1

Temat: Samba i kopiowanie plików

Witam,

Ostatnio zainstalowałem na swoim TP-Link TL-WR1043ND najnowsze oprogramowanie AA. Mam podpięty dysk 2.5 w systemie FAT32 przez Hub USB. Do kopiowania plików na dysk zainstalowałem plugin Samba 36-server. Niestety pojawił mi sie problem, mianowicie jak próbuję skopiować na dysk, przez otoczenie sieciowe pliki które są większe niż 100mb (60mb skopiowałem bez problemu ale już pliku powyżej 100mb nie mogłem) to wyskakują mi poniższe komunikaty i okno kopiowania znika. Na dysku natomiast plik się pojawia, a kopiowanie działa w tle. Problem w tym, że plik ten jest uszkodzony i nie da sie go odczytać.

W eksloratorze to wpierw jest informacja "Trwa wykrywanie elementów..." a następnie pojawia się komunikat:
"Wystąpił problem z dostępem do lokacji ... . Upewnij się, że masz połaczenie z siecią, i spróbuj ponowanie".

Jak próbuję skopiować przez Total Commander'a to mam komunikat:
"Błąd! Nie mogę zapisać [plik]! Proszę usunąć zabezpieczenia zapisu!"

Uwierzytelnianie NTLMv2 już sprawdzałem ale to nie jest przyczyną gdyż mogę wejśc na dysk i usuwać, kopiować pliki poniżej 100mb mogę. Kombinowałem z ustawieniami w samba.conf.template ale to też nie pomaga, problem dalej jest... Poniżej to co mam w samba.conf:

[global]
    netbios name = OpenWrt 
    display charset = UTF-8
    interfaces = 127.0.0.1/8 lo 192.168.1.1/24 br-lan 
    server string = OpenWrt
    unix charset = UTF-8
    workgroup = WORKGROUP
    browseable = yes
    deadtime = 30
    domain master = yes
    encrypt passwords = true
    enable core files = no
    guest account = nobody
    guest ok = yes
    invalid users = root
    local master = yes
    load printers = no
    map to guest = Bad User
    max protocol = SMB2
    min receivefile size = 16384
    null passwords = yes
    obey pam restrictions = yes
    os level = 20
    passdb backend = smbpasswd
    preferred master = yes
    printable = no
    security = user
    smb encrypt = disabled
    smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
    socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY
    syslog = 2
    use sendfile = yes
    writeable = yes

[Share]
    path = /mnt/Dysk
    read only = no
    guest ok = yes
    create mask = 0777
    directory mask = 0777

Dysk mam zamontowany z opcją umask=000.
Również jak próbowałem użyć komendy chown dla plików i folderów to wyskakuje mi informacja "operation not permited".

Dodatkowo jak kopiowałem pliki przez WinSCP na zamontowany dysk to wszystko poszło bez problemu (jedynie prędkość była mała).

Również jak miałem wcześniej zainstalowany Gargoyle 1.5.4 na routerze to nie było żadnych podobnych problemów, wszystko śmigało i bez problemu mogłem kopiować pliki. Także wykluczam jakieś problemy z moim Windowsem 7.

Jakieś pomysły jak rozwiązać mój problem?

Pozdrawiam,
GuenH

2

Odp: Samba i kopiowanie plików

logread i patrz logi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za szybką odpowiedź. Logi przeglądałem, żadnej informacji w Smbd.log czy Nmbd.log. Jedyne info jakie mi się pojawia w logread (tylko podczas próby kopiowania przez eksploratora) to:

Mar 26 21:29:37 OpenWrt daemon.info dnsmasq-dhcp[2510]: DHCPINFORM(br-lan) 192.168.1.165 e0:2a:82:16:da:63 
Mar 26 21:29:37 OpenWrt daemon.info dnsmasq-dhcp[2510]: DHCPACK(br-lan) 192.168.1.165 e0:2a:82:16:da:63 Michal-HP

4

Problem w podobnych przypadkach stanowił system plików...

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5

Rozumiem jakby problem byłby również na Gargoyle ale wtedy wszystko było ok, dopiero jak zainstalowałem AA i dostalowałem samba36-server zacząłem mieć ten problem. Niestety na dysku mam za dużo danych i nie mam gdzie ich zgrać żeby zmienić format plików. Również chciałbym tego uniknąć, bo czasami zdarza mi się dysk odpiąć i podpiąć do kompa żeby coś przegrać etc. a jak zmienię na format plików na ext to nie będe mógł na nim nic robić podpinając dysk bezpośrenidio do kompa z windowsem...

6 (edytowany przez zdzichu6969 2013-03-26 22:19:41)

Tak jak Windows nie radzi sobie z extra to podobnie jest z linuxem .. Ciężko ma i krzyczy.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

7

Jak chodzi w Gargoyle to tym bardziej tu musi - ta sama podstawa przecież jest.

8

Właśnie o to mi chodzi... któs ma jakiś pomysł co jest może być nie tak i jak tro rozwiązać?

PS. czy w Gargoyle 1.5.4 dla TL-WR1043ND wersja Samby to też była Samba36 czy jakaś inna?

9

Nie, w starszej wersji, w backfire była 3.0.24

10

No i jednak wina samby36, format plików nie ma tutaj wpływu... Zainstalowałem wczoraj plugin vsftpd i próbowałem skopiować pliki przez połączenie ftp. Wszystko poszło bez problemu, żadnych komunikatów, etc. Później odinstalowałem samba36-server i zainstalowałem manualnie wersję 3.0.24 (sciągnąłem z repozytorium gargoyla i wgrałem na router). Skonfigurowałem, uruchomiłem i przegrałem tez plik bez najmniejszych problemów. Wszystko działa sprawnie.

Mam tylko 2 małe pytania.
1. Chciałem doinstalować sobie luci-app-samba ale za każdym razem jak próbowałem ją zainstalować (czy to przez interfejs luci czy przez komendę opkg install) oprócz tego plugina instaluje mi również sambe 3.6 neutral jest gdzieś może wersja luci-app-samba samodzielna, która współpracuje z sambą 3.0.24 żebym mógł sobie doinstalować (jak trzeba będzie manualnie)?
2. Mam problem z otoczeniem sieciowym na tej Sambie. Jak wbijam w eksploratorze adres 192.168.1.1 to pokazuje mi dysk udostępniany. Ale jak próbuję wejść przez Otoczenie sieciowe -> Openwrt to wyskakuje mi komunikat, że nie może znaleźć ścieżki...