Temat: Który lepszy WDR3600 lub WDR4300 czy Draytek Vigor 2130n ?

Witam
Obecnie posiadam router Vigor 2130n ale zastanawiam się nad zmiana na jednego z tplinków z gargoyle...

Do czego jest router: Oczywiście do rozdzielania internetu kablowo i wifi, przesył danych po 1 Gigabit danych kablowo  i wifi z komputera na macierz dyskowa SYNOLOGY... Zalezy mi aby przesył był jak najszybszy... Oraz obsługa jako łacza backup modemu LTE Huawei E3276 w sieci IPLUS. Co prawda router obecny Draytek Vigor 2130n nie obsluguje mi modemu LTE a tylko zwykły 3G do chciałbym aby była obsługa LTE. Na forum czytałem że Cezary jakieś prace miał wykonać aby wkompilować obsługę tego modemu LTE w obraz z gargoyle... ale jak wygląda sprawa tego nie wiem. No i zależy mi aby ten przesył danych na macierz był jak najwyższy.
Znalazłem porównanie na chip.pl tych routerów i wychodzi ze chyba tplink ma nizsza predkosc przesyłu ?
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout … ts%3Alist=

Proszę serdecznie o pomoc grono forumowiczów... Nawet tych co korzystają z tych tplinków... Będę wdzięczny.

2

Odp: Który lepszy WDR3600 lub WDR4300 czy Draytek Vigor 2130n ?

Witam jeśli pytasz który lepszy czy TL WDR4300 i WDR3600 nie ma różnicy poza antenami i lekko szybsze Wi fi od WDR3600
Tak wszystko to samo WDR3600 do 600MB/S A WDR4300 750MB/S jeśli dobrze.Pamiętam ja bym brał wdr3600 lub 4300 nie sugeruj się tym trzecim aż tak pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

3 (edytowany przez pepe_lodz 2013-04-11 11:56:08)

Tzn zastanawiam się czy czy te tplinki będą lepsze od Vigor 2130n...
Vigora zakupiłem ze względu że ma wbudowany serwer VPN ... oraz duża prędkość... Podczas przesyłu na macierz NAS naprawdę spore prędkości osiąga ale nie wiem jak byłoby na Gargoyle w Tplinku...

4

Testów wifi to ty takich nie patrz, a tym bardziej na chipie smile Bardzo zależy to od różnych czynników, np. ilości obecnych sieci w powietrzu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Bardziej zależy mi na przesyle po kablu... Kablem zazwyczaj większe dane przesyłam...