26

Odp: TL-WDR3600+extroot+transmission/ftp/samba/minidlna/sdparm/napiprojekt

1. "Nie da się", przynajmniej tak prosto. Zawsze powstanie w głównym, więc co najwyżej staraj się go ukryć w różnych aplikacjach
2. Na eko.one.pl (:)) masz różne metody usypiania dysku, sprawdź sobie która działa. Pamiętaj że jak masz na nim extroota, system itd to mogą być nici ze spania.
3. Akurat napiprojekt to tylko ściąga napisy, więc 3 liniowa pętla i tyle. Później jak chcesz wykonać konwersję napisów do innego formatu to już zabawa jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-09 09:59:16)

1. Czyli zmiana ucięcie dostępu przez vsftpd i zmiana widoczności w sambie powinna pomóc dla lost+found, oraz Ustawienia.
2. Ups, wcięło mi ".pl" - już poprawiłem smile
Sprawdzę w takim razie hdparm i sdparm, może one zadziałają. Extroota mam oczywiście na osobnym nośniku flash [razem ze swapem], a magazyn na dysku usb, i to jego chcę usypiać.
3. Skoro da się to wystarczy mi taka informacja, będę próbował, ale priorytet mają 2 pierwsze punkty postu smile

EDIT:
1. Jeśli chodzi o ukrywanie plików w vsftpd to nic łatwiejszego smile
Do vsftpd.conf dodajemy linijkę

hide_file=ścieżka pliku

i określony plik jest chowany smile

W sambie niby analogicznie, ale wklepałem to polecenie chyba już w całym pliku configu i jakoś nie działa;//

option hide files /lost+found/ 

....

... 3 godziny później wlazłem w końcu na router przez winscp i pogrzebałem  w plikach.
Bo dopiero jak wlazłem w /etc/samba/smb.conf i dodałem na końcu "[global]"

hide files =/lost+found/ 

to zaczęło działać smile
Czyli żeby działało muszę mieć to polecenie w 5 miejscach  [podejrzewam że starczy jedno [KTÓRE??????]]:
/etc/samba/smb.conf i /etc/samba/conf.template [jakoś tak] w sekcji global, oraz w /etc/conf/samba w
sekcji conf, oraz w obu sekcjach share.
Obstawiam że wystarczy miec ten zapis w jednym miejscu, w jednym pliku, ale kombinowałem przeszło 2 godziny i nie udało mi się dojść w którym...
Samo rozwiązanie ukrywania plików jest extra bo przez ftp gdzie kasuję i przenoszę ciągle pliki, nie majtają mi się foldery z ustawieniami i zrzutami fsck. A jednocześnie jeśli chcę szybko do nich zajrzeć to nie muszę odpalać putty i edytować ustawień, a tylko klikam pokaż ukryte pliki w opcjach folderów windows i przeglądam/edytuję je przez sambę smile

2. sdparm działa, tam gdzie hd-idle i hdparm poległy, więc dysk w końcu zaznał odpoczynku smile

28 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-10 16:18:40)

1.

ci3jk4 napisał/a:
 hide files =/lost+found/ 

Czyli żeby działało muszę mieć to polecenie w 5 miejscach  [podejrzewam że starczy jedno [KTÓRE??????]]:
/etc/samba/smb.conf i /etc/samba/conf.template [jakoś tak] w sekcji global, oraz w /etc/conf/samba w
sekcji conf, oraz w obu sekcjach share.
Obstawiam że wystarczy miec ten zapis w jednym miejscu, w jednym pliku, ale kombinowałem przeszło 2 godziny i nie udało mi się dojść w którym...

3. Ok udało mi się zainstalować napiprojekt i konwerter do srt wg tego schematu  http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2854 - działa smile))

Natomiast jest tam opisana integracja z pyload, którego nie chcę.
Tak więc pytanie do kolegów - JAK??

Z tego co rozumiem to mogę ustawić cron'a tak żeby wykonywał

napi.sh -s -c -f subrip katalog_z_filmami

raz na jakiś czas [co godzinę/dwie] i to rozwiąże mój problem.
Ciekawi mnie natomiast czy dało by się tak napisać skrypt żeby wyżej wymieniona linijka startowała samoczynnie za każdym razem kiedy transmission zakończy pobieranie i w katalogu z filmami pojawi się nowy plik?
Jeśli tak to prosiłbym o gotowca, jeśli nie jest to zbyt chamska prośba...

29

1. w templates, z niego robi się plik konfiguracyjny
3. Tak, transmission potrafi wykonywać skrypty po zakończeniu pobierania, więc po prostu... wykonaj ten skrypt. Opisane to przy poradniku od transmission jest.

30 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-10 16:44:35)

ok, zaraz do tego siadam w takim razie smile

trochę za szybko pochwaliłem skrypt do konwertowania do srt
Nie wiem czemu, ale niektórych napisów nie chce mi przekonwertować do srt hmm

Dodatkowo z tego wynika, że kiedy zostaną pobrane napisy w txt i nie zostaną przekonwertowane do srt, to przy kolejnym wywołaniu komendy dany film jest omijany.

Da się jakoś przerobić żeby skrypt sprawdzał czy istnieje plik srt dla danego filmu, a dopiero wtedy jeśli nie ma srt pobierał plik txt i konwertował go do srt? /ewentualnie konwerotwał jedynie istniejący srt?

Cholera z deszczu pod rynnę, już się cieszyłem że zaraz koniec,  a w dodatku okazuje się że nie wszystkie filmy odtwarzają mi się z napisami [nawet niektóre z tych które mają napisy srt w folderze] i nie mogę tu znaleźć żadnej zależności...

31

if [ -e plik.txt ]; then
  rm plik.txt
fi

32

Ok wydaje mi się że wiem czemu niektóre pliki nie są konwertowane do srt.
Niektóre txt są zapisywane w formacie hh.mm.ss,mmm czyli tak na prawdę subripowskim.
Subotage najwyraźniej rozpoznaje je jako srt i dlatego pomija konwersję, a co za tym idzie powstanie kolejnego pliku z końcówką .srt ...
Po ręcznej edycji takiego pliku i zmianie rozszerzenia na .srt plik odtwarza się bez problemu...
Da się to jakoś ulepszyć?
Bo wobec powyższego podana część skryptu nie ma już sensu zastosowania, skoro subotage i tak nie zmieni takiego pliku ;/

33

Zmieniaj plik konwertujący...

34 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-10 18:31:21)

hehhehehe smile No właśnie siedzę w subotage.sh, ale nihuhu nic nie rozumiem hmm tzn kojażę pewne zalezności, ale niestety na tym się kończy.

Jakaś szansa na wskazanie co i jak zmienić?

35

Ja nie używam tego skryptu.

36

tzn ze jest jakaś alternatywa??????

37

Do konwersji? Pewnie parę znajdziesz w sieci.

38

yyy no tak są w sieci, to raczej windowsowe programiki. na linucha, a już tym bardziej na openwrt coś też jest? bo jak szukam to tylko subotage znajduję...

39

Szukaj smile

40 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-11 09:52:24)

3 godziny szukania i ciągle wszędzie te same wyniki... subotage.sh albo nic... Aż się wierzyć nie chce e nikt nie poprawił tego pliku, bo przecież dlna z openwrt zylion osób używa...

Edit niby coś się mplayer przewija jako konwerter txt-srt, ale coś więcej to nie mogę znaleźć ;/ [tak samo jak mplayera w opkg]

EDIT2!!!

Konwertuje napisy do formatu: [$g_Format]"

# determine the output extention and the output filename
                    # if ext == txt then copy the original with a ORIG_ prefix
                    case "$g_Format" in
                    "subrip")
                        outputSubs="$output_path/${base%.*}.txt"
                        ;;

Plik napi.sh -> wulgarna zmiana .txt na .srt rozwiązuje problem w 90%.
Utraciłem na chwilę obecną pomijanie filmów które już mają napisy, ale w ten sposób mam 100% pewności że napisy w srt [działające niezależnie od tego co siedziało w oryginalnym kontenerze .txt] będą działać i zapiszą się tak jak tego oczekiwałem.
Po kolejnych uruchomieniach napi.sh dla danego katalogu za każdym razem ściągają się napisy, ale na szczęście nadpisują się nad ich poprzednikami, więc nie jest to fabryka setek tych samym plików smile

Cezary, w necie niestety nic nie znalazłem sad
Nie wiem, może za słaby jestem w googlowaniu, albo nie szukałem tego czego powinienem...

41

yyy ten skrypt startu pobierania napisów po pobraniu filmów to może wyglądać jakoś tak?

script_torrent_done_enabled: true
script_torrent_done_filename: /mnt/hdd1/skryptpobranianapisowposciagnieciufilmulubserialu.sh
#!/bin/sh

napi.sh -s -c -f subrip /mnt/hdd1/Download/TR_TORRENT_DIR/TR_TORRENT_NAME

Okazuje się że nie bardzo kumam jak zrobić te wszystkie if'y i fi'fy ;/

42

Problem z tym że ty nie wiesz czy to co ściągasz jest plikiem, katalogiem z plikami czy archiwum. O ile ideologia jest prawie słuszna (TR_TORRENT_DIR daje już całą ścieżkę o ile pamiętam) o tyle wykonanie jeszcze nie.

43

hmm w sumie racja... to w takim razie chyba łatwiej prościej, wydajniej, będzie przerobić https://github.com/omerbenamram/py-expa … master/src i zamiast rozpakowywania rarem dla archiwów, wstawić puszczanie napi.sh dla plików video...

44

Jeżeli nie chcesz rozpakowywać to wystarczy jak find (find /mnt/sda1 -name *.avi...) użyjesz do szukania filmów na nośniku.

45 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-11 14:21:02)

Zerknąłem w ten skrypt z postu wyżej i wychodzi z niego że ścieżka do pliku to jednak TR_TORRENT_DIR/TR_TORRENT_NAME
Natomiast mi przecież na potrzeby napiprojektu wystarczy sam folder do którego się coś ściągnęło więc samo TR_TORRENT_DIR chyba.
No i teraz o ile rozumiem to napiprojekt jak nie znajdzie pliku z filmem to po prostu wyrzuci komunikat że nic nie pobrano, więc chyba wyszczególnianie czy to muzyka czy dokument czy film nie jest potrzebne...

Ale z drugiej strony może o czymś nie pomyślałem, albo źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź...

46

Zależy który napiprojekt smile Niektóre wymagają podania konkretnego pliku, niektóre projekty zadowolą się katalogiem czy *.

47 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-11 20:42:15)

eh, olałem zagłębianie się w skrypty i zgodziłm się na proste

#!/bin/sh

napi.sh -f subrip /mnt/hdd1/Download/

może i trochę będzie to trwało jak już pojawi się więcej plików w folderze, ale jak na razie styka.
/edit
jeśli dodamy parametr -s to nawet przy wielu plikach trwa to tylko chwilke.
/edit

To co mnie martwi, to ze po każdym restarcie routera muszę od nowa dodawać

ln -s /proc/self/fd /dev/fd

Żeby w ogóle napi.sh przynosił jakiekolwiek wyniki...

Jakiś pomysł jak sprawić żeby ten wpis/plik nie znikał z systemu?

48

Sobie dodaj do /etc/rc.local

49 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-11 20:43:43)

Ok zadania z tego tematu zakończone w 100%
Wielkie dzięki za cenne wskazówki Cezary smile
Jestem niezmiernie wdzięczny, że nie złamałeś się i nie zrobiłeś tego za mnie w całości bo satysfakcja niesamowita smile
Nie mniej jednak nie poradziłbym sobie, bez Twojej pomocnej rady.

Zakończenie:

Po zakończeniu pobierania w transmission:

#!/bin/sh
napi.sh -f subrip /katalog z wszystkimi pobieranymi plikami

jest jak najbardziej ok , o ile dodamy również -s [ten parametr odpowiada za wtórne pobieranie tego samego pliku-czyli jeśli mamy już w folderze srt, to pomija ten folder/plik, a wcześniej niestety go przeoczyłem].
Oczywiście będzie to działało w 100% tylko jeśli zmieniliśmy w napi.sh WSZYSTKIE!! wpisy .txt na .srt [dosłownie 2-3 wpisy]

Podsumowując transmission ściąga film i odpala powyższy skrypt, który odpala, napi.sh dla całego katalogu z pobranymi plikami [dzięki temu jeśli nie będzie dostępnych napisów, a któregoś dnia się pojawią, to zostaną pobrane przy okazji zakończenia pobierania dowolnego innego torrenta], napi.sh pobiera napisy i zapisuje je w KONTENERZE srt, po czym jeśli jest taka potrzeba subotage.sh konwertuje ZAWARTOŚĆ KONTENERA do formatu srt.
Przy zakończeniu pobierania kolejnego pliku sytuacja się powtarza, ale dzięki parametrowi -s jeśli istnieje plik o tej samej nazwie co film i rozszerzeniu .srt, napisy nie będą ponownie pobierane i skrypt przejdzie do dalszego sprawdzania.

Dodatkowo ni z gruszki ni z pietruszki same z siebie zaczęły mi działać napisy w filmach 1080p i 1080p 3d, co jeszcze wczoraj nie działało nawet po wetknięciu filmu na pendrivie bezpośrednio w telewizor. Niestety nie wiem który i czy w ogóle jakikolwiek ze zmienionych przezemnie parametrów to naprawił, bo bawiłem się na raz updejtem tv, minidlna i wyżej wymienionymi skryptami smile
Zostało dopiąć zdalne sterowanie do transmission i moje małe centrum multimedialne uważam za gotowe i w pełni user friendly smile

50

W poradniku o transmission masz spis różnych klientów.