51

Odp: Witam, najlepszych :) Dobór Ruterka..

Tak, taka sama.

PS - rozczarujesz się. Żadna karta laptopowa nie potrafi włączyć się na 2 zakresach jednocześnie. Ale jest na tym albo na tym zakresie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Jest jakiś prosty sposób na przetestowanie routera?
Może bym porównał MR3420 vs WDR3500.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

53

W sensie? Zasięgu - po prostu sprawdź jaki masz sygnał z jednego i drugiego (pracując na tym samym kanale i nie jednocześnie oczywiście).

54

Władowałem Gargoyle PL do WDR3500 i mam mały problem z instalacją miniDLNA - brak miejsca...
Można coś wyrzucić z tego co jest już "fabrycznie" wink w obrazie?

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

55

Nie możesz. Extroota zrób.

56

Szkoda...

Jak można sprawdzić ile zajmuje np. minidlna+zależności?

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

57

W sumie to nie masz jak. Możesz rozpakować pakiety i zobaczyć ile wszystko zajmuje. Ale jffs na routerze jest kompresowane, więc zajmie to mniej po wgraniu.

58

Cezary napisał/a:

Tak, taka sama.

PS - rozczarujesz się. Żadna karta laptopowa nie potrafi włączyć się na 2 zakresach jednocześnie. Ale jest na tym albo na tym zakresie.

Szkoda. Właśnie ściągam z UK Intel 5300 (niestety musi być pełny rozmiar mini pci express). Zobaczymy jak się się sprawuje z wdr4300. smile

59

Ciekawostka...
Walczę z WDR3500

Samba na
- Gargoyle - zapis ~9MB/s
- AA od Cezarego - zapis ~6MB/s
- OpenWRT trunk - zapis ~3MB/s

Masakra

Jestem zmuszony zrobić extroota...

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

60

Kwestia ustawień. AA i Gargoyle to te same wersje softu, ten sam kernel.

61

Hmm...
Gdzie szukać przyczyny? Konfig sieci/firewall/montowania/samby?

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

62

montowania/samby

63 (edytowany przez martinforester 2013-03-12 17:23:17)

@Cezary miałbym prośbę o pomoc w wyborze rozwiązania, jako że masz wieloletnie doświadczenie w różnych architekturach i rozwiązaniach. Mianowicie, do niedawna korzystałem z routera tp-linka wr1043nd i miałem na nim: sambę, ftp i stronę internetową. Niestety urządzenie to mimo optymalizacji programów powoli nie wydalało a ostatnio zamierzałem uruchomić jeszcze parę procesów. Szukam optymalnego rozwiązania z małym zapasem na przyszłość.

Zależy mi na energooszczędności max 25W i w miarę dobrych transferach, cena to max 500zł (dlatego że dopuszczam możliwość zakupu np asusa rt-n66u)

- asus rt-n66u, Buffalo WZR-HP-AG300H-EU, TP-LINK wdr4300, bądź inny router (ale jaki?) + openwrt
- płytę Intel D945GSEJT z wpiętym wifi na płycie lub przez USB (wan przez RJ45, a lan przez wifi czyli AP, wydajne, ale jak tu z transferem?) może być pod windows, debian, bądź openwrt jeśli się da, ma zastąpić router nie HTPC
- raspberry PI podobnie jak wyżej

Z góry ogromne dzięki !!!

64

Stanowczo płyta na atomie.

65 (edytowany przez martinforester 2013-03-12 17:50:00)

@up ok wybór padł na D945GSEJT bądź DN2800MT (zobaczę jak z poborem mocy) oczywiście z windowsa zrezygnuję. Przyzwyczaiłem się do obsługi openwrt, czy da się na czymś takim zainstalować czy lepiej debian?

A taki AP na tym działa dobrze?

66

OpenWrt będzie chodził, choć przy debianie będzie miał więcej paczek i możliwości. AP na jakiej karcie sobie zrobisz to taki AP będzie miał.

67

Mam WDR4300 i jestem załamany...
Nie dość, że przy 2,4 GHz mam słabszy sygnał (zrozumiałe - anteny od tej częstotliwości są chyba w obudowie) to przy 5 GHz przez 2 ściany mam link tylko ok 90-120 Mbps (przy 1043ND miałem ponad 200 Mbps). Sygnał skacze o 10 dBm. Wiem, że 5,2 GHz gorzej się rozchodzi, ale bez przesady...

68

Witam wszystkich, sprzęt przyszedł już jakiś czas temu, mowa o WDR3600. Założyłem temat by liczyć na waszą pomoc i doświadczenie smile przy kupnie tak było smile Myślę że z konfiguracją też damy radę smile Otóż, obecnie chce by WDR3600 był wykorzystywany z internetem mobilny HUAWEI E173 mogę liczyć na pomoc przy instalacji oprogramowania?

Pozdrawiam

69

Kusiu napisał/a:

Witam wszystkich, sprzęt przyszedł już jakiś czas temu, mowa o WDR3600. Założyłem temat by liczyć na waszą pomoc i doświadczenie smile przy kupnie tak było smile Myślę że z konfiguracją też damy radę smile Otóż, obecnie chce by WDR3600 był wykorzystywany z internetem mobilny HUAWEI E173 mogę liczyć na pomoc przy instalacji oprogramowania?

Pozdrawiam

Jasne smile

Proszę bardzo

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

70

no ba pomogą pewnie że tak. pierw to exroot później z górki

pzdr

71 (edytowany przez wabikboy 2013-03-30 13:14:12)

Ta niestety "No memory no fun" big_smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

72

wabikboy napisał/a:
Kusiu napisał/a:

Pozdrawiam

Jasne smile

Proszę bardzo

Nie wiem od czego zacząć, nigdy wcześniej tego nie robiłem.. sad

73

Jeśli konsola/terminal nie jest dla Ciebie czarną magią to w pierwszej kolejności proponuję zrobić tzw. extroot na jakimś zewnętrznym nośniku gdyż może być mało pamięci we flash'u routera, jak to zrobić masz poradnik "Krok Po Kroku" tu na eko.
potem instalujesz potrzebne rzeczy z linku który podałem. Wszystko znajdziesz tu na forum.

74

Właśnie nie miałem styczności z linuxem, czyli najlepiej na WDR3600 zacząć od extroota - powiększenia pamięci na pendrivie, jak dobrze rozumiem. Poradnik, rozumiem ten? http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot Tylko gdzie wpisujemy polecenia? WDR3600 obecnie ma oryginalne FW, muszę wgrać Gargoyle? Jak to zrobić hmm Jak by się udało naprowadzić mnie trochę.. Dziękuję wszystkim dotychczas za pomoc.

75

Od faq na górze strony zacznij. Bo zadajesz bardzo podstawowe pytania.