Temat: Samba i kopiowanie plików
Witam,
Ostatnio zainstalowałem na swoim TP-Link TL-WR1043ND najnowsze oprogramowanie AA. Mam podpięty dysk 2.5 w systemie FAT32 przez Hub USB. Do kopiowania plików na dysk zainstalowałem plugin Samba 36-server. Niestety pojawił mi sie problem, mianowicie jak próbuję skopiować na dysk, przez otoczenie sieciowe pliki które są większe niż 100mb (60mb skopiowałem bez problemu ale już pliku powyżej 100mb nie mogłem) to wyskakują mi poniższe komunikaty i okno kopiowania znika. Na dysku natomiast plik się pojawia, a kopiowanie działa w tle. Problem w tym, że plik ten jest uszkodzony i nie da sie go odczytać.
W eksloratorze to wpierw jest informacja "Trwa wykrywanie elementów..." a następnie pojawia się komunikat:
"Wystąpił problem z dostępem do lokacji ... . Upewnij się, że masz połaczenie z siecią, i spróbuj ponowanie".
Jak próbuję skopiować przez Total Commander'a to mam komunikat:
"Błąd! Nie mogę zapisać [plik]! Proszę usunąć zabezpieczenia zapisu!"
Uwierzytelnianie NTLMv2 już sprawdzałem ale to nie jest przyczyną gdyż mogę wejśc na dysk i usuwać, kopiować pliki poniżej 100mb mogę. Kombinowałem z ustawieniami w samba.conf.template ale to też nie pomaga, problem dalej jest... Poniżej to co mam w samba.conf:
[global]
netbios name = OpenWrt
display charset = UTF-8
interfaces = 127.0.0.1/8 lo 192.168.1.1/24 br-lan
server string = OpenWrt
unix charset = UTF-8
workgroup = WORKGROUP
browseable = yes
deadtime = 30
domain master = yes
encrypt passwords = true
enable core files = no
guest account = nobody
guest ok = yes
invalid users = root
local master = yes
load printers = no
map to guest = Bad User
max protocol = SMB2
min receivefile size = 16384
null passwords = yes
obey pam restrictions = yes
os level = 20
passdb backend = smbpasswd
preferred master = yes
printable = no
security = user
smb encrypt = disabled
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY
syslog = 2
use sendfile = yes
writeable = yes
[Share]
path = /mnt/Dysk
read only = no
guest ok = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777Dysk mam zamontowany z opcją umask=000.
Również jak próbowałem użyć komendy chown dla plików i folderów to wyskakuje mi informacja "operation not permited".
Dodatkowo jak kopiowałem pliki przez WinSCP na zamontowany dysk to wszystko poszło bez problemu (jedynie prędkość była mała).
Również jak miałem wcześniej zainstalowany Gargoyle 1.5.4 na routerze to nie było żadnych podobnych problemów, wszystko śmigało i bez problemu mogłem kopiować pliki. Także wykluczam jakieś problemy z moim Windowsem 7.
Jakieś pomysły jak rozwiązać mój problem?
Pozdrawiam,
GuenH