Temat: Backfire na MMnet1000, nieprawidłowa wersja modułów

Cześć

Buduje Backfire na platformę MMnet1000. Zrobiłem tak jak tutaj napisano:
http://openwrt.pl/doku.php/kompilowanie:tricks_and_tips

Jednak nie udało zmusić Openwrt do zbudowania modułów kernela tak żeby umieścił je w obrazie rootfs.
Więc zrobiłem to ręcznie wchodząc do katalogu building_dir/linux-at91/linux-2.6.32.13 i wydając odpowiednie komendy

make ARCH=arm CROSS_COMPILE=arm-openwrt-linux- uImage
make ARCH=arm CROSS_COMPILE=arm-openwrt-linux- modules
wczesniej rozpakowałem spakowany rootfs utworzony w katalogu backfire/bin/at91 do katalogu rootfs
make ARCH=arm CROSS_COMPILE=arm-openwrt-linux- INSTALL_MOD_PATH=/home/stan/backfire/bin/at91/rootfs modules_install

Wgrałem wszystko (rootfs i kernela ) na moduł i wszystko się odpaliło tylko jest problem z modułami ponieważ moduły zbudowane przez openwrt mają inną wersje kernela: 2.6.32.13-svn15242 preempt mod_unload ARMv5
a te zbudowane przy pomocy komend : 2.6.32.13 preempt mod_unload ARMv5

Openwrt wszędzie wchrzania -svn15242 i przez to moduły nie chcą się ładować.

Co mogę zrobić żeby się tego pozbyć albo zunifikować żeby rzeczy budowane przez ze mnie też miały taki wpis.

dzięki za każdą podpowiedz

2

Odp: Backfire na MMnet1000, nieprawidłowa wersja modułów

Jak zaznaczysz <*> to te moduły polecą do obrazu. Nie potrzeba tak kompilować jak to właśnie zrobiłeś...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Jak zaznaczysz <*> to te moduły polecą do obrazu. Nie potrzeba tak kompilować jak to właśnie zrobiłeś...

Rzeczywiście, danie gwiazdki pomogło w make menuconfig, zupełnie o tym zapomniałem bo cały czas męczyłem make kernel_menuconfig.

Jednak występuje jeden błąd jeszcze openwrt umieszcza moduły w katalogu lib/module/2.6.32.13 a insmod szuka ich w katalogu  lib/module/2.6.32.13-svn15242, pomogło ręczne przekopiowanie ale pewnie coś gdzieś jeszcze jest nie tak.

Dzięki za pomoc Cezary
pozdrawiam

4

Wszystko dlatego że ręcznie robiłeś ten kernel i kombinowałeś.

zrób
make target/linux/clean
make

i będziesz miał dobrze.

5

Cezary napisał/a:

Wszystko dlatego że ręcznie robiłeś ten kernel i kombinowałeś.

zrób
make target/linux/clean
make

i będziesz miał dobrze.

Zrobiłem make target/linux/clean bez rezultatów dalej to samo. Ściągnąłem świeżą wersje branches/backfire wgrałem swój target/linux/at91 zrobiłem make i dalej rootfs ma moduły w katalogu 2.6.32.13 a insmod szuka ich 2.6.32.13-svn21874.

Mam jeszcze pytania odnośnie modułów.

W make menuconfig zaznaczam moduły <M>kmod-usb-core oraz <M>kmod-usb-serial ale buduje się tylko kmod-usb-serial przez co nie moge go zainstalować bo krzyczy mi że potrzebuje kmod-usb-core. Gdzie moge sprawdzić dlaczego się to nie buduje?

Poza tym niektórych modułów nie ma w make menuconfig a w configu kernela są, jak je dodać?   

Co się dzieje z driverami w make kernel_menuconfig zaznaczonymi <M> czy moge je jakoś zainstalować?   Mało uniwersalne jest ciągłe wgrywanie kernela z w kompilowanymi potrzebnymi rzeczami.

6

okczenaj napisał/a:

W make menuconfig zaznaczam moduły <M>kmod-usb-core oraz <M>kmod-usb-serial ale buduje się tylko kmod-usb-serial przez co nie moge go zainstalować bo krzyczy mi że potrzebuje kmod-usb-core. Gdzie moge sprawdzić dlaczego się to nie buduje?

Z tym modułem kmod-usb-core już doszedłem dlaczego się nie buduje. Trzeba zmienić w kernel_menuconfig z gwizadki na <M> Support for Host-side USB. Czy są jakieś wskazania co do konfiguracji jądra, czy są rzeczy które muszą być wbudowane w jądro czy najlepiej wszystko wrzucać jako moduł ( tak by było najbardziej uniwersalnie )?

7

Standardowo wszystko jest wrzucane w moduły. Jeżeli coś jest na stałe (a dodałeś swój target gdzie tak było zaznaczone) to trzeba było też zmienić zależności w modułach.

PS. Jeżeli jądro się buduje to moduły też są tego samego źródła. Nie mogą mieć innej wersji, chyba że coś mieszasz ręcznie lub masz kompletnie ten target zwalony.

8

Cezary napisał/a:

Standardowo wszystko jest wrzucane w moduły. Jeżeli coś jest na stałe (a dodałeś swój target gdzie tak było zaznaczone) to trzeba było też zmienić zależności w modułach.

PS. Jeżeli jądro się buduje to moduły też są tego samego źródła. Nie mogą mieć innej wersji, chyba że coś mieszasz ręcznie lub masz kompletnie ten target zwalony.

Są w tej samej wersji ale takiej dziwnej 2.6.32.13-svn21847 a moduły umieszone są w katalogu /lib/modules/2.6.32.13/, insmod ich nie widzi:

root@OpenWrt:/#insmod leds_gpio
insmod: /lib/modules/2.6.32.13-svn21847: No such file or directory

i muszę ręcznie kopiować do katalogu 2.6.32.13-svn21847 wtedy jest git. Tylko że to jest troche bez sensu bo co zainstaluje moduł to muszę plik *.ko przenosić do tego dziwnego katalogu.  A jeśli chodzi o mój target to jest bardzo prosty 2 pliki Makefile i 3 patche i już nic nie muszę mieszać jak wcześniej, wszystko robię za pomocą make menuconfig.

Po co openwrt wsadza ten dopisek, budując na platformę br-6104kp nie spotkałem takiego problemu.

9

Nie wsadza. W żadnej kompilowanej przeze mnie platformie tego nie ma.

Zrób może make dirclean, skonfiguruj i skompiluj wszystko jeszcze raz.

10

Cezary napisał/a:

Nie wsadza. W żadnej kompilowanej przeze mnie platformie tego nie ma.

Zrób może make dirclean, skonfiguruj i skompiluj wszystko jeszcze raz.

Miałeś racje Cezary nie wrzuca, wszystko przez mój config do kernela i jedną opcje

General Setup ---> [*] Automatically append version information to the version string

A propo mojego drugiego pytania odnośnie specyficznych modułów do kernela znalazłem taką stronke która wszystko to wyjaśnia i pokazuje jak dodać własne moduły, jeszcze nie testowałem ale tera już więcej rozumiem:)
http://www.comnets.uni-bremen.de/~mab/openwrt/kmod.html

Dzięki za wsparcie.

11

Właśnie smile