1

Temat: Gargoyle 1.5.9.6 na WR842nd - ciągłe restarty po pewnym czasie

Witam i pozdrawiam wszystkich (jako, że to mój pierwszy post) smile

Chciałem zapytać o możliwą przyczynę problemu z jakim spotkałem się dwukrotnie, otóż na routerze TP-Link WR842nd postawiłem Gragoyle 1.5.9.6. Generalnie wszystko działa bardzo dobrze i stabilnie ale dwukrotnie zdarzyło się, że router wpadł w "cykl resetów" - wszystko startuje, odpala Wi-Fi, można się podłączyć komputerem ale po kilkunastu sekundach router restartuje się.

Za pierwszym razem gdy się to zdarzyło po prostu odświeżyłem listę pakietów (opkg update) i router "padł" tak jak opisałem. Reset do ustawień fabrycznych i wgranie konfiguracji z kopii bezpieczeństwa rozwiązało sprawę.

Za drugim razem router "padł" bez żadnej ręcznej interwencji - po prostu pewnego dnia rano stwierdziłem, że się ciągle restartuje. Dodam, że objaw wystąpił po około dwóch tygodniach nieprzerwanego (i bezproblemowego) działania. Znowu reset do ustawień "fabrycznych" i odtworzenie konfiguracji z kopii i wszystko działa jak należy.

Myślałem, że może zostało wyczerpane wolne miejsce (np. przez zbierane statystyki) ale gdy udało mi się podpiąć przez ssh i dać komendę df to wyglądało, że miejsca jest dość.

No i tu moje pytania:
* Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
* Jak zebrać jakieś logi które rzucą światło na to co się dzieje - router się restartuje i trudno zobaczyć ostatnie wpisy ...
* Jeśli ktoś ma jakieś podejrzenia to jak zapobiec problemowi?

Dzięki,
MiPr

2

Odp: Gargoyle 1.5.9.6 na WR842nd - ciągłe restarty po pewnym czasie

Masz coś na usb podpięte, prawda? Modem, dysk bez własnego zasilania czy coś takiego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No tak, zapomniałem o najważniejszej rzeczy: na USB mam modem Huawei E3131 - dostęp do internetu. Ale wszystko działa ładnie przez dłuższy czas a potem nagle przestaje. I resetowanie występowało nadal mimo, że modem odpiąłem.

4

Odłącz i zobacz jak się będzie zachowywać. Jeżeli tak - wgraj oryginał i zobacz. Jeżeli nadal - składaj reklamację.

5 (edytowany przez mipr 2013-04-03 07:59:22)

Hmm, odłączyć nie za bardzo mam po co - router służy mi do dostępu do internetu (a raczej podziału dostępu między kilka kompów) i bez modemu używanie go mija się z celem. Wgranie oryginału też mi nic nie daje bo oryginał nie przewiduje użycia modemu na tym routerze.

Reklamacja? Obawiam się, że trudno będzie wykazać wadę sprzętową bo przez większość czasu wszystko jest OK.

Pytanie czy da się wyśledzić z jakiego powodu problem występuje, tj. czy da się "zaczaić" na logi tak aby zobaczyć ewentualny błąd/błędy z momentu gdy następuje reset ...

6

Rozebrać, podłączyć kabelek szeregowy i łapać to co idzie. Tak normalnie to nie masz jak tego znaleźć - możesz logować na pendrive, ale strzelam że szybciej się zresetuje jak ma jakiś problem niż zdąży zapisać jakieś dane do loga.

7

Dzięki za odpowiedź. Jakoś będę z tym żył - raz na 2 tygodnie mogę wykonać reset smile

8

Wstaw się reset raz w nocy i tyle.