Temat: QoS - pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam stworzyć pewną regułę, żeby ping wychodzący był najniższy. Tzn w domu jest kilka osób które korzysta z internetu i potrzebuje ustawić dla gry online jak najniższy ping. Nigdzie nie mogę znaleźć przykładu takiego zastosowania. A następnie po tym chce ustawić trwałość połączenia dla Skype (chodzi o Protokół aplikacji (Layer7)?)
Problem może być też że mój dostawca internetowy w nocy czyli od 24 do 7 nad ranem wyłącza ograniczenia, więc transfer będzie znacznie większy. Jest to tak zwana "radiówka" i ISP wykorzystuje jeszcze jeden trick - na 1 sec dla stron www albo popierania z http przyspiesza normalny transfer w dzień o 100% żeby była ta iluzja szybszego otwierania się stron.

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

2

Odp: QoS - pytanie

Nikt się nie zgłosił chętny?

Przy qos pobieraniu masz domyślnie klasę VoIP z ustawionym RTT - i ona zapewnia najniższy możliwy ping, tym bardziej że jest klasą o najwyższym priorytecie.

Jeżeli masz zmienne pasmo to aktywną kontrolę zatorów włącz - choć jeżeli to jest radiówka to wszystkie triki może zniweczyć ich ustawienia na routerów, więc to po prostu musisz sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez DarioX7 2013-03-22 09:53:59)

No tak zapomniałem dodać że chodzi najważniejsze o wysyłanie QoS. Tu się rozchodzi właśnie dla gry online a potem skype
http://www.speedtest.net/result/2591450460.png

4

A upload masz ustawić na stałe, możesz zrobić tak samo jakąś klasę o gwarantowanym paśmie i dać jej najwyższy priorytet.

5

Ten Trik o którym mówisz to jeden zwykly skrypt na serwerze, opierającym sie na Gui LMS..;]

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

6

ale jak to zastosować u siebie żeby nie ograniczało hmm żeby ten trik działał tongue

7

Sprawdź po prostu, ale wydaje mi sie że nie będzie takie to łatwe

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

8

sprawdzałem i jednak dobrze Ci się wydaje

9

DarioX7 napisał/a:

Problem może być też że mój dostawca internetowy w nocy czyli od 24 do 7 nad ranem wyłącza ograniczenia, więc transfer będzie znacznie większy.

Wyklikaj w GUI sobie konfigurację na dzień, zapisz ją, potem zaloguj przez ssh na terminal, wejdź do /etc/config i skopiuj qos_gargoyle do qos_gargoyle-dzien. Wtedy wyklikaj sobie konfigurację na noc z innym pasmem pobierania(wysyłania), zapisz i skopiuj qos_gargoyle do qos_gargoyle-noc.
Potem tylko jeden skrypt, który będzie kopiował nocną wersję do podstawowej i resetował qos ( poleceniem /etc/init.d/qos_gargoyle restart ) i drugi który będzie kopiował dzienną i resetował qos. Wrzucasz oba skrypty do crona na odpowiednią godzinę i masz automatycznie zmieniany qos.

10

dzięki @sciss ;]
jednak dalej zastanawiam się jak zrobić ten problem z tym trikiem

na 1 sec dla stron www albo popierania z http przyspiesza normalny transfer w dzień o 100% żeby była ta iluzja szybszego otwierania się stron.

A co do wyklinania mam pytanie - od czasu do czasu zagram sobie w CS-a i jest taki problem że jak inni członkowie rodziny używają internetu to jest za duży ping. i tu się zastanawiam jak mam to wyklinać żeby ping do CS-a miał większy priorytet od Skype a potem normalnie dla stron internetowych - w przypadku wysyłania

11

Daj najwyższy priorytet do serwerów cs.

12

OK mam pytanie czy dla wysyłania dla skype mam tak ustawić ?
http://img580.imageshack.us/img580/3130/skypeqos.png

13

To połączenie przekracza możesz usunąć.

14 (edytowany przez DarioX7 2013-04-05 18:56:38)

to może nie rozumiem parę terminów odnośnie QoS, więc jakby ktoś mi wyjaśnił:
Maksymalna wielkość pakietu, Minimalna wielkość pakietu, Połączenie przekracza i kiedy używać Protokół aplikacji (Layer7) ??

15

Dokładnie to co znaczą opisy.

W przypadku skype nie ma czegoś takiego jak minimalna wielkość pakietu, po prostu trzeba pogrzebać w pakiecie i spawdzić czy to jest ruch od skype. PS. Nieźle Ci to router obciąży.

16

Czyli najlepiej żebym użył sobie Wireshark i zobaczył sobie pakiety kiedy rozmawiam przez Skype ?
Z tego mam sobie wziąć IP serwera Skype, port destination, protokuł i port source ?

17

Nie zobaczysz smile skype ma bardzo zakręcony protokół, wiesz ile siedzieli nad tym żeby znaleźć znaczniki że to skype jest?

18 (edytowany przez DarioX7 2013-04-05 19:35:31)

A no faktycznie, więc nici z adresem IP i portem bo myślałem że to idzie przez jakiś serwer tongue (jako widoczne IP) to nie masz jakiegoś info albo pomysłu do Skype ?

Testowałem sobie połączenie w tej samej sieci LAN i jednak inne wartosci IP i portów.

19

Przecież wybierasz layer7, co jeszcze chcesz?

20 (edytowany przez Kusiu 2013-08-20 21:31:55)

Nie będę tworzył kolejnego tematu, pisałem już kiedyś ale nadal QoS w Gargoyle jest dla mnie mało zrozumiały. Czytałem poradniki, konfiguruję i nie jestem zadowolony z tego jak chodzi. Do rzeczy: Łącze play online 2mb/s upload 0,3mb/s. Chce by tuner podłączony do sieci za pomocą wdr3600 odbierający pakiet danych co 10 sek. o wielkości kilku bajtów był priorytetem i miał najniższe pingi

załączam screen by było wszystko jasne w 110 %

Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.5.10.7 (r37267), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1 

Adres IP źródłowy to jest właśnie tuner na screenie niżej.

http://oi41.tinypic.com/v4mqma.jpg

21

A ten tuner ma właśnie ten zakreślony adres IP?

22

Cezary napisał/a:

A ten tuner ma właśnie ten zakreślony adres IP?

Dokładnie tak, dopisałem właśnie w poście bo zapomniałem - sorry.

23

Zrobiłeś co było do zrobienia. Jeszcze tylko realny upload i download ustaw.

24 (edytowany przez Kusiu 2013-08-20 21:44:46)

tam gdzie adres ip tunera czy wszedzie? ale jesli sciagam cos ze strony www to potrafi tak zmulic ze tuner nie pobierze nawet ani kilka kb.

procent pojemności pasma, minimalne, maksymalne pasmo? Nie bardzo wiem gdzie ustawic download i upload.

25

W qos - masz określić realną prędkość łącza.