Temat: AA by Obsy, TL-WR1043ND - vsftpd nie listuje katalogów, wolny transfer
Dzień dobry,
Po kilku dniach czajenia się, zainstalowałem wreszcie OpenWRT. Wybrałem oczywiście kompilację Cezarego ze względu na bardzo dobrą dokumentację.
Mam zrobionego extroota, postawiłem minidlna, w systemie porządek, dziś od nowa wszystko stawiałem
To działa pięknie.
Problem polega na tym, że vsftpd nie pokazuje klientom plików w katalogach. Mogę przemieszczać się między folderami na FTP, mogę tam nawet coś skopiować (widzę wszystko z poziomu SSH).
Cała instalacja była przeprowadzona na podstawie przewodnika Cezarego z http://eko.one.pl/?p=openwrt-ftp
Kolejny problem to wolny transfer po FTP. Upload Total Commanderem waha się między 5,0 a 5,8 MB/s, choć dysk to szybki Seagate na USB 3.0 (wiem, wiem - marnotrawstwo sprzętu). Download nieznany, ponieważ jak już mówiłem, klienci nie widzą plików. HDParm pokazuje:
root@OpenWrt:~# hdparm -t -T /dev/sda3
/dev/sda3:
Timing cached reads: 188 MB in 2.01 seconds = 93.74 MB/sec
Timing buffered disk reads: 76 MB in 3.01 seconds = 25.29 MB/secTransfer przez gigabitowy ethernet. Oczywiście na czas pomiaru prędkości FTP wyłączyłem minidlna, aby nie zaburzał wyników skanowaniem. System plików to ext4
Moje pliki konfiguracyjne:
/etc/vsftpd.conf:
background=yes
listen=yes
local_umask=022
check_shell=no
session_support=no
chroot_local_user=yes
user_config_dir=/etc/vsftpd_users
anonymous_enable=yesZawartość /etc/vsftpd_users/ftp
dirlist_enable=yes
download_enable=yes
write_enable=yes
anon_upload_enable=yes
anon_other_write_enable=yes
anon_mkdir_write_enable=yesByłbym bardzo rad, gdyby udało się znaleźć rozwiązanie tych problemów.