Temat: /etc/init.d/transmission restart after restart, power on

Witam

Jak powinien wyglądać cron dla restartu usługi po pełnym uruchomieniu routera?

Brak fstaba, montowanie ok, samba ok, transsmision muszę uruchomić ponownie usługę, vsftp muszę ponownie uruchomić usługę. Chciałbym zostać przy usb pluginie i nie wywalać go. Może inny pomysł?

Z poważaniem

2

Odp: /etc/init.d/transmission restart after restart, power on

cron od busyboxa nie obsługuje tych makr. W /etc/rc.local sobie ponownie uruchamiaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez prorock 2013-03-30 22:21:40)

Dzięki Cezary. Kopiąc na eko.one.pl wykopałem.

Ciekaw jestem czy to jest rozwiązanie? Wiem że jesteś zawsze za wywaleniem pluginu usb storage ale......

zainstalowałem soft garego od nowa na 3600
1 złącze USB  - extroot na pen  + hub + dysk usb 1Tb (hdidle na ntfs ok smile  )
2 złacze USB  - cam usb sonic uvc

-skonfigurowałem za pomocą usb pluginu sambe, ftp
-zainstalowałem transm.
-reset 1..2...3 różnie się montuje sdb1 - raz na /tmp/usb_mount raz na /share_useres/ ....  co któryś restart działa.
-po wielu kombinacjach wyłączyłem vsftpd (share_users) po resecie sdb montuje się w /tmp/usb_mount/
-zauważyłem że uruchomienie usług po dłuższym czasie po uruchomieniu systemu (autostart wyłączony, włącz usługę po 40 sekundach) powoduje poprawną widoczność ścieżki w trans, vsftp też działa poprawnie (rc.local).

Może to jest obejście problemu dla użytkowników którzy aby mogli skonfigurować sambe, ftp - nie musieliby brnąć przez temat:
- odinstalowanie usb plugin
-share users
-odinstalowanie i zainstalowanie z poprawnej lokalizacji vsftpd
-przebrnięcia przez sambe
-tylko ręczej konfiguracji userów i ścieżek

P.s Piszę tylko o rozwiązaniu problemu dla kogoś kto liznął linuksa. Ponieważ każdy wątek na forum wiąże się z odinstalowaniem usb plugin i montowaniu przez fstab oraz całej ręczenej konfiguracji.
Co wy na to ?

Może to przenieść na główny wątek ?

4

Ponieważ fstab i plugin gagroyle to dwa różne mechanizmy robiące to samo - montujące dyski. Plugin nie widzi dysków montowanych przez fstab, więc masz go odinstalować jeżeli fstaba używać. Parę razy już to opisywałem.

Używasz extroota/fstaba masz odinstalować plugin gargoyle usb storage bo będziesz miał problem z z montowaniem dysków.

5

wiem że to dwa różne mechanizmy i montują do różnych ścieżek, katalogów dlatego powinien byś usunięty Usb plugin ze względu na losowe działanie ale :

ale ja używam extroota w tej konfiguracji czyli z usb plugin i problem był z \share users\ oraz z \tmp\usb_mount\ po późniejszym włączeniu startowania usługi vsftpd nie mam problemu z losowym przedzieleniem do katalogu czyli \tmp\... lub \share..

6

a w nawiasie kurcze męcze temat od długiego czasu jakie komendy powinienem wydać aby zabić motion ? /etc/init.d/motion stop nie bangla

7

killall motion

vsftpd nie przydziela losowo. Po prostu masz demona który został przez gui skonfigurowany. Też to pisałem - masz go odinstalować i zainstalować sobie normalnego demona z repozytorium i konfigurować go ręcznie.

8

czyli jak sprowadza się to do odinstalowania usb pluginu ? smile

9

"Używasz extroota/fstaba masz odinstalować plugin gargoyle usb storage"

10

Wiedziałem. Myślę że problem leży albo moim rozumowaniu - za słabo znam system linuxa, za mało czasu poświęciłem na opisanie mojego rozwiązania. Może ktoś wykorzysta te wskazówki. W każdym razie mam 1xpen z extroot + dysk usb + odpalone usługi powiązane z dyskiem usb. poprawnie montuje mi za każdym razem do /tmp/.... a usługi z racji uruchomienia po 40sek działają prawidłowo. i mam plugin USB z graficznym konfiguratorem big_smile

Wesołych Świąt Cezary. Dzięki za strawienie moich postów. wink