Temat: Server VPN na MR3420 - PLAY Online

Witam

Próbuję stworzyć serwer OpenVPN na MR3420 z wgranym OpenWRT Gargoyle 1.5.9.6 (r35839), by obsy. Router jest podłączony do internetu poprzez PLAY Online. Dodałem usługę DynDNS, dzięki czemu znam adres IP WAN. Zrobiłem exroot na modemie E3131, aktualnie pamięć została rozszerzona o 2GB. Zainstalowałem pakiet OpenVPN Support for Gargoyle. Znalazłem kilka poradników odnośnie OpenVPN, ale każdy dotyczył różnej kompilacji. Aktualnie uruchomiłem plugin jako serwer (na obrazku poniżej konfiguracja), dodałem klientów i pobrałem certyfikaty. W certyfikatach jest użyta domena z DynDNS.
Obrazek

Następnie zainstalowałem klienta OpenVPN na systemie Windows:
http://openvpn.net/index.php?option=com … amp;id=357 . W Windowsie wyłączyłem zaporę systemową i zaimportowałem certyfikat. Niestety nie mogę się połączyć z serwerem. Jak to rozwiązać?

2

Odp: Server VPN na MR3420 - PLAY Online

Nie możesz. Każdy operator mobilny blokuje porty wejściowe, więc żaden serwer wystawiony na takim łączu nie będzie działać. Niektórzy mają taką opcją, dodatkowo płatną i tylko w abonamentowych. Nie wiem czy play coś takiego oferuje w ogóle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Akurat tak się składa że mam abo. Spróbuję się dowiedzieć u operatora. Dzięki za podpowiedź.

4

migel88
i co się okazało?

W1043ND+Gargoyle+E3131 HiLink+Aero2

5

Niestety nie da rady. Gdzieś doczytałem że jak Adres bramy WAN jest w zakresie 10.x.x.x to nie pójdzie. A takie przydziela mi Play. Byli magicy którym się to niby udało zrobić bodajże na Aero, ale z braku czasu nie mogę się pobawić bardziej w temacie na chwilę obecną.

6

Sam mam Aero i Cezary kiedys mi odradzil. Jest tak samo jka z Play. Pozostaje Ci jedynie reverse tunel albo n2n

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play

7 (edytowany przez migel88 2013-04-25 18:07:55)

No więc zainstalowałem n2n na routerze, skonfigurowałem wg opisu na eko.one.pl, generalnie żywcem na próbę, jedyna zmiana dodałem adres ddns żeby był wiadomy zewnętrzny adres IP (dla supernode). Na kilku kompach zainstalowałem aplikację n2ngui również z opisu i... nie bangla. Wgrałem n2n v1 może to ma znaczenie? Ciągle nie chce mnie połączyć... Jakieś pomysły?

8

supernode odpowiada?

9 (edytowany przez migel88 2013-04-26 23:11:55)

Sprawdziłem i działa, w sieci lokalnej wszystko jest ok. Nie mogę się dostać z zewnątrz.

root@Gargoyle:/etc/init.d# ifconfig
3g-wan    Link encap:...
br-lan    Link encap:...

edge0     Link encap:Ethernet  HWaddr ...
          inet addr:1.2.3.4  Bcast:1.2.3.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1400  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:500
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

C:\Users\Michal>ping 1.2.3.4

Pinging 1.2.3.4 with 32 bytes of data:
Reply from 1.2.3.4: bytes=32 time=1ms TTL=64
Reply from 1.2.3.4: bytes=32 time=2ms TTL=64
Reply from 1.2.3.4: bytes=32 time=2ms TTL=64
Reply from 1.2.3.4: bytes=32 time=1ms TTL=64

Ping statistics for 1.2.3.4:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 1ms, Maximum = 2ms, Average = 1ms

A nie muszę otworzyć jeszcze portów na firewallu?

10

Nie, nie możesz. Play jak reszta operatorów komórkowych blokuje ruch wejściowy, więc "się nie da".

Niektórzy mają płatną usługę na to pozwalającą, czy play ma - nie wiem, zadzwoń do nich.

11

Przy OpenVPN wiem że nie idzie, kolega @wojciech_69 proponował n2n, ale widzę że jest z tym duży problem na play'u, dzwoniłem do nich i nie można nic odblokować także pozostaje mi zmiana operatora na stacjonarny internet + play w terenie. Dzięki za podpowiedzi.