1 (edytowany przez jolsz 2013-03-19 20:34:02)

Temat: "odzysk" switch'a na drugim wr1043nd

Witajcie,
dotarł do mnie drugi wr1043nd (od razu załadowałem najnowszego GargoylePL) i zasadniczo miał działać w trybie bridge'a na pięterku; aczkolwiek mam w pobliżu wolne gniazdko z dostępem do pierwszego router 'a i chciałbym zrobić coś takiego:
* interfejs WiFi działałby jako zwykły bridge ale tylko dla klientów bezprzewodowych
* porty WAN+LAN robiłyby za zwykłego switcha zupełnie odseparowanego od interfejsu WiFi
czyli to co idzie po WiFi to po WiFi a co po kablu ma iść po kablu.

Mam wrażenie że to powinno być możliwe aczkolwiek nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać... czego szukać... bo to nie jest chyba standardowy setup.

Pomoże ktoś? Nakieruje?

2

Odp: "odzysk" switch'a na drugim wr1043nd

http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … nepodsieci

Z wan+lan robisz inną podsieć (nie lan)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki Cezary za pomocną dłoń... właśnie intuicyjnie kombinowałem w tym kierunku a nie do końca o to mi chodziło:
- mój pierwszy tplink robi za APka ze statycznie po-konfigurowanymi adresami IP tak cobym przy kilkunastu urządzeniach sieciowych połapał się po nazwach co tam w sieci piszczy...
- drugi tplink obecnie robi na gorze za "most bezprzewodowy/przekaznik" ale boli mnie "internet wifi" na portach switcha bo już na przykład nie podepnę na tam NAS'a gdzie szybkosc kopiowania plikow po sieci jest istotna;

Moje pytanie raczej dotyczyło czy można drugiego tplinka skonfigurowac tak coby po wifi był przekaźnikiem jak do tej pory ale sam switch skonfigurowac w taki sposob zeby pelnil funkcje switcha dla routera pierwszego (np. port WAN podpiety do pierwszego routera poprzez gniazdko w scianie, a do portow lan popodpinane urzadzenia takie jak NAS, itp..., ktore dostają IPki z routera głownego). Wszystko ma dostawac IP z routera pierwszego i on ma byc cntralnym punktem dostepu dla wszystkich urzadzen...

Mam nadzieje ze sie wyrazilem tym razem troche jasniej...

4

Możesz zrobić jak chcesz, sam przecież sterujesz jak to jest połączone...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

jolsz napisał/a:

Dzięki Cezary za pomocną dłoń... właśnie intuicyjnie kombinowałem w tym kierunku a nie do końca o to mi chodziło:
- mój pierwszy tplink robi za APka ze statycznie po-konfigurowanymi adresami IP tak cobym przy kilkunastu urządzeniach sieciowych połapał się po nazwach co tam w sieci piszczy...
- drugi tplink obecnie robi na gorze za "most bezprzewodowy/przekaznik" ale boli mnie "internet wifi" na portach switcha bo już na przykład nie podepnę na tam NAS'a gdzie szybkosc kopiowania plikow po sieci jest istotna;

Tam masz gigabit Ethernet, mimo wszystko chyba warto to podpiąć kablem.
Nawet jak wysycisz max. wifi, a chyba nie masz takiego łącza do "internetu", to zajmiesz tylko 1/10 pasma po kablu.

6

rybirek napisał/a:

Tam masz gigabit Ethernet, mimo wszystko chyba warto to podpiąć kablem.
Nawet jak wysycisz max. wifi, a chyba nie masz takiego łącza do "internetu", to zajmiesz tylko 1/10 pasma po kablu.

No warto by było, aczkolwiek na razie jeszcze chyba pozostane przy bridgowanym wifi na gorze (nas ma oddzielne wolne gniazdko do routera na dole).
Nawet probowalem zrobic cos takiego jak tutaj:
http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/dumbap (jako drugi APek) z tą różnicą ze na interfejsie lan dałem option ifname 'eth0.1 eth0.2' (zgodnie z moim zrozumieniem numeracki interfejsow) ale mimo ze po wifi klienci sie laczyli to po podpieciu przez kabelek zero lacznosci...
Zdaje sie ze bede musial sie troche doksztalcic jak to tak naprawde dziala... na razie musze dac spokoj bo nie mam czasu za bardzo...