Temat: Gargoyle 1.5.9.6 na WR842nd - ciągłe restarty po pewnym czasie
Witam i pozdrawiam wszystkich (jako, że to mój pierwszy post) ![]()
Chciałem zapytać o możliwą przyczynę problemu z jakim spotkałem się dwukrotnie, otóż na routerze TP-Link WR842nd postawiłem Gragoyle 1.5.9.6. Generalnie wszystko działa bardzo dobrze i stabilnie ale dwukrotnie zdarzyło się, że router wpadł w "cykl resetów" - wszystko startuje, odpala Wi-Fi, można się podłączyć komputerem ale po kilkunastu sekundach router restartuje się.
Za pierwszym razem gdy się to zdarzyło po prostu odświeżyłem listę pakietów (opkg update) i router "padł" tak jak opisałem. Reset do ustawień fabrycznych i wgranie konfiguracji z kopii bezpieczeństwa rozwiązało sprawę.
Za drugim razem router "padł" bez żadnej ręcznej interwencji - po prostu pewnego dnia rano stwierdziłem, że się ciągle restartuje. Dodam, że objaw wystąpił po około dwóch tygodniach nieprzerwanego (i bezproblemowego) działania. Znowu reset do ustawień "fabrycznych" i odtworzenie konfiguracji z kopii i wszystko działa jak należy.
Myślałem, że może zostało wyczerpane wolne miejsce (np. przez zbierane statystyki) ale gdy udało mi się podpiąć przez ssh i dać komendę df to wyglądało, że miejsca jest dość.
No i tu moje pytania:
* Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
* Jak zebrać jakieś logi które rzucą światło na to co się dzieje - router się restartuje i trudno zobaczyć ostatnie wpisy ...
* Jeśli ktoś ma jakieś podejrzenia to jak zapobiec problemowi?
Dzięki,
MiPr