1 (edytowany przez Cymon 2013-03-19 10:06:57)

Temat: Rozszerzenie pamięci flash

Witam,
Mam pytanie odnośnie możliwości rozszerzenia pamięci flash, niestety po instalacji systemu dostępna pamięć na moim routerze to około 1,75 MB, po dostalowaniu chociażby klienta torrent pamięci tej jest o połowę mniej, strasznie zainteresował mnie artykuł Cezarego o collectd - ale niestety nie mam zwyczajowo miejsca na wszystkie pakiety.
Czytałem artykuł odnośnie extroot i moje pytanie jest następujące, czy to jedyny sposób?
Dodatkowo w Gargoyle w kompilacji Cezarego jest opcja przeniesienia zainstlowanych dodatków na dysk USB, niestety po tej czynności nie zwolniło się miejsce w pamięci, a w dodatku router po restarcie nie wstał, konieczny był reset.

2

Odp: Rozszerzenie pamięci flash

Cymon napisał/a:

czy to jedyny sposób?

gdzieś czytałem w internecie, jak ktoś dolutował druga kość pamięci, ale to nie jest sposób łatwy

najłatwiejszy to:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot

ja zrobiłem extroota po 2 dniach czytania i poznawania openWrt, nie jest to nie możliwe do wykonania a przynosi określone korzysci

a jeśli przeniosłeś dodatki na dysk USB ale nie robiąc extroota to się nie dziw, że Ci wszystko padło

3

Kość można wlutować, robi się to prawie tak samo standardowo jak rammoda.

Ale extroot jest wyjściem z tej sytuacji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Pewnie zrobię externalroot ale wpierw muszę swoją wiedzę w tym zakresie poszerzyć wink

5

Cześć -
nie chcę szerzyć defetyzmu, niestety nie pamiętam jak to dokładnie ilościowo było w Backfire - no ale patrząc jakościowo to w 1043 mieścił mi się we flaku (flashu) obraz Gargoyle + miejsce dla siebie znalazło 3ginfo i mc.

Obecnie, po podniesieniu 1043 do Attitude Adjustment obrazem gargoyle-1.5.9.6
(właśnie wczoraj robiłem up) i po instalacji 3ginfo, mc już nie wlazło - zabrakło miejsca.

Czy to wolnej przestrzeni pozostało traumatycznie mniej w AA w porównaniu do Backfire (mam <1.8M w WR1043ND) czy ,,w międzyczasie" pakiet midnight'a spuchł ?

Pozdrowienia

6

Wieksza AA jest lekko, dziala w tle wiecej demonow. To inny system

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

7

W obecnych builach jest openvpn domyślnie, przedtem go nie było.

8

Dokładnie - a nawet rzekłbym niestety.

Wszystkich uszczęśliwić się nie da oczy'wiście, więc gdyby tak jak to tej pory był faqltatywny a nie obligatoryjny to aqrat mi jego brak szczególnie by nie doskwierał - w nawet rzekłbym: wręcz odwrotnie.

huh
Pozdrowienia.

9

No właśnie. Wszystkich się uszczęśliwić nie da.

10

Zastanawiam się nad podłączeniem niewielkiego pendrive'a do 1 slotu USB, a pod drugi podłączyłbym dysk. Oczywiście pendrive w tym przypadku byłby wpięty na stałe (bo jeśli chodzi o dysk, używany jest również do innych celów). Czy to rozwiązanie ma sens, czy lepiej od razu podłączyć zew. dysk na stałe?

11

Takie rozwiązanie ma jak najbardziej sens.

12

A jak to wygląda w przypadku Twojej kompilacji, rozumiem, że plugin USB-Sotrage będę musiał odinstalować po tym jak to zrobię i uda mi się utworzyć exroota ponownie będzie konieczne konfigurowanie routera ale normalnie przez WWW czy z poziomu konsoli, a gdyby po restarcie modem nie zechciałby wstać to reset pozwoli powrócić rozumiem do ustawień można powiedzieć fabrycznych (czyli tuż po instalacji Gargoyle)?

13

tak/tak/tak