1 (edytowany przez myszor 2010-06-28 22:21:50)

Temat: TL-WR1043ND i niski transfer

Cześć,

może nie do końca to forum, ale widzę, że są tu ludzie ze sporą wiedzą na temat WR1043ND, więc się odważę ;-)

Co może być przyczyną niskiego transferu danych przez router TL-WR1043ND? Nawet po kabelku ściąganie testowego pliku z noc.gts.pl to w porywach 250 KB/s, podczas gdy powinno być 1.0-1.1 MB/s. Testy przeprowadziłem na oryginalnym firmware, zaktualizowanym do ostatniej dostępnej wersji. Myślałem, że alternatywne oprogramowanie zaradzi, ale na DD-WRT jest to samo. W Sieci znalazłem raptem jeden wątek na ten temat, sugestią było wyłączenie limitowania pasma - u mnie jest od początku wyłączone. Sprawdziłem też inne porty routera oraz połączenie bezprzewodowe - ten sam problem. Provider jest ok, przy ominięciu routera śmiga aż miło.

EDIT: na OpenWrt też sprawdziłem - to samo, więc chyba kwestia sprzętowa?

Pozdrawiam,
Myszor

2

Odp: TL-WR1043ND i niski transfer

wgraj na chwilę oryginalny soft i potestuj jak się zachowa router

3

"Testy przeprowadziłem na oryginalnym firmware, zaktualizowanym do ostatniej dostępnej wersji."
Od tego się zaczęło, potem sprawdziłem jeszcze na DD-WRT i OpenWrt - ten sam problem.
Co ciekawe, kilka godzin temu transfer z noc.gts.pl był już w okolicach 600-700 KB/s. Teraz sprawdziłem znowu i już ponownie jest 200-250 KB/s... A z ominięciem routera standardowo idzie pełnym pasmem. Może to kwestia "dogadania" się routera z modemem ADSL? Mam Siemensa SpeedStream 4100 z Dialogu. Na Linksysie WRT54GL bez problemu.

4

łączysz się poprzez pppoe ?
czy z komputera również łączysz się poprzez pppoe ?

5

Tak, połączenie przez ten modem w Dialogu to PPPoE. Jak podłączam modem bezpośrednio do kompa, to też zestawiam połączenie PPPoE. Przy połączeniu przez router w komputerze nie ustawiam nic, taki sobie zwykły LAN+DHCP.

6 (edytowany przez kabal 2010-06-30 00:14:00)

myszor napisał/a:

Tak, połączenie przez ten modem w Dialogu to PPPoE. Jak podłączam modem bezpośrednio do kompa, to też zestawiam połączenie PPPoE. Przy połączeniu przez router w komputerze nie ustawiam nic, taki sobie zwykły LAN+DHCP.

Przestawiałeś modem z "Dialogu" w tryb bridge ?
Może spróbuj w ten sposób... Ewentualnie DMZ.. ale np u mnie (neostrada) DMZ nie zdawało egzaminu - tylko tryb "bridge".

Netgear R7800 # Netgear WNDR3800 # TP-Link TL-WR1043ND v4 # TP-Link TL-WR1043ND v1 # Synology DS920+

7

z tego co rozumiem z komputera nie łączysz się poprzez pppoe

przestaw modem w bridge i zobacz jak łączy się poprzez pppoe z routera oraz z komputera (w komputerze utwórz połączenie dial-up pppoe)
jeśli będzie źle to przestaw modem tak samo jak uprzednio było ale routerem łącz się tak samo jak komputerem pobierając adres po dhcp od strony wan routera

zwróć uwagę aby adresacja ip modemu i routera była inna (nie powinna być taka sama)

spotykałem opinie, jak jest szybkie łącze to pppoe nie chodzi poprawnie i wtedy ludzie z modemu korzystali jak z routera.
czyli dhcp i takie tam (to raczej dotyczyło ADSL2+ czyli łącz 10-20M)

8

O ile się orientuję, modem z Dialogu już pracuje w trybie bridged. Ze względu na politykę providera, nie ma możliwości zalogowania się do niego i sprawdzenia. Niemniej jednak, inny router (wspomniany Linksys WRT54GL) na standardowej konfiguracji nie robił problemów i "wyciągał" max łącza. Tak samo bezpośrednie połączenie PPPoE komputer-modem.

9

no to logi z wr1043nd z rozłączeń
dmesg
logread

na poczatek

10

Problem rozwiązany, pomogła wymiana modemu DSL.

11

smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.