1 (edytowany przez debiecm 2013-03-21 12:03:45)

Temat: Kompletne rozwiązanie

Witam,
potrzebuję pomocy w przygotowaniu pewnego rozwiązania. Idea jest taka że około 5 osób musi mieć dostęp do Internetu.
Problem polega na tym, że jest to trochę dziura zabita dechami i wchodzi w grę Internet mobilny:)

1) Potrzebuję router z OpenWRT który będzie stabilny (z USB pod modem)

2) Do niego podpięty modem USB z dostępem do Internetu:
      - dla UMTS 2100 odległość do najbliższych BTSow to ~1,4km oraz 2,6km
      - dla LTE odległość do najbliższych BTSow to ~2,2km oraz 3km

3) Antena, dla wzmocnienia sygnału (tak na wszelki wypadek, aby nie rwało łącza)

Co proponujecie - jaki router, modem, antena?
Priorytetem jest brak przerw dostępu do Internetu oraz stabilność działania (aby router się nie restartował).

2

Odp: Kompletne rozwiązanie

MR3420 + dobrej jakości hub usb z własnym zasilanie + modem nie masz wyboru Huawei e3276 lub ZTE MF821. Antena - to już zależy na jakie pasmo.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witaj,

1) jak sprawdzić pasmo?

Z http://mapa.btsearch.pl/ ma tylko:
- UMTS [T-Mobile; UMTS2100 (29721)] - GPS: 51.705000,19.491944
- UMTS [T-Mobile; UMTS2100 (29775), UMTS2100 (297775)] - GPS: 51.709167,19.538333
- LTE [Mobyland; LTE1800 (P33931)] - GPS: 51.710833,19.551389
- LTE [Mobyland; LTE1800 (P31153)] - GPS: 51.704167,19.486111

W sobotę będę fizycznie na miejscu, więc mógłbym dostarczyć więcej danych.

2) jaki hub aktywny możesz polecić? - poczta pantoflowa najlepszym źródłem informacji smile

3) patrze na router i którą wersję ?

4

3. Raczej v2, jest mocniejsza
2. Żadnego. Ponieważ w tą samą obudowę potrafią inne elementy pchać - więc musisz sprawdzić.
1. No na 2100 masz inną antenę, na 1800 też inną.

5

1. W tym przypadku w sumie, to lepiej na 1800.

P.S.
Natomiast na 2100 dla teściów (też w "aglomeracyjnym" punkcie mieszkają smile)

6

ja używam router 3420 (od 2 tygodni) z Gargoyle 1.5.9.6 + modem E398 (rok temu były takie) w sumie układ stabilny
co do anteny to więcej możesz poczytać na www.bez-kabli.pl
ale opiszę własne doświadczenia, net z iplusa mam od stycznia 2012 roku, wcześniej używałem routera sapido 1842, teraz tp 3420, zmieniłem, ponieważ uruchomili mi nadajnik LTE, a sapido nie wyrabiał się z transferem na LTE.
wracając do anten, testowałem anteny firmy Cybertech (polecane m.in na forum bez-kabli.pl) zarówno na 1800 jak i na 2100, i w zasadzie te pasma są tak blisko, że nie było zauważalnej różnicy w sile sygnału, czy jakości transferu.
Zakupiłem te na 1800, choć przez przeszło rok korzystałem z nadajnika na 2100, mając nadzieję, że rozbudują LTE bliżej mnie i teraz się doczekałem. Czasami jednak wracam do UMTS2100 aby np. wysłać SMS, (w technologii LTE jest to zablokowane)
Reasumując mając w zasięgu zarówno LTE1800 jak i UMTS2100 ja wybrałem anteny Cybertecha na 1800 i działa mi to od roku na 2100 i od 2 tygodni teraz także na LTE1800.

7

A może miałbyś możliwość podpięcia się do jakiejś innej sieci stacjonarnej przy wykorzystaniu mostu WiFi?
Masz kogoś kto ma dobry net w okolicy 5-20km i mógłby się nim podzielić? Jeśli tak to możesz za kilkaset zł zestawić połączenie z antenami kierunkowymi i mieć problem dostępu do netu z głowy (bez GSM).

A jeśli chcesz net przez GSM, to czy masz Aero2 w zasięgu?

8

Cezary napisał/a:

1. No na 2100 masz inną antenę, na 1800 też inną.

Eee tam, znajdzie się i uniwersalna smile
Antena TRANS-DATA LTE KYZ 7,5/8/10

Wally

9

Owszem znajdzie się. Choć to nie oznacza że taka uniwersalna będzie super rozwiązaniem.

