51

Odp: Problem z kompilacją

takie pytanie, gdzie zapisuje się plik z konfiguracji którą ustawiłem w menuconfig? niby ma być pod nazwą ".config" ale nie widze takiego pliku w /opt/attitude_adjustment.
Chciałbym zapisać sobie konfigurację i spróbować też inną. W menu widze ze jest opcja że można załadować konfigurację, tylko w jakim katalogu ma znajdować się plik z tą konfiguracją, żeby menucofnig mi ją widziało

52

.config

To plik z kropką, więc po ls -al dopiero to zobaczysz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

chciałem skompilować własną paczkę z 4 plików napisanych w C. Próbuję w/g poradnika i nie bardzo mi to idzie

kamil@kamil-VirtualBox:/opt/attitude_adjustment/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2$ bin/mips-openwrt-linux-uclibc-gcc -o program crc8.c rb.c RelayBoard.c rs232.c -I${STAGING_DIR}/../target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/usr/include -L${STAGING_DIR}/../target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/usr/lib -lbiblioteka
/opt/attitude_adjustment/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/lib/gcc/mips-openwrt-linux-uclibc/4.6.3/../../../../mips-openwrt-linux-uclibc/bin/ld: cannot find -lbiblioteka
collect2: ld returned 1 exit status
kamil@kamil-VirtualBox:/opt/attitude_adjustment/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2$ 

pliki z programu w C umieściłem w katalogu /opt/attitude_adjustment/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2,

54

Przecież zamiast -lbiblioteka masz podać faktyczną nazwę biblioteki którą potrzebujesz smile))

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

55

no nie bardzo rozumie. A skąd mam się dowiedzieć jaka potrzebuje biblioteke? smile myślałyem że to lbiblioteka to nazwa pod jaką zapisze mi nowo skompilowany program