1

Temat: Nierówne transfery samby WR1043ND - Backfire by Obsy

Witam, używam 10.03 Backfire by obsy. Wyłączony hotplug - montowanie przez fstab. Niektóre pliki kopiują się z  prędkością 8-10 MB/s (USB=>Lan) lecz większość niestety to 3-6 MB/s. Nie potrafię znaleźć reguły dlaczego tak się dzieje. Zmieniałem kable usb, sprawdziłem dysk przez FSCK i nic.

/etc/config/fstab

config 'global' 'automount'
        option 'from_fstab' '1'
        option 'anon_mount' '1'

config 'global' 'autoswap'
        option 'from_fstab' '1'
        option 'anon_swap' '0'

config 'mount'
        option 'fstype' 'ext3'
        option 'enabled_fsck' '0'
        option 'is_rootfs' '0'
        option 'device' '/dev/sda3'
        option 'enabled' '1'
        option 'target' '/mnt/media'
        option 'options' 'rw,sync'

config 'swap'
        option 'device' '/dev/sda2'
        option 'enabled' '1'

/etc/config/samba

config samba
        option 'name'           'openwrt'
        option 'workgroup'      'WORKGROUP'
        option 'description'    'openwrt'
        option 'homes'          '0'

config sambashare
        option 'name'           'dyski'
        option 'path'           '/mnt'
        option 'read_only'      'no'
        option 'guest_ok'       'yes'
        option 'create_mask'    '0777'
        option 'dir_mask'       '0777'

hdparm -t -T /dev/sda3

/dev/sda3:
 Timing cached reads:   190 MB in  2.01 seconds =  94.37 MB/sec
 Timing buffered disk reads:   74 MB in  3.03 seconds =  24.41 MB/sec

bardzo zależy mi na maksymalnej wydajności  z dysku. Będę wdzięczny za nakierowanie

TPlink-WDR3600, Linksys Gigabit Switch EG008W

2

Odp: Nierówne transfery samby WR1043ND - Backfire by Obsy

Raczej nie mogą Ci sie jedne kopiować tak a inne inaczej. Nie zależy to od rozszerzenia czy zawartości, bo samba nie wiem o tym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Naprawdę nie zmyślam

http://i41.tinypic.com/zu1t89.jpg

http://i40.tinypic.com/idekuv.jpg

http://i42.tinypic.com/iqdn2r.jpg

4

Wierzę, zastanawiam się tylko nad powodem takowej rzeczy.

Zmień to .r08 na, powiedzmy bin i zobacz.

5

Żonglerka rozszerzeniami nic nie zmienia - te pliki co szły dobrze idą dobrze ze zmienionym rozszerzeniem i odwrotnie te co szły powoli dalej idą powoli mimo zmiany rozszerzenia

6

nie wiem czy coś to pomoże , ale na codzien w pracy używam samby na FreeBSD jak server plików dla programu opartego na dbf. Generalnie chodzi o oplocki , mam je wyłączone ponieważ tak jest stabilniej i nie ma problemów z bazami. Jeśli jednak włącze oplocki , wszystko działa zauważalnie 2-3x szybciej , ale czasem potrafią rozwalić się tablice. Myślę że do takich zastosowań o jakich piszesz (kopiowanie filmów etc) spokojnie można te oplocki włączyć.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

7

Nie wiem co to są oplocki ale po pobieżnym przeszukaniu google zrobiłem w /etc/config/samba

option 'oplock'         'yes' 

reboot routera i nic to nie dało.  dla pewności jeszcze dodałem w /etc/samba/smb.conf

oplock = yes 

restart samby i dalej to samo. Znalazłem w logach coś takiego

warning: `smbd' uses 32-bit capabilities (legacy support in use)

nie wiem czy ma to znaczenie. Gwoli wyjaśnienia samby używam do udostępniania zasobów PS3 Media Serwer który strumieniuje filmy HD do Playstation wiec to wyjaśnia dlaczego wysoki transfer jest dla mnie tak istotny. Nie wiem też czy te oplocki tu nie przeszkodzą.

8

podbijam temat bo cały czas nie udało mi się usunąć problemu. Instalowałem na nowo firmware zarówno Obsego jak i Shibby'ego, uruchamiałem tylko sambę na nowo postawionych firmware i nic - transfery potrafia spadać do 2MB/s - masakra.

9

To w takim razie sprawdź kable/ustawienia karty sieciowej u siebie - mogę gigabajty przewalać u siebie  i trzyma cały czas.

PS. A nie zainstalowałeś czegoś co co jakiś czas obciąża system?

10

Padnięty dysk/jego adapter na USB...

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

11

Rzeczywiście chyba padnięty dysk... wpięty bezpośrednio w usb kompa pod linuxem też miał nierówne transfery. Jakim programem można sprawdzić taki dysk? może być pod winde lub linux.