10

Wally napisał/a:

Zysk:
7,5 dBi (698-800 MHz),
8,0 dBi (800-960 MHz),
10 dBi (1700-2700 MHz),

kabel 10 m + złączki + konektor to straty na poziomie 5dBi

jeśli nie jest wymagane osiągnięcie jakiegoś zysku, ale tylko przenieść punkt odbioru fal na zewnątrz to OK
ale jeśli trzeba jeszcze coś zyskać, to tylko anteny dedykowane pod konkretną częstotliwość

11

KMY napisał/a:
Wally napisał/a:

Zysk:
7,5 dBi (698-800 MHz),
8,0 dBi (800-960 MHz),
10 dBi (1700-2700 MHz),

kabel 10 m + złączki + konektor to straty na poziomie 5dBi

jeśli nie jest wymagane osiągnięcie jakiegoś zysku, ale tylko przenieść punkt odbioru fal na zewnątrz to OK
ale jeśli trzeba jeszcze coś zyskać, to tylko anteny dedykowane pod konkretną częstotliwość

Przy ~3km od nadajnika (jak jest w pierwszym poście), to spokojnie wystarczy, ważne żeby sygnał trafił do modemu. Jeżeli poza budynkiem/na dachu będzie sygnał, to przy tych parametrach w budynku będzie znacznie lepszy - 5dBi (w paśmie LTE) to jednak spory zysk.
Moja antenka ma zysk ok. 7dBi, 10m kabla, nieciekawie zaciśnięty konektor smile i pigtail do modemu (w lekko uszkodzonym gnieździe, zalutowany) a przy odległości ok. 6-7km od nadajnika miałem poziom sygnału na poziomie -72dBi (bez anteny - brak sygnału w domu), teraz przy ok. 2-3km mam -67,-65dBi (zależnie od pogody). W 3ginfo skoczyło z coś ok. 54% do 70-74%.
Przy stratach mniej więcej równych zyskowi anteny poziom sygnału jest wystarczająco dobry aby z Playa wyciągnąć ok. 5-6Mbit/s a Aero ssało swoje 512 jak stara d... smile

Wally

12

Co do anten to polecam konstrukcje Bestpartnera http://www.bestpartner.pl/index.php?d=katalog (w konstruncje Cybertecha lub Dipola można się pchać gdy to ma być pasmo WDCMA 900MHz lub CDMA 410-450MHz) i zakup osobno dobrej jakości kabla z końcówkami H-155 lub w skrajnie trudnych warunkach H-1000(te gotowce oferują chiński kabel marnej jakości). Co do rzekomych fachowych wypowiedzi na bez-kabli.pl podchodził bym do nich z dalekim dystansem-większość z nich opiera się na czystej teorii a to o wiele za mało (w praktyce mogą sprawdzić się również inne konstrukcje oferowane na aukcjach ale to już metoda z pewnym ryzykiem i do sprawdzenia w manualu). wink

13

Witajcie,
co do anteny to skłaniam się ku jarek7714. Interesujący post mostu WiFi. Problem polega na tym że nie znam tam nikogo.
Jutro wizja lokalna więc dam znać.

14

P.S.
Znacie jakąś alternatywę dla netmonitor'a ale pod Windows'a?

15

jarek7714 napisał/a:

(w konstruncje Cybertecha lub Dipola można się pchać gdy to ma być pasmo WDCMA 900MHz lub CDMA 410-450MHz)

mógłbyś uzasadnić?

pewną alternatywą dla netmonitora jest program TopnetInfo dostępny na forum bez-kabli.pl
działa z modemami, które zwracają informacje w odpowiedzi na komendy AT
wyświetla CID, LAC, siłe sygnału itp

16

KMY napisał/a:
jarek7714 napisał/a:

(w konstruncje Cybertecha lub Dipola można się pchać gdy to ma być pasmo WDCMA 900MHz lub CDMA 410-450MHz)

mógłbyś uzasadnić?

pewną alternatywą dla netmonitora jest program TopnetInfo dostępny na forum bez-kabli.pl
działa z modemami, które zwracają informacje w odpowiedzi na komendy AT
wyświetla CID, LAC, siłe sygnału itp

Do częstotliwości 1800MHz+... jakość kabla przekłada się znacząco na działanie całego zestawu. Nie sugerujmy się tym że u kogoś działa dobrze panel Cybertecha o zysku 15dB w komplecie z tandetnym kablem który tłumi ten zysk o połowę a w praktyce wystarczyła by antena z dobrym kablem o zysku 8dB (albo to na starcie przeliczajmy ale i tak to nie jest dobre rozwiązanie bo tworzy syf w eterze). Dipol nawet nie ma za specjalnej oferty-bezwartościowych "tubek dla ptaków" nawet nie biorę pod uwagę, konstrukcji z marnym zyskiem w komplecie z lipnym przewodem również, są raptem 3 modele anten TRANS-DATA o max. zysku 10dB. smile Co do wyświetlania wartości poziomu sygnału i informacji z nadajników na popularnych modemach Huawei bardzo wygodnym narzędziem jest pakiet 3g-info od Cezarego. smile