Temat: Problem z DLNA i OpenWrt

Witam, mój problem jest dość dziwny (jak dla mnie). Kiedy jestem podłączony do routera bezprzewodowo przez adapter WiFi w PC bezproblemu jest wykrywany telewizor (w tej samej sieci), do którego mogę przesyłać filmy i zdjęcia przez programy typu ps3media server UMS itp. Jednak kiedy podłączam PC bezpośrednio kablem do routera nagle wszystkie aplikacje do przesyłania przestają widzieć ten telewizor. Chciałbym być podpięty kablem, bo filmy w hd nie za bardzo przez wifi śmigają. Gdzieś czytałem, że to wina routera, bo coś tam nie jest przydzielane przez kabel itp..
dodam, że jeżeli znowu podłączę się do tej samej sieci przez wi-fi to wszystkie te programy nagle ożywają i znowu mogę streamować do TV. mam nadzieję, że jakoś zrozumiale to napisałem smile

OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-rc1, router tplink WDR3600

2

Odp: Problem z DLNA i OpenWrt

Witam w klubie...

Ma to samo z WDR3500 i niestety jest to jakiś problem z softem a nie samą konfiguracją sad

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

3

hm więc ugrałem tak, że jak podepne się przez wifi i wykryje tv to wtedy mogę podłączyć się przez lan i wyłączyć wifi i nadal wykrywa ten telewizor. jednak moduł wifi w tv jest chyba lipnej jakości bo i tak filmy przycinają (mniej, ale jednak). może ktoś podrzucić link z  jakimiś dobrym długim kablem? mam Internet 100Mb/s więc dobrze by było jakby ten kabel to mógł pociągnąć (5e? 6?). nie wiem czy musi być jakiś zabezpieczony czy coś żeby to w miarę rozsądnie chodziło?

4

filmy HD działają w miarę poprawnie gdy router i TV ma WiFi "n" lub wyżej. Przycinanie może wynikać z samego serwera jaki używasz PS3Mediaserwer jest bardzo "zasobożeny". U mnie film HD (plik <30GB m2ts) z komputera zarówno po Wifi jak i po kablu nie idzie dobrze na PS3mediaserwer podczas  gdy minidlna (z domowego Asusa RT-N66U) nie ma problemów z niczym a procek i RAM w routerze są kilkakrotnie słabsze niż w kompie. Na forach polecają serviio jako sprawny serwerek DLNA.

DLNA - genialna sprawa

5

wgrałem alfe ddwrt i problem rozwiązany, wszystko się wykrywa tongue jednak i tak musi iść wszystko po kablu, ps3 i tv po wifi umierają po kilku minutach i zaczynają się przycięcia.

6

Podpowiedz gdzie znaleźć takie alfy ddwrt może mają też coś do wdr3500.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

7

ftp://dd-wrt.com/others/eko/BrainSlayer … eSP2/2013/
tu są najnowsze wersje, jednak nie widzę nic do 3500, a nie polecam instalować od innego modelu

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices

ktos musi im dac za damke ten router zeby mogli na niego wydac soft smile

jak zostanie naprawiona ta obsluga wykrywania to chetnie wroce do openwrt, bo sobie calkiem fajnie go skonfigurowalem

8

To chyba jasne akurat jest smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Heh! Ja mam telewizor podpięty przez most/przekaźnik na Gargoyle i po każdym włączeniu ruterka przy TV muszę restartować minidlna - inaczej TV nie widzi serwera, nieważne czy cokolwiek innego jest podłączone do rutera z miniDLNA. Obydwa działąją na najnowszym Gargoyle-pl.

Wally

10

masz gargoyle w tv?? 0o

11

Też Linux ale jeszcze nie Gargoyle smile Obydwa ruterki - most przy TV i główny z minidlna

Wally

12

Hmmm...
Dzisiaj rano był jeszcze jeden post w tym wątku nad postem nr 8 od Cezarego....

Coś o arp...

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

13

WOW...

Zainstalowałem dzisiaj trunka z dnia 10 kwietnia 2013 i o dziwo DLNA jest widoczne w LAN i WAN big_smile
Zobaczymy jak długo big_smile
Testuje...

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

14

To ja napisałem ten post, którego nie ma, bo uznałem że napisałem trochę nie na temat i skasowałem. Jeżeli komuś się przyda ta informacja to powtórzę:

arp -a

pozwala na sprawdzenie do jakiego interfejsu sieciowego routera podłączony jest ip telewizora i ten interfejs trzeba wpisać w konfiguracji minidlna

15

czy zaznaczona opcja UPnP w menu GUI routera ma wpływ na minidlna?

po zainstalowaniu minidlna tv Samsung nie widział serwera DLNA, po wyłączeniu w menu GUI routera opcji UPnP zaczął go widzieć i nie wiem, czy to przypadek, czy tak powinno być?

mr3420 z extrootem i HDD

16

Czy jest rozwiązanie problemu dlna z urządzeniami podłączonymi po kablu??.

Mój komputer przez wi-fi widzi server dlna.  Telewizor jak o odtwarzacz dvd z funkcją dlna nie widzą servera, a mnie już brak pomysłu co poprawić. 

Może jakieś sugestie?

17 (edytowany przez zdzichu6969 2013-05-16 23:32:48)

Na "duzym" jajku problemów z pakietem w wersji 1.0.24 nie ma, ale przychgodzi mi do głowy tylko wpisanie interfejsu do linijki w configu

network_interface=

Wpisać tam interfejs np wlan1, czy lanowy

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M