Temat: Zapytanie o dostępne miejsce i quote na podmontowanym zasobie

Mam w domu TP-1043 co oprócz AP WiFi robi za magnetowid, a dokładnie zapisuje strumienie multicastowe telewizji za pomocą procesu udpxrec (świetny, rosyjski pakiet). Zapisuje na podmontowanym sambą serwerze plików - dokładnie to Synology (cudowna rzecz dla słabych w Linuxie).

No i pomimo 3TB macierzy pojawia się problem wolnego miejsca. Oczywiście, mogę na serwerze ustawić quote, ale jak ją na tym OpenWRT odczytać, aby poinformować rodzinkę, że najpierw to musi coś skasować (wiele rzeczy jest naprawdę zbędnych) a dopiero potem może sobie coś nagrać bo dysków większych niż 4TB to jeszcze nie robią.

Jeszcze raz:
- na OperWRT jest samba, podmontowany zasób serwera plików Synology
- na OperWRT nagrywa się procesem udpxrec do podmontowanego katalogu
- na OpenWRT jest przez WWW zrobiony system zlecania tego nagrywania (opisałem go tu kiedyś jak ktoś zainteresowany - polecam)
- i na tym OpenWRT muszę się dowiedzieć, ile miejsca jest na tym podmontowanym zasobie.

Koledzy - pomóżcie? Jak?

Już chciałem quite na tym OperWRT instalować, ale pewnie jest mądrzejszy sposób a i ten nie wiem czy mądry, bo czy quota odczyta mi stan innego serwera?

Jak?

Wojtek

2

Odp: Zapytanie o dostępne miejsce i quote na podmontowanym zasobie

Jeżeli synology wyświetla to przez www - możesz wgetem pobrać stronę, obrobić, wyciąć i masz. Jeżeli możesz odczytać przez ssh to po prostu ssh admin@synology polecenie i masz. Jeżeli na udostępnionym zasobie to widzisz to df -h wystarczy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za 3 podpowiedzi.

Trzecia nie zadziałała - df podaje wielkość wolumenu ale bez quot. Pierwsza też nie przejdzie, bo przez WWW  to jakaś ciężka Java startuje i nie wygrzebie tego z wielopoziomowego menu.... ale  może napiszę taką stronkę? tak, to chyba jest pomysł.

Drugi - czyli wywołać zdalną komendę też ciekawy. Muszę przebadać, choć już widzę, że admin nie ma prawa czytać cudzych quot (dziwne), a na roota przez SSH nie wejdę.

Oj, jakie ciężkie jest to życie.

4 (edytowany przez snifer 2013-04-11 19:35:40)

Może po snmp da się coś odczytać?

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402