12 (edytowany przez KeFaS 2010-05-20 04:18:14)

Pod Windows HD Tune i HD Tach. Pod Linux hdparm i sdparm.
Tylko pamiętaj, żeby na czas testów powyłączać wszystkie dodatkowe procesy działające w tle.

13

Zanim spiszesz dysk na straty spróbuj go zdefragmentować, swego czasu tez miałem ostro pociachany dysk i transfery były na tragicznym poziomie (i nie, nie jest prawdą że linuksowe fsy nie są na to podatne, są). Jeżeli fs nie ma domyślnego programu, spróbuj przenieść dane na inny dysk a potem przekopiować ponownie, będzie poukładane. Z tego co pamiętam JFS miał program do defragmentacji, do XFS był swego czasu fajny skrypt gdzieś w otchłani forum gentoo, niestety nie wiem jak z extami.

14 (edytowany przez jazzon 2010-05-20 22:41:46)

dzięki, spróbuję powalczyć, ale z tego co pamiętam to na innej partycji na tym samym dysku problem też występował także to raczej nie fragmentacja...

Update:

Na tym samym dysku na innej ( dużo mniejszej) partycji transfery są poprawne. Czyli jednak fragmentacja? Kopię w sieci o defragmentacji ext3 generalnie większość krzyczy że nie trzeba i ciężko mi znaleźć jakieś how-to. Jak macie jakiś dobry link to dajcie proszę - dysk ma 1Tb i nie chciałbym się pożegnać z zawartością przez nieudaną defragmentację.  Dzięki za naprowadzenie.

Update 2:

sudo fsck /dev/sdb3
f
Media: 3052/60907520 plików (50.2% nieciągłych), 176919843/243627733 bloków 

i wszystko jasne...  I niech ktoś mi tu powie że ext3 nie potrzebuje defragmentacji - 50,2% !!! nieciągłości. Tylko jak to teraz zdefragmentować bo przekopiowywać mi się nie uśmiecha  - musiałbym specjalnie po to dysk kupić i na kilka dni kompa uziemić. Google coś przebąkuje o ok_defrag czy shake ale nigdzie nie mogę tego znaleźć.

15

do ekx2/3 jest e2defrag, tylko w pakietach openwrt chyba tego nie ma, musiałbyś zrobić to na zwykłym kompie.

16

ext'ów się nie defragmetuje. Pewiem poziom defragmentacji zawsze się utrzymuje i ma być.

17

Cezary, bez obrazy, ale mylisz się, każdy fs potrzebuje defragmentacji, bez względu na to co mówią "znawcy". W przeciwnym wypadku nie byłoby narzędzia do defragmentacji. Organolpetycznie stwierdzam że każdy fs wymaga defragmentacji, szczególnie jeśli pracuje na dużych pojemnościach (przy dużym zapełnieniu dysku). Dodatkowo jeśli pobiera przez transmission kilka plików na raz, bez rezerwacji miejsca to mu się sieczka na fsie robi ...

18

Jak zapełnisz cały filesystem to defragmentacja może być potrzebna. Na codzień ext* nie potrzebuje tego. Wiele już dyskusji na ten temat było - o ile fat potrzebuje defragmetacji to tyle ext* ma niekoniecznie - a wynika to z jego budowy.

Całkowity EOT z mojej strony, bo w tym przypadku przypomina to dyskutowanie o wyższości jednych świąt nad drugimi.

19

Ok, dzięki za wskazówki. Jak znajdę cały dzień czasu to spróbuję go zdefragmentować - swoją drogą ciekawe ile to może potrwać przy pojemności 1Tb... i ciekawy jestem efektu.  Dysk mam zapełniony w około 70% także teoretycznie problem fragmentacji powinien być pomijalny.  No ale jak widać nie jest. 

Deluge transmission chodzi u mnie nonstop - mówisz że to może być przyczyną? Można coś na to poradzić?

20

Transmission (jezeli tak ustawiłeś sobie) na dzień dobry potrafi zaalokować cały plik - więc w tym przypadku problem nie istnieje.

21

jaką opcją się to ustawia  w transmission?

22

https://trac.transmissionbt.com/wiki/Ed … #Advanced: preallocation

23

Ok. Dzięki.

24

Jazzon: czy preallocation u Ciebie poprawiło sytuację? Ja borykam się takim samym problemem - transfery zarówno po smb jak i ftp są czasem żenująco niskie, a czasem też idealne. Nie wiem kompletnie od czego to zależy. Próbowałem już zmieniać ustawienia karty sieciowej, lecz na marne.

25

testowaliście transfer z dysku po usb na wifi. Może to nie koniecznie wina wifi ale usb w routerze które nie daje płynnego transferu ? Testował ktoś tą ewentualność ?
Trzeba by sprawdzić jak stabilnie idzie transfer między lan a wifi.
Po takim teście można dopiero określić czy to wina wifi czy usb