Temat: Ds18s20 i przystawka DS9097 powyzej 85*C

Witam.

Zbudowałem termometr na podstawie schematu umieszczonego na tym forum.

Moj problem polega na tym, ze termometr zastosowalem do wizualizacji temperatur w kolektorach słonecznych.
Ostatnie upały, spowodowały wzrost temperatury na kolektorach do 95*C.
Niestety termometr odczytany z digitempa, pokazywał 85*C.

Wieczorem (gdy bylo chlodniej) sytuacja wrocila do normy.

Czy ktos moglby mi pomoc, jak sprawic aby termometr mierzyl temperature w pelnym zakresie?
Z dokumentacji DS18s20 wynika, ze czujnik ma zakres temperatur od -55 do 125*C, z dokladnościa 0,5*C w zakresie -10 do 85*C.
Jak uzyć digitempa, albo co przerobić w układzie elektronicznym, aby temperatura byla mierzona poprawnie. (nie musi być dokładności 0,5, może być nawet 2*C.

Drugi problem polega na tym, ze przy ustawieniu czasu odczytu czujnikow na 1000ms, czasami digitemp nie odczyta wszystkich czujnikow (a są narazie 4).
Czasami rownież, robi błedy takiego typu, ze zrobi 2 lub 3 odczyty na jednym z czujników i jest to temperatura 85*C, podczas gdy wiem, ze jest to niemozliwe.

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
Maciej Płokarz
SonErgo

2

Odp: Ds18s20 i przystawka DS9097 powyzej 85*C

Użyj normalnego zasilania czujników (nie parasite). Czujnik to zwykły, 18S20, 18B20? Ma to o tyle znaczenie, że w tym ostatnim odczyt powinien być 12bitowy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam.
Dzieki za zainteresowanie tematem.

Czujnik na obudowie ma napisane : "DS1820 0822c3 + 127 AC"
Digitemp wykrywa go jako DS1820.
A jak to sprawdzic czy jest S czy B, to juz nie wiem.

A jakis schemacik zasilania zewnętrznego możecie podesłać?
Nie znam sie na elektronice i nie wiem jak to zrobic.

Pozdrawiam
Maciej Płokarz
SonErgo

4

To jest zwykły układ. Inne mają DS18B20

Co do zasilania - po prostu trzecia nóżka ta od zasilania w czujniku ma być do +5v podłączona, nie do masy tak jak jest u mnie na schemacie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Wiem, że już trochę czasu minęło ale odpiszę może ktoś jeszcze będzie potrzebował informacji.
A więc w notach katalogowych jest zalecenie, żeby przy temp. >85 C stosować dodatkowe zasilanie ponieważ konwersja temperatury trwa wtedy trochę dłużej i nie wystarczą "prądu" w wew. kondensatorku.
A jeśli chodzi o czujniki to najlepiej stosować DS18B20 to jest najnowszy model. Ma opcję odczytu temperatury z różną dokładnością a co za tym idzie szybkością. DS1820 to chyba stary układ natomiast DS18S20 to nowszy, który może go zastępować. W owfs można z niego odczytać tylko temperaturę z dokładnością 12 bitów.

Nie jestem pewien ale jest jeszcze taki plik w OWFS

/structure/simultaneous/temperature

powinien on wywołać konwersję temp. we wszystkich podłączonych termometrach może po odczekaniu 2 sekund po tej komendzie uda się odczytać temperaturę >85st

6

Witam

Mam czujniki ds18b20 podlaczone w chwili obecnej odczytuje wyniki digitemp_DS9097 -q -s /dev/ttyS0 przy defaultowych ustawieniach i nie czyta mi powyżej 85 stopni. Jak wpiąć dodatkowe zasilanie 5v wiem że oczywiście będzie trzeba pociągnąć 3 kabel. Nadmienie że mam podłączone bezpośrednio do RS.

7

Oczywiście przejściówka to DS 9097

8

Tak przejściówka to DS 9097