1

Temat: Asus wl500gpv2 + OpenWRT = pingi na wifi

Witam, jak w temacie, mam OpenWRT na asusie i podczas gry miewam skoki pingow na wifi(co jakies 30-60 sekund ping z 15-20 skacze do 200-400 w roznych grach), problem niewystepuje na kablu.
Problem wystepuje zarowno kiedy na routerze mam ToS'a, jak i bez zadnego priorytetowania. Specjalnie postawilem pare razy OWRT z roznymi konfiguracjami i problem zawsze wystepuje.

Co moze byc powodem??
Lapek to Dell XPS 16 z karta Intela, ale na innych sieciach wszystko jest ok.

2

Odp: Asus wl500gpv2 + OpenWRT = pingi na wifi

Z ciekawości - nic nie robiąc na komputerze zrób ping i zostaw go na trochę. Zobacz czy coś takiego ma miejsce.

Być może w pobliżu masz inną sieć na tym samym lub pobliskim kanale i retransmisje się zdarzają. Ale to tylko przypuszczenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Na okolo mam jakies 20-30 sieci, wiec jest to bardzo prowdopodobne. Zaraz zobacze czy znajdzie sie jakies pasmo wolne.

4

Nieposkutkowalo. Zadnej roznicy.

5

Które openwrt i na jakim jądrze? Jak 2.4 to w sumie nic nie możesz zrobić. Jak 2.6 - spróbować trunka z nowyszymi driverami.

6

2.4.37.9
OWRT 10.03 (openwrt-brcm-2.4-squashfs.modusb.trx.zip - modyfikowany z eko.one.pl)
Ale dzialo sie tosamo na openwrt-8.09.2-mod-usb.

7

To nie masz żadnych możliwości sterowania tym driverem. Co najwyżej pobawić programem wl, może coś uda się ustawić.

8

Kurde, musi byc jakis sposob, skoro inni na to nienarzekaja i zmiany wersji niepomogly, zostaje mi sprobowac innego softu. No chyba ze ktos inny ma jeszcze jakis pomysl. Jestem tak zdesperowany ze jestem wstanie usdostepnic dostep do routera, aby zobaczyc czy poprostu cos gdzies zle nieustawiam.

9

Ale tam nie masz co źle ustawić smile.

PS. Wgraj tomato usb mod i zobacz.

10

Ale tam nie masz co źle ustawić smile.

PS. Wgraj tomato usb mod i zobacz.