Temat: Wysyłanie SMS'ów.

Witam. Mam takie pytanie, gdzie mogę to przestawić. Mam zrobiony program do wysyłania smsów z debiana, wszystko fajnie, ale wysyła wiadomości Np: 160znaków 1 sms...ale jak ma 300 to dzieli go na 3 częsci sms'a, a nie w jednym.

2

Odp: Wysyłanie SMS'ów.

Ale sms ma właśnie 160znaków tylko...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

No tylko, że ja bym chciał, żeby powyżej 160znaków to w telefonie się łączyły. I zamiast polskich znaków np:

Dzięki za zamówienie mam wyświetlanie na telefonie "Dziiiki za zamooowienie"/ Jak to zmienić?

4

Nie będą. Jak zmusisz telefon do tego? A co do polskich znaków - wysyłasz w niewłaściwym kodowaniu (http://pl.wikipedia.org/wiki/SMS#Problem_polskich_liter)

zapewne chodzi o kodowanie utf-8? dopisac jakas linijke czy jak to zrobic?

6

A to już ustaw sobie w programie którym wysyłasz żeby ustawiał kodowanie 8bitowe.

Używam gammu i mam do tego programik w php napisany. Teraz jak zmienię na 8 bit( chociaż za bardzo nie wiem jak) to będą polskie znaki? Oraz te długości będą normalne? Czyli nie obejdę, tego, że te wiadomości się dzielą? W sumie sam sobie odpowiedziałem.

Cezary masz jakiś pomysł jak mogę zmienić to kodowanie na 8 bit?

9

Musisz mieć polskie? Jeżeli nie to zamieniaj przed wysłaniem polskie na odpowiedniki i tyle.