Temat: Moje boje z WDR3500- kilka problemów/pytań
Witam.
Zaliczyłem przesiadkę z MR3420 na WDR3500 i muszę przyznać, że WDR3500 jest dużo szybszy od MR3420.
Sprzęt jest ok bo bez problemu działał z MR3420:
- WDR3500
- Hub USB D-Link aktywny (zasilacz 5V 2A)
- Pendrive Kingston 8GB - extroot+SWAP
- HDD 2,5' w obudowie z USB
- Brother DCP-j125
- modem 3G Huawei E173 z Aero2
Od kilku dni walczę z konfigiem - dokładniej:
1. Internet z microtika robiącego za AP-C - działa
2. LAN - komp + TV + 2x tuner DVB-S z Linuxem
3. WiFi - 2,4 ( androidy i laptopy) i 5 GHz (5GHz do drugiego TV)
4. Samba
5. Print serwer
6. miniDLNA
Problemy:
A. Na AA+Luci nie mogę włączyć WiFi 5GHz nie wiem dlaczego ale jeszcze trochę poszukam... Widzę je w GUI ale po ustawieniu i włączeniu nie działa... Na Gargoyle działa jak trzeba.
B. Mam problem z LAN-em kablowym. Komputer nie komunikuje się z innymi urządzeniami po kablu (TV tunery sat) ale po przełączeniu kompa na WiFi tunery są widoczne.
C. Zarówno komputer po kablu jak i TV po kablu nie widzą serwera DLNA ( komp ma dostęp do dysku udostępnionego na routerze przez sambe!). Urządzenia podłączone po WiFi (drugi TV) widzą sambę i DLNA.
D. Tunery sat nie komunikuja się wzajemnie po kablu (konfiguracja jest na 100% dobra bo na mr3420 wszystko działało i nie zostało wymienione nic poza routerem).
E. Na Gargoyle mam zapis/odczyt przez sambę około 10MB/s a na AA+LuCI niecałe 7MB/s - wiem, ze problem leży w konfigu samby albo montowania.
F. Kable Lan zostały sprawdzone testerem i są w 100% sprawne zresztą na MR3420 działały bez problemu.
Za wszelkie rady i sugestie z góry dziękuję!!!
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH