1. Czyli zmiana ucięcie dostępu przez vsftpd i zmiana widoczności w sambie powinna pomóc dla lost+found, oraz Ustawienia.
2. Ups, wcięło mi ".pl" - już poprawiłem 
Sprawdzę w takim razie hdparm i sdparm, może one zadziałają. Extroota mam oczywiście na osobnym nośniku flash [razem ze swapem], a magazyn na dysku usb, i to jego chcę usypiać.
3. Skoro da się to wystarczy mi taka informacja, będę próbował, ale priorytet mają 2 pierwsze punkty postu 
EDIT:
1. Jeśli chodzi o ukrywanie plików w vsftpd to nic łatwiejszego
Do vsftpd.conf dodajemy linijkę
i określony plik jest chowany 
W sambie niby analogicznie, ale wklepałem to polecenie chyba już w całym pliku configu i jakoś nie działa;//
option hide files /lost+found/
....
... 3 godziny później wlazłem w końcu na router przez winscp i pogrzebałem w plikach.
Bo dopiero jak wlazłem w /etc/samba/smb.conf i dodałem na końcu "[global]"
to zaczęło działać 
Czyli żeby działało muszę mieć to polecenie w 5 miejscach [podejrzewam że starczy jedno [KTÓRE??????]]:
/etc/samba/smb.conf i /etc/samba/conf.template [jakoś tak] w sekcji global, oraz w /etc/conf/samba w
sekcji conf, oraz w obu sekcjach share.
Obstawiam że wystarczy miec ten zapis w jednym miejscu, w jednym pliku, ale kombinowałem przeszło 2 godziny i nie udało mi się dojść w którym...
Samo rozwiązanie ukrywania plików jest extra bo przez ftp gdzie kasuję i przenoszę ciągle pliki, nie majtają mi się foldery z ustawieniami i zrzutami fsck. A jednocześnie jeśli chcę szybko do nich zajrzeć to nie muszę odpalać putty i edytować ustawień, a tylko klikam pokaż ukryte pliki w opcjach folderów windows i przeglądam/edytuję je przez sambę 
2. sdparm działa, tam gdzie hd-idle i hdparm poległy, więc dysk w końcu zaznał odpoczynku