1 (edytowany przez pasza 2013-01-31 21:01:19)

Temat: (OpenWrt by Vargalex) czyli firmware z Gui wszystkomające

właśnie wyszła nowa wersja 1.1.7  z  2013.01.28

Testował to ktoś? bo wydaje się być b.interesujący szczególnie dla początkujących, ma wszystko i wszystko do wyklinania z GUI, łącznie z extroot.

Z ciekawszych:
Zawiera m.innymi: serwer uShare (DLNA Media Server)    ,serwer MiniDlna  ,Transmission 2.76   ,FTP backup  itd.   wszystko ma ustawienia w Gui.

Genialnie wygląda tu tworzenie extroota ( jedno kliknięcie i wszystko gotowe) system  sam formatuje i tworzy 3 partycje
1. extroot 512 mb
2. swap 128 mb
3.  reszta ext4 na dane ,   FOTO http://vargalex.uw.hu/images/format_utility.jpg

Info i zrzuty ekranu: http://logout.hu/bejegyzes/vargalex/ope … _1-50.html
Firmware  : http://vargalex.atw.hu/

2

Odp: (OpenWrt by Vargalex) czyli firmware z Gui wszystkomające

Sam bym sprawdził ten firmware ale on wchodzi tylko na routery z 8 Mb flash.

A w WDR4300  zależy mi na wydajności USB  i tu niestety alternatywny soft jest chyba dalej daaaaleko w tyle?
Na nowym firmware (ten z IPV6) odczyt/zapis z pendrive fat32 nam identyczny jak w Windows 7,   17MB i 8,3MB jak widać ogranicza mnie szybkość pendrive czyli można się spodziewać odczytu ponad 20MB i zapisu ponad 10Mb?

Jak to wygląda pod OpenWrt obecnie?

3

Luci jest fajne...
Osobiście bardziej mi odpowiada niż Gargoyle.

Na początku ciężko połapać się do czego są poszczególne paczki bo w standardowym obrazie z openwrt.org jest bardzo mało zainstalowanych paczek i wszystko trzeba doinstalowywać.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

4

pasza napisał/a:

Sam bym sprawdził ten firmware ale on wchodzi tylko na routery z 8 Mb flash.
A w WDR4300  zależy mi na wydajności USB  i tu niestety alternatywny soft jest chyba dalej daaaaleko w tyle?

Pierwsze słyszę że są problemy z transferem po USB na alternatywnych softach (jak już to wydajność sieci bezprzewodowej ustępuje ze względu na drivery). Soft ma tyle funkcji których w OF nigdy nie będzie. Używam starszej wersji na WDR3600 w necie stacjonarnym, na DIR-825 którego używam do szybkiej transmisji LTE i nie wrzucę do routera ze względu na to że musiałbym na dzień dobry tworzyć extroot (co w moim przypadku nie jest dobrym rozwiązaniem). W WDR3600 starsza wersja działa stabilnie ponad tydzień (od resetu zasilania przez PGE). wink

5 (edytowany przez pasza 2013-01-31 20:40:26)

jarek7714 napisał/a:

Pierwsze słyszę że są problemy z transferem po USB na alternatywnych softach

Ja tu piszę o transferach z dysków  USB,  nie o modemach USB ( tych przecie oryg.firmware  nie obsługuje wcale WDR4300/3600)

Wydajność transferu pod openwrt jest znacznie słabszA od oryginału
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2038

6

Lamerskie pytanie: gdybym chciał przetestować tego Vargalexa, mając aktualnie Gargoyle PL, to powinienem wgrać obraz sysupgrade czy factory?

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

7

Jazz napisał/a:

Lamerskie pytanie: gdybym chciał przetestować tego Vargalexa, mając aktualnie Gargoyle PL, to powinienem wgrać obraz sysupgrade czy factory?

Sysupgrade  bo masz już openwrt  (jak się mylę niech ktoś sprostuje)

8

pasza napisał/a:

Sysupgrade  bo masz już openwrt

Dokładnie.

9

Nieźle, Transmission i GUI, minidlna, ftp, nano, samba, formatowanie, automatyzacja extroota. Ciekawy sofcik, w stylu Tomatowym;)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

10

Testowal ktos na 1043ND? Jak z instalacja? Standardowa instalacja openwrt?

TP-Link 1043ND.  Gargoyle PL 1.6.1.2

11

Ja dzisiaj zainstalowałem, instalacja przez www bez najmniejszych problemów..
chwila na konfigurację, dłuższa chwila na obeznanie się na której zakładce co jest i torrenty śmigają wink

krótki tutek: http://jazz.tvtom.pl/openwrt-vargalex-build-tutorial/

12

A jak load rutera w przypadku ściągania torrentow ?

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

13

Moglbys napisac po kolei jak wyglada proces instalacji. Nie znam wegierskiego. Jak wyglada praca routera na tym sofcie? Czy jest stabilny? Da sie go jakos spolszczyc?

TP-Link 1043ND.  Gargoyle PL 1.6.1.2

14

Firmware jest po angielsku a opis po polsku: http://jazz.tvtom.pl/openwrt-vargalex-build-tutorial/ , stabilność zależy od możliwości routera i wykorzystania sprzętu.

15

No niestety. O ile do wersji 1.1.5 nie maiłem większych zarzutów, o tyle wersja 1.1.7 już na dzień dobry odpycha błędami.
Jeśli ktoś wie czym to jest spowodowane, poproszę o info.

http://img854.imageshack.us/img854/4603/nowy1n.jpg

16

Akurat w tym przypadku kłania się aktualizacja niektórych komponentów od luci. To właśnie trunk jest, nie masz pewności że coś co działa dziś będzie działać jutro i na odwrót.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

17

Czyli co? Pobierając obraz mam w nim już nieaktualne elementy luci? Wydawało mi się, że autor wypuszczając wersję zauważyłby takie