1

Temat: TP-Link MR3020 problem po wgraniu oryginalnego oprogramowania

Kilka dni temu pojawił się problem z funkcjonowaniem mojego TP-Linka. Posiadałem zainstalowane oprogramowanie Gargoyle w najnowszej wersji 1.5.9.6.

Problem objawiał się tym, że router strasznie mulił, praktycznie nie dało się nic wykonać z poziomu konsoli, a same gui ładowało się bardzo powoli i skutkowało restartem routera. Jako że troszkę mieszałem w ustawieniach uznałem, że zrobiłem jakiś błąd więc wykonałem reset ustawień, router wystartował bez problemu, ale po ustawieniu parametrów sieci znów pojawił się wcześniejszy problem.

Ponowne wgranie oprogramowania (na zresetowanych ustawieniach, ponieważ jedynie wtedy router działał bez problemów) nie zmieniło sytuacji. Po ustawieniu wszystkiego znów problem powrócił.

Postanowiłem więc wgrać oryginalne oprogramowanie ze strony TP-Linka. Aktualizacji dokonałem z poziomu gui. Po chwili router się zresetował ale pierwszym problemem jaki się pojawił był nietypowy start. Podczas startu nie migała dioda w przycisku WPS. Po chwili zapaliła się jedynie dioda sygnalizująca działanie sieci Wifi, a po podłączeniu kabla również dioda informująca o podłączeniu kablowym. Niestety na tym koniec dobrych wieści. Próba wejścia na adres 192.168.0.254 kończy się niepowodzeniem. Próbowałem zresetować router przez przytrzymanie przycisku WPS 10 sek. ale startuje on dokładnie w taki sam sposób i nadal nie można wejść na stronę konfiguracji.

Teoretycznie wydaje się, że sprzęt nie jest martwy, ponieważ dziwnie bo dziwnie ale startuje wifi i lan.
Czy istnieje jakiś prosty sposób na reanimację tego sprzętu czy pozostaje wysłanie do serwisu?

2

Odp: TP-Link MR3020 problem po wgraniu oryginalnego oprogramowania

Na oryginalnym sofcie dioda wps nie miga. Wgrałeleś soft, podłącz się przez wifi (w oryginale jest aktywne).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za odpowiedź.
Jak wrócę do domu to jeszcze raz spróbuję niemniej jednak wczoraj przez wifi nie mogłem się podłączyć. Problemem było hasło - w instrukcji nie znalazłem informacji jakie jest domyślne hasło do wifi.
Natomiast czy po podłączeniu kablowym nie powinno się dać bez problemu wejść na stronę 192.168.0.254? Nawet o tym wspominają na stronie TP-Linka aby na początku podłączyć router kablem, wejść na wspomniany adres i przez gui ustawić hasło do sieci wifi.
Odnośnie diody WPS - może faktycznie, niestety czasami pamięć jest zawodna, a taka prawda, że oryginalnego oprogramowania prawie nie używałem. Od razu po wyjęciu z pudełka i pierwszym uruchomieniu zainstalowałem Gargoyle ;-)

4

Powinien wejść po kablu.  Hasła domyślnie nie ma na wifi, otwarta sieć jest.

5

Czyli jednak jest coś nie tak. Przy próbie połączenia przez wifi pyta o hasło, natomiast po podłączeniu kablem świeci dioda sygnalizująca połączenie, komputer dostaje adres 192.168.1.2 ale na stronę 192.168.0.254 nie da się wejść.
Istnieje możliwość wygrania jeszcze raz oprogramowania np. przez tftp?
Jeżeli nie ma takiej możliwości to raczej odeślę sprzęt na gwarancję, ponieważ nie mam kabelka szeregowego, a i rozebranie obudowy chyba nie należy do najprostszych - łatwo można coś połamać.

6

192.168.1.2 to żle. Na 192.168.1.1 spróbuj się wbić.

7

Dzięki za szybką odpowiedź!

Po powrocie do domu powalczę jeszcze w temacie.
Jeszcze inna kwestia - czy ustawienie przełącznika ma znaczenie? Przyznam, że nie próbowałem jak zachowuje się w różnych ustawieniach - cały czas miałem przełączony w pozycji AP. Dopiero dzisiaj zauważyłem w instrukcji, że przy opisie trybu AP jest napisane aby ustawić IP i DNSy ręcznie, natomiast przy trybach 3G i WISP komputer dostaje adresy po DHCP.

Fragment opisu przy trybie 3G:

Select “Use the following IP address”, enter the 192.168.0.x as the IP address (x can be
any number from 1 to 253), 255.255.255.0 as the Subnet mask; select “Use the following
DNS server addresses”, enter the DNS server address provided by your ISP or network
administrator.

8

Dlatego też napisałem żeby się wbił na 192.168.1.1, bo dostałeś adres z tej klasy.

9

Jeżeli masz na myśli 192.168.1.1 jako adres gui to nie wchodzi.
Chyba, że masz na myśli aby wyłączyć dhcp na komputerze i ustawić na stałe IP ...1.1?

10

Skoro dostałeś 192.168.1.2 to zobacz w parametrach połączenia co jest bramą. I na nią się spróbuj dostać.

PS. A telnet na to ip działa?

11

Telnetu nie sprawdzałem. Było już dosyć późno więc nie było zbyt wiele czasu na różne próby :-) Brama - z tego co pamiętam 192.168.0.254 ale jeszcze raz sprawdzę po powrocie.

12

Raczej nie skoro takie ip dostałeś...

13 (edytowany przez zeusdg 2013-03-22 08:06:33)

Tak oczywiście masz rację co do bramy.
Router działa. Problemy były w zasadzie dwa.

Pierwszym była błędna konfiguracja LANu w laptopie. Na co dzień używam jedynie połączenia wifi, a ustawienia LANu kiedyś zmieniłem i tak zostały.

Niemniej jednak kluczowym problemem okazało się ustawienie przełącznika w samym routerze. Pod Gargoyle nie jest on wykorzystywany więc zapomniałem o sprawdzeniu w jakim jest położeniu po wgraniu oryginalnego softu. W położeniu 3G w jakim się znajdował, port RJ45 pracował jako WAN i zapewne z odpowiednimi ustawieniami firewalla były odrzucane wszelkie próby połączenia. Po przestawieniu w tryb WISP, port RJ45 pracuje jako LAN  i nie było już problemu z dostaniem się do GUI.

Natomiast co do samego problemu od którego wszystko się zaczęło, a więc mulenia na Gargoyle nawet po resecie ustawień i ponownym wgraniu oprogramowania. Otóż powrót do oryginalnego oprogramowania i ponowne wgranie Gargoyle rozwiązało problem. Router działa bez problemów, a samo mulenie już nie występuje.

Tradycyjnie dzięki za poświęcony czas. Gdyby nie Twoje forum byłoby zdecydowanie ciężej przebrnąć przez różne zagwozdki.