Temat: Rozłączanie dysku

Witam,
posiadam router TP-LINK 1043 v1.8 na którym w piątek zainstalowałem Gargyole w wersji 1.5.9.6 i od tego czasu męczę się z konfiguracją.

Podłączyłem do niego dysk Seagete Expansion 1tb 2.5 cala, odinstalowałem usb-storage, zaisntalowałem block-mount. Zrobiłem partycję SWAP I extroot. Skonfigurowałem Sambę DLNA i transmission ale ... dysk podczas pracy nagle się rozłącza i się "odmontowywuje". Problem występuje przy kopiowaniu plików przez SAMBĘ lub przy ściąganiu nawet pojedynczego pliku przez transmission. Partycja którą użytkuje jest sformatowana do NTFS. Wydaje mi się że problem jest jakaś błędna konfiguracja ale nie mogę zdiagnozować problemu.

blkid
/dev/mtdblock2: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: UUID="57effd5c-a379-4042-ad2b-7561b1d381b2" TYPE="ext2"
/dev/sda2: UUID="b1e6ea5b-53c7-4f4f-903e-ee59d0611883" TYPE="swap"
/dev/sda3: LABEL="Dysk" UUID="68E6EBBAE6EB8722" TYPE="ntfs"

mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sda1 on /overlay type ext2 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
/dev/sda3 on /mnt/dysk type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)

vi /etc/config/fstab
config global automount
        option from_fstab 1
        option anon_mount 1

config global autoswap
        option from_fstab 1
        option anon_swap 0

config mount
        #option target
        #option device /dev/sda1
        option uuid 57effd5c-a379-4042-ad2b-7561b1d381b2
        option fstype ext2
        option options rw,noatime
        option enabled 1
        option enabled_fsck 0
        option is_rootfs 1

config mount
        option target /mnt/dysk
        option device /dev/sda3
        option fstype ntfs-3g
        option options rw
        option enabled 1

config swap
        #option device /dev/sda2
        option uuid b1e6ea5b-53c7-4f4f-903e-ee59d0611883
        option enabled 1

2

Odp: Rozłączanie dysku

Jeżeli Ci rozłącza magistralę przy dużym obciążeniu to w sumie nie masz kompletnie co z tym zrobić. Możesz wstawić hub pomiędzy, zmienić system plików na ext (zamiast ntfs) żeby zmniejszyć obciążenie systemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

taki dysk 2,5 cala jest zasilany ze złącza USB, a w tp-linkach wydajność prądowa przetwornic napięcia nie jest ich mocną stroną, powszechnie znany jest problem zasilania  np. modemów tp 3420, czy 3220, pomaga w tym HUB, ale aktywny z własnym zasilaczem 5V2A minimum

4

Być może właśnie jest to problem zasilania...
dodatkowo powiem, że usługę samba testowałem bez włączania żadnych innych, trochę dziwne żeby magistrala padała tylko przy transferze po wifi przy samej uruchomionej sambie :< (dodatkowo tranfer około 2-3mb, z tym że to nie problem zależy mi tylko na sstabilności)

5

Ale jak transferujesz to masz zwiększony pobór mocy, zarówno przez wifi jak i operacje na dysku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Ok, zaznaczam że przy samym Transmission też dysk znika big_smile
Dobra, jeśli na prawdę uważacie że nie da się nic programowo ugrać, to kupię huba i odświeżę temat za jakiś czas. Oby pomogło smile

7 (edytowany przez racestreet 2013-03-26 14:59:30)

Problem chyba rozwiązany big_smile

Zmieniłem partycję na ext4 i wszystko na ten moment wygląda dobrze. Dla przykładu opaliłem ten sam film jednocześnie (californication 720p.mkv ~800mb także bitrate nie za duży) przez Sambę na odtwarzaczu bluray, przez minidlna na telewizorze i do tego działało transmission na routerze i wszytko chodziło ładnie big_smile

Czyli to wszystko wina NTFSA :<

Dziękuje za przydatne wskazówki  smile