1

Temat: Zmiana firmware

Podbiłem wersję firmware z 1.5.9.6 na 1.5.9.7 z zachowanie ustawień i wszystko zadziało, ale do tego dnia w zużyciu pasma w  danych wysłanych do dnia aktualizacji mam 0. Dane te zostały wyzerowane. Zrobiłem sobie kopię danych, ale nie podgrywałem, bo zmianę robiłem 2 dni temu a poza tym wszystko jest ok. Brak za to kopii danych o zużyciu. Da się jakoś łatwo podpić kilka dni z tymi danymi.

2

Odp: Zmiana firmware

Musisz przywrócić zawartość /usr/data z danymi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Witam.
Podepnę się pod temat zmiany / uaktualnienia na 1.5.9.7.
Chciałbym dokonać aktualizacji na moim MR3420 v2 jednak nie widzę do niego przygotowanych plików.
Celowo niema tej wersji dla mojego urządzenia ? Czy to jakiś błąd strony ?

Pozdrawiam

4

są problemy z softem, na nowym nie widzi USB

polecam lekturę:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5824

5

Cezary napisał/a:

Musisz przywrócić zawartość /usr/data z danymi.

A da się jakoś wyciągnąć dane z plików w tym katalogu (w backup konfiguracji też jest ten katalog)? Myślałem, że to baza sqlite, ale chyba nie. MIałem podgrać, ale to już kilka dni minało, więc i tak by zafałszowało statystyki.

6

Backup to zwykłe archiwum jest. Rozpakuj to.

7

To ja wiem, ale mi chodziło o konkretnie te pliki z katalogu user/data/bwmon. Czy da się je jakoś podejrzeć?

8

Wczoraj zrobiłem aktualizację na TP-Link tl-wd740n i tutaj dane up i download były w porządku. Nic się nie wyzerowało.

9

czy na WDR3600 Gargoyle 1.5.9.7 działa poprawnie, testował ktoś?

10

A z czym ma być problem (po za glitchami na 5Ghz)?

11

no właśnie nie wiem, np takie jak z 3420V2?

a co z tymi glitchami na 5Ghz, bo to jeden z powodów zmiany routera, własnie korzystanie z sieci 5GHz?

12

Czy jest możliwe aktualizowanie firmware wprost z serwera ftp, np. przez link:
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … pgrade.bin ?

O ile, będąc w sieci lokalnej jest to proste, to siedząc ciut dalej, wymaga to wysyłania aktualizacji przez czasem bardzo kiepskie łącze ...

Ewentualnie, może da się to zrobić z poziomu wiersza poleceń z włączoną opcją zachowania ustawień ?

13

moim zdaniem za duże ryzyko, przerwie Ci wgrywanie i router uwalony

14

Dlatego właśnie chciałbym ściągnąć to np. na pendrive podłączony do routera:

root@Gargoyle:/tmp/share_home/user/share_1# wget http://ecco.selfip.net/gargoyle
-pl/attitude_adjustment/ar71xx/gargoyle-1.5.9.7-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-sy
supgrade.bin
Connecting to ecco.selfip.net (178.235.241.16:80)
gargoyle-1.5.9.7-ar7 100% |*******************************|  6208k  0:00:00 ETA

i wtedy z wiersza poleceń wykonać aktualizację ... Dzięki temu mam pobranie aktualizacji z pełną szybkością łącza a nie wysyłanie aktualizacji przez x godzin z drugiego końca kraju. Przecież interfejs graficzny wykonuje także operację ściągnięcia pliku a potem komendę jego instalacji, więc z wiersza poleceń np. przez  ssh to musi być wykonywalne...

15

Nie na pendrive tylko do /tmp bezpośrednio. Położysz na pendirve i zaraz uwalisz router.

16

Ok Cezary. Mogę to ściągać wprost do /tmp

Jak potem zainstalować tę aktualizację z wiersza poleceń zachowując ustawienia ?

17

sysupgrade /tmp/ten.plik

18

Dziękuję Cezary. Udało się.