Temat: OpenWRT z OWFS + Tablet z Androidem

Witam smile
Przeglądając "Android Play" natrafiłem na ciekawą aplikację http://www.appszoom.com/android_applica … _oygj.html 1-Wire Reader. Jest to klient serwera OWFS. Niestety wyświetla tylko aktualne temperatury.
Znacie może podobny program który by rysował wykres i można by było ustawić alarmy dźwiękowe? Już nawet mi się nie marzy o możliwości wysyłania alarmów przez sms. Coś ala  Lämpömittari na Androida wink Ciekawie by wyglądał tablet na ścianie jako stacja pomiaru temperatury, a zwłaszcza że na allegro można już kupić 9" tablet w granicach 300zł (oczywiście firmy "no name"), efekt by był piorunujący. smile Zachęcam do zainteresowania się tematem i może napisania takiej aplikacji smile
Pozdrawiam

TP-LINK TL-WDR4300 + OpenWrt cool

2

Odp: OpenWRT z OWFS + Tablet z Androidem

Ale... po co? Robisz to wszystko przez stronę www na serwerze i niech tablet to wyświetla po prostu...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Pierwszy zasadniczy powód to ustawienie alarmów dźwiękowych. Drugi to prostota konfiguracji - starsi ludzie jak mój ojciec nie jest w stanie przestawić sobie czegokolwiek przez ssh. Myślałem już nad rozwiązaniem przez www ale jak dla mnie brakuje zasadniczej funkcji - alarm dźwiękowy hmm Podstawa dla mojego ojca zajmującego się ogrodnictwem. Jak na razie jadę na windowsowskim Lämpömittari i wysłużonym już laptopie, który od czasu do czasu odmawia posłuszeństwa. Dlatego rozglądam się nad nowymi rozwiązaniami w tym temacie.

4

Jaki problem ?? zastosuj stąd rozwiązanie a router powie Ci co tylko chcesz smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

5

jest to jakaś alternatywa... ale...  router od domu był by oddalony o około 70m więc trzeba by było ciągnąć kabel do audio, no i jeszcze zostaje niezawodność, brak internetu = brak komunikatu.

6

Brak internetu to nie problem bo komunikat to może być zwykły plik mp3 a jesli chodzi o odległość to może modem 3g z kartą sim program gnokii i sms na komórke smile lub drugi router 70m od domu po wifi smile ale to tylko sugestie smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

7

było by wink a teraz jak to zrobić aby mój ojciec poradził sobie ze zmianą progów alarmu? i to z tabletu

8

Poczekaj. Umie obsługiwać program na pc, ty pytasz  o program na androida , a zastanawiasz się czy poradzi sobie z obsługą progów alarmów. To w końcu umie ten program na pc obsługiwać czy nie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9 (edytowany przez wabikboy 2013-03-25 21:23:30)

Ty zrób prosty skrypt sprawdzający zadany próg i do tego GUI w przeglądarce a ojciec tylko będzie wpisywał cyferki w odpowiednie pola przeglądarki smile nic prostszego smile

10

jeszcze kliknie w ikonkę ustawienia > zmieni temperaturę i potwierdzi ok, i to by było na koniec

11

Jak bedziesz miał z czymś problem to w miare możliwości służę pomocą chyba że Cezary mnie uprzedzi smile

12

z góry dzięki smile jak na razie muszę poczekać aż sezon grzewczy się skończy zanim to wszystko rozbebeszę wink

13

pietrek345 napisał/a:

Witam smile
[..] 1-Wire Reader. Jest to klient serwera OWFS. Niestety wyświetla tylko aktualne temperatury.
Znacie może podobny program który by rysował wykres i można by było ustawić alarmy dźwiękowe? [..]

Nie sprawdzałem, ale w http://code.google.com/p/owclient/  jest bodajże źródło klienta podobnego do w/w. Brakuje funkcji alarmu.  Zawsze też można spróbować napisać do autora   1-Wire Reader i poprosić o dodanie opcji alarm_temp.

Można wiedzieć co postanowiłeś??