Temat: TL-WR740N strasznie zwalnia internet

Dzień dobry,
Tym razem potrzebuję  pomocy w zdiagnozowaniu przyczyn błędu.
Mam problem z routerem TL-WR740N. Mam w nim skonfigurowane 2 vlany i jeden kablowy WAN na stałym IP(TP DSL). Wszystko przez jakiś czas (3 tygodnie) działało ok. Jednak ostatnio zaczął stawać internet. Objawia się to tym że ping na adres poza lan ( np www.wp.pl) mają po 3000ms. Po restarcie na  chwile (10min) chodzi ok i zaraz znowu laguje. Wcześniej podejrzewałem że w sieci lan jest jakieś urządzenie z konfliktem IP ale nic nie znalazłem. Podłączyłem zamiennie inny router i wszystko działa. Nie bardzo mam pomysł jak to zdiagnozować. Czy w sieci np nie ma jakiegoś urządzenia które obciąża sieć?. Na oko nie wygląda by cokolwiek zwalniało.

Będę wdzięczny za pomoc.

2

Odp: TL-WR740N strasznie zwalnia internet

Dobra, kilka nieprzespanych nocy i doszedłem do tego, że jak wyłączę na serwerze serwis DNS (bind) to od razu ping wraca do normy i internet działą. Ten sam efekt po wyłączeniu port forwarding na porcie 53. Inne przekierowania na pop3 czy http działają bez zakłóceń. Co więcej jak podłączę inny router netgear'a to wszystko działa. Zarówno dns jak i www, poczta i internet nie zwalnia.
Nie mam pomysłu co to może być. Zmieniłem tp-linka na inny model i to samo. Wygląda na to że jakiś error w konfiguracji. Ale kompletnie nie wiem co to może być.

Pomocy, błagam!!! smile

3

"Jakiś" problem w konfiguracji. A może byś ją pokazał w końcu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Zrobiłem. Nie do końca rozumiem dlaczego się zapętlało ale to pewnie z uwagi na słabą znajomość zagadnienia firewall.
Zaobserwowałem, że w świeżej konfiguracji mam skonfigurowane 2 zony:
LAN=>WAN  input accept output accept forward reject Masquerading odznaczony MSS clamping odznaczony
WAN=>REJECT input reject output accept forward reject Masquerading zaznaczony MSS clamping zaznaczony

Natomiast w mojej nie działającej było:
LAN=>WAN  input accept output accept forward reject Masquerading zaznaczony MSS clamping odznaczony
WAN=>LAN input accept output accept forward reject Masquerading zaznaczony MSS clamping odznaczony
To cytaty z luci. smile

Jak ustawiłem tak jak w pierwszym przypadku to jak narazie działa wszystko ok.

Nie mniej jednak wdzięczny będę za wyjaśnienie dlaczego tak się zapętla. Nie do końca chyba rozumiem co robię.

5

Stanowczo pokaż co ustawiłeś smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.