Temat: TP-Link MR3020 problem po wgraniu oryginalnego oprogramowania
Kilka dni temu pojawił się problem z funkcjonowaniem mojego TP-Linka. Posiadałem zainstalowane oprogramowanie Gargoyle w najnowszej wersji 1.5.9.6.
Problem objawiał się tym, że router strasznie mulił, praktycznie nie dało się nic wykonać z poziomu konsoli, a same gui ładowało się bardzo powoli i skutkowało restartem routera. Jako że troszkę mieszałem w ustawieniach uznałem, że zrobiłem jakiś błąd więc wykonałem reset ustawień, router wystartował bez problemu, ale po ustawieniu parametrów sieci znów pojawił się wcześniejszy problem.
Ponowne wgranie oprogramowania (na zresetowanych ustawieniach, ponieważ jedynie wtedy router działał bez problemów) nie zmieniło sytuacji. Po ustawieniu wszystkiego znów problem powrócił.
Postanowiłem więc wgrać oryginalne oprogramowanie ze strony TP-Linka. Aktualizacji dokonałem z poziomu gui. Po chwili router się zresetował ale pierwszym problemem jaki się pojawił był nietypowy start. Podczas startu nie migała dioda w przycisku WPS. Po chwili zapaliła się jedynie dioda sygnalizująca działanie sieci Wifi, a po podłączeniu kabla również dioda informująca o podłączeniu kablowym. Niestety na tym koniec dobrych wieści. Próba wejścia na adres 192.168.0.254 kończy się niepowodzeniem. Próbowałem zresetować router przez przytrzymanie przycisku WPS 10 sek. ale startuje on dokładnie w taki sam sposób i nadal nie można wejść na stronę konfiguracji.
Teoretycznie wydaje się, że sprzęt nie jest martwy, ponieważ dziwnie bo dziwnie ale startuje wifi i lan.
Czy istnieje jakiś prosty sposób na reanimację tego sprzętu czy pozostaje wysłanie do serwisu?