1

Temat: OpenWrt i monitorowanie czujników

Tym razem poszukuję rozwiązania do zapisywania danych z czujników przekazujących maksymalnie do 10000 impulsów na minutę. Zastanawiam się:
- z jaką maksymalną częstotliwością impulsów router jest w stanie sobie poradzić
- jaki router wybrać, do podłączenia jednego lub wielu czujników
- jaki interfejs
- jak zapisać te dane np. co minutę
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

2

Odp: OpenWrt i monitorowanie czujników

10000/min? To jakiś impuls co 6ms? Możesz w sumie zapomnieć o czymś takim na tej klasie sprzętu, tym bardziej że musisz zapis jeszcze zrobić tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Znalazłem czujniki które mają max 300 impulsów na minutę, niestety są droższe i nie wiem czy wystarczą.
Zapis wystarczy co np. 1 minutę.
Czy to Twoim zdaniem realna wielkość?
No i teraz jak to podłączyć, bezpośrednio czy przez USB - można by zastosować do kilku czujników?

4

Od początku - co to za czujniki, w jakim protokole itd.

5

Czujniki monitorujące ilość zużywanego płynu,
jeden z parametrów np.: Liczba impulsów: 2500 strokes/l.
Ogólnie może być jakikolwiek, jednak nie mogę znaleźć nic z pamięcią i gotowym interfejsem w przystępnej cenie.
Dlatego zastanawiam się czy można i jeśli tak to jaką ilość impulsów, zliczyć za pomocą routera a wynik przesłać na serwer.

6

No to nie podłączaj tego do routera. Podłącz przez zwykły układ cyfrowy zliczający impulsy, a dopiero to odczytuj jednoukładowcem. W sumie przy odpowiednim zegarze może nawet taki jednoukładowiec na przerwaniu mógłby się tym zająć.

7

Czyli:
czujnik -> licznik impulsów -> router
licznik co określoną ilość impulsów daje impuls do routera i ten zapisuje wynik czy istnieją liczniki przekazujące co określony czas wartość do routera?

8

Myślę że każdy praktykujący elektronik ci to zrobi bez problemu. Układy zliczające są.

9

Dziękuję,
jak zawsze :-).

10

Są jeszcze takie rozwiązania jak Arduino czy JeeNode. Łatwo to oprogramować, no i potrafi się komunikować z routerem przez USB, Ethernet czy też radio na 868MHz. Jak do tego podłączysz czujniki, to zapewne da sobie radę ze zliczaniem ich i przekazywaniem co jakiś czas stanu do routera/serwera.

11

Jestem mniej praktykującym elektronikiem ale łap: http://serwisy.umcs.lublin.pl/kazanski/opamiecc.pdf
Tyle jeszcze umiem;D

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

12

Rozumiem, że koledze nie zależy na dużej rozdzielczości pomiaru -

rou56 napisał/a:

Znalazłem czujniki które mają max 300 impulsów na minutę, niestety są droższe i nie wiem czy wystarczą.

Jeżeli tak to bierz tani czujnik 1000imp/L i po prostu podziel te impulsy na zwykłym CD4060 przez ile chcesz (o ile się nie mylę najmniej można na nim dzielić / 16).www.elenota.pl/datasheet_download/82397/HD74HC4060

13 (edytowany przez rou56 2013-03-20 12:14:54)

Zastanawiam się nad zastosowaniem Arduino.
[czyjnik] - [Arduino] -usb- [router] -usb- [nośnik]
Arduino zlicza, router co minutę zapisuje na nośniku wartość licznika z datą i godziną zerując licznik z Arduino.
Nie wiem czy nie lepiej od razu zastosować do tego Arduino z ethernetem i kartą sd lub rasberry pi.
Macie jakieś doświadczenia?
Jaki jest stabilnie działający i niedrogi router z usb pod openwrt?

14

Najtańszy z usb będzie mr3220/mr3020/wr842nd

15 (edytowany przez rou56 2013-03-20 15:15:16)

Dziękuję:-),
przy tych cenach to chyba najlepsze rozwiązanie.

Nie wiem tylko jeszcze jaki interfejs z USB zastosować do zliczenia impulsów rzędu 10000/minutę, napięcie 0,5-4,5 V.

16

Arduino to torszekę przerost formy nad treścią. Jak masz zbędne fundusze to może być i arduino, ale ja raczej zrobiłbym to na jakimś mikrokontrolerze i dodał do tego RS-a do komunikacji z routerem (ewentualnie przejściówka za 10zł rs232-usb).

17

Podaj proszę przykład do gotowego mikrokontrolera z usb.

18

A ma to być profesjonalne rozwiązanie?
Tzn jakie warunki pracy jak z serwisem?

Bo jednak routery nasze są przystosowane raczej do warunków pokojowych.

Także że wydasz 200zł zamiast 1500zł niby oszczedność ale jak padnie ze 2 razy albo nikt oprócz ciebie nie bedzie umiał tego serwisować  i można się naciąć.

Może chcesz to później wpiąć w jaką SCADA no i musisz mieć jakiś protokół komunikacyjny i znowu problem.

Dlatego nie zapominajmy o PLC lub modułach telemetrycznych ale w wykonaniu prof (polska inventia, może coś od cinteriona -prog w java).