Temat: OpenVPN - skrypt po stronie serwera przy połaczeniu

Witam,

Szukam sposobu jak na OpenVPN (z Gargoyle PL) uruchomić skrypt po stronie serwera w momencie poprawnego podłączenia się klienta?

Idąc tropem
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … ptem-hasem

pomyślałem o dodaniu własnych poleceń do skryptów weryfikujących ( /etc/openvpn/vpncheckCN-cert.sh ), ale może jest bardziej "elegancki" sposób?

Pozdrawiam,
Kacper

2

Odp: OpenVPN - skrypt po stronie serwera przy połaczeniu

Nie ładnie, nie ładnie, manuali się nie czyta.

--client-connect script
Run script on client connection. The script is passed the common name and IP address of the just-authenticated client as environmental variables (see environmental variable section below). The script is also passed the pathname of a not-yet-created temporary file as $1 (i.e. the first command line argument), to be used by the script to pass dynamically generated config file directives back to OpenVPN.
If the script wants to generate a dynamic config file to be applied on the server when the client connects, it should write it to the file named by $1.

See the --client-config-dir option below for options which can be legally used in a dynamically generated config file.

Note that the return value of script is significant. If script returns a non-zero error status, it will cause the client to be disconnected.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję bardzo!

Poczytałem, dopisałem do /etc/openvpn/server.conf:

script-security 2 system
client-connect /etc/openvpn/scripts/wake_up_htpc.sh

Niestety, teraz nie można się zalogować, a w logu:

WARNING: Failed running command (--client-connect): could not execute external program

Skrypt ręcznie uruchamiany działa i zwraca "0".

Przez ps ww zauważyłem, że openvpn jest odpalany z "script-security 3":

20478 root      3140 S    /usr/sbin/openvpn --syslog openvpn(custom_config) --writepid /var/run/openvpn-custom_config.pid --config /etc/openvpn/server.conf --script-security 3 --down /etc/openvpn.down --up /etc/openvpn.up

Czyli pewnie nadpisuje moje ustawienia z konfiga. Tylko jak to zmienić?

4

Działa!

Problem był jednak po stronie skryptu - /bin/bash zamiast sh smile

Ale z ciekawości - który parametr jest ważniejszy (config, czy uruchomienie) i gdzie zmieniać opcje uruchomienia openvpn widoczne z ps?

Pozdrawiam, Kacper

5

/usr/lib/gargoyle/openvpn.sh sobie zmodyfikuj to przynajmniej będzie generował to z takimi opcjami jak chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.