Temat: Netgear WNDR4700

Witaj Cezary. Ostatnio przekopując się i szukając nowych wieści na temat OpenWRT albo Gargoyle na ten sprzęt znalazłem u ciebie w repo jakąś nowość na http://ecco.selfip.net/test/  plik o nazwie  wndr4700.patch.bz2. Czyżby to był zalążek pod świeży OpenWRT?  Wiec domyślam się że to jest cały kod pod ten CPU (do sterowania tym CPU i resztą układów)? Podobny kod widziałem na zajęciach z mikro-kontrolerami AVR, choć nie byłem z tego wybitny... tongue.

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

2

Odp: Netgear WNDR4700

Łatka do kernela na potrzeby wndr4700, tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak co zgłaszam się na testera tongue jeśli kiedyś miał byś wydać czyste OpenWRT albo Gargoyle na te urządzenie.

4

Witam!

Czy te obrazy z http://ecco.selfip.net/test/wndr4700/ działają, czy były testowane na sprzęcie?

Jeśli tak to jak trzeba je wgrywać?

Czy te buildy są tylko wynikiem zaaplikowania łatki na kernel czy zostały jakoś dodatkowo customizowane?

Pozdrawiam.

5

Te obrazy to standardowy firmware od netgear, to nie jest openwrt. Tak, były testowane.

6

To czym w takim razie jest ten patch na kernela który jest dostępny na Twojej stronie?

7

Łatką do standardowego kernela linuksowego dodającą wsparcie dla WNDR4700. Wyciągniętą ze źródeł netgear.

8

To w takim razie ściągając openwrt 12.09, aplikując łatkę, konfigurując openwrt, a potem budując  zadziała on po wgraniu na WNDR4700 ?

Czy wymagana jest jakaś dodatkowa konfiguracja żeby urządzenie zadziałało z podstawowymi funkcjonalnościami?

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

9

Nie. To jest łatka na sam kernel, nie na openwrt.

10

Czyli nie ma na razie możliwości żeby na WNDR4700 uruchomić coś innego niż to co dostajemy od producenta?

11

Na razie nie.

12

Ostatnio koresponduje z serwisem Netgear odnośnie tego huba co opisałem problem na OR i dodałem im sugestie żeby dodali klienta torrent co w tej drugiej sprawie nawet pozytywnie odpisał mi Pan serwisant smile

13

Tyle że w polsce nie robią softu więc co najwyżej "przekazują sugestię".

14

Zgadza się, ale mieć nadzieje zawsze można ;]

15

Przepraszam z góry za amatorskie pytanie ale nie mogę się powstrzymać.

Z czym wiąże się dodanie obsługi urządzenia do openwrt? Tzn. jakich zmian trzeba dokonać żeby można było zbootować urządzenie i żeby openwrt wstało?

Czy openwrt wykorzystuje kernel linuxa w jakiś potężny sposób zmodyfikowany?

Pozdrawiam.

16

Czy podczas flashowania np. tym firmwarem który udostępniasz, a który pochodzi od producenta zapisywany jest obszar pamięci w którym jest bootloader (np jakąś nowszą jego wersją) ???

17

Openwrt nie modyfikuje w jakiś specjalny sposób kernela choć wymaga kilku rzeczy (np. obecności w kompilowanego squashfs,  jffs2, unionfs, paru mechanizmów korzystania z flash itd). Skoro linux tam chodzi i to openwrt będzie, cały problem tylko żeby na tą wersję kernela dało się nałożyć wszystkie łatki z openwrt.

Do WNDR4700 nie udostępniam żadnego softu smile. Nie widzicie go, nie powinniście go używać itd. A co do pytania - nie, nie ma on tego.

18

[...] cały problem tylko żeby na tą wersję kernela dało się nałożyć wszystkie łatki z openwrt [...]

Na którą wersję kernela ?

Myślałem że chcąc uruchomić 12.09 muszę łatki z tego co jest teraz na routerze przenieść na jądro które jest w źródłach 12.09. Potem zbudować jajko z 12.09 (w skrócie).

Rozumiem że uboot'a mogę nie ruszać big_smile

19

uboota nie ruszasz. Dla 12.09 jest to 3.3.8

20

A gdzie sprawdzić która wersja kernela jest dla 12.09 ?

21

Na zainstalowanym systemie np.  uname -a

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

22

"Dla 12.09 jest to 3.3.8". Czasami nie rozumiem pytających smile

23

Witam!

Czy jest opcja żeby zbudować 12.09 z innym jajkiem niż jest to domyślne 3.3.8 ?

24

Tak, o ile Ci wejdą łatki które są w openwrt.

25

To fajnie.

Zrobiłem kernel z niewielką liczbą patchy (z pliku dostępnego pod adresem http://ecco.selfip.net/test/wndr4700.patch.bz2).

Czy łatki o których piszesz zmieniają w jakiś znaczący sposób kernel? Czy komponenty kernela dotyczące jffs2, etc. nie wystarczają do poprawnego działania płytek routerów?

Przepraszam za być może proste pytania ale chcę powalczyć trochę z tym wndr4700 big_smile

Pozdrawiam.