1 (edytowany przez mivhal_f 2013-04-07 20:40:38)

Temat: TP-link 1043ND zanika sieć

Witam
Aktualnie posiadam wyżej wymieniony router z zainstalowanym oprogramowaniem Gargoyle w wersji 1.5.9.6 (r35839), by obsy i od początku posiadania tego oprogramowania znika mi całkowicie sieć w domu. Próbowałem zmienić kanał, zmienić radio z bgn na bg ale nic to nie daje. Zabezpieczenia mam WPA2-PSK. W domu są 2 laptopy i w obu zanika sieć. Na prędkość transferu nie narzekam ale zaniki mnie denerwują. Pomaga jedynie odłączenie go od prądu czyli restart.

Macie jakieś pomysły??

Sieci w mojej okolicy prezentują się następująco

http://img255.imageshack.us/img255/5672/sieciwifi.jpg

Pozdrawiam

2

Odp: TP-link 1043ND zanika sieć

Hi!
Miałem to samo i wyglada mi to na bug'a ale nie bede sie wypowiadac bo trzeby by zerknac w logi. Mozesz sprobowac cos takiego:

Przy starcie systemu:

echo 1 >/sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/disable_ani

Mozesz ta linike dodac np. do /etc/rc.local
przed exit 0

Pzdr

3

Witam ja bym sprawdził zasilacz , czasami przez to cuda się dzieją , całkiem sporo tego sprzętu( głównie tych najtańszych ) sprzedawaliśmy u mnie w firmie i często się z takimi problemami spotykam ,szczególnie z powodu częstych sparków napięć w moim mieście zasilacze uszkadzają się )

Przy okazji nie będę zakładał nowego tematu ale mam jedno pytanie na które nie odnalazłem interesującej mnie odpowiedzi związanej z modelem Tl-WR1043ND . Dwa dnie temu weszłam w posiadanie owego rutera z OPENWRT Backfire  , ma ona następująco przypadłość nie działa w nim port 1 , drugi port działa na 1Gb/s , trzeci teraz zaczął działać na 100Mb/s ( czasami nie działał w ogóle ) , na czwartym pali się dioda ( cały czas ) i działa na 10Mb/s . Hasłą nie znałem więc zrobiłem reset , nic się nie zmieniło , wgrałem Gargoyle - też nic , potem oryginalne oprogramowanie tplinka i dalej to samo. A więc moje pytanie brzmi czy może to być problem , jakiejś konfiguracji np. czegoś w pamięci trwałej ? która nie ulega zmianom podczas resetowania lub wgrywania teoretycznie nowego oprogramowania , albo czy coś po prostu z nim nie tak.
Zaznaczam że z OPENWRT mam do czynienia od 2 dni i wielu rzeczy nie wiem .
Z Góry dziękuje za Odpowiedzi i porady

4

Raczej upalony switch jest. Tym bardziej jak led się pali na stałe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Czy problem został rozwiązany ?? -> odnośnie zaniku radia

Bo w ostatnich obrazach zauważyłem u siebie to samo

Czyli laptop i Stacjonarka po wifi połączona (przez dhcp) pingi z granicy 1-3ms wzrosły do 400-1600 i tak jakby padło

u mnie pomaga zalogowanie się przez ssh i odpalenie komendy wifi i pingi z powrotem poniżej 10ms (lepsze to niż reboot routera - chodzi mi o czas) po powrocie do starszej wersji Gargulca nie ma tego problemu

6

U mnie pomogło wrzucenie firmware jeszcze raz i koniecznie po kablu (oczywiście chodzi o zaniki sieci).

NETGEAR R6220 + TL-WR1043ND + radio USB + słuchawki bezprzewodowe SONY + HDD-USB (NAS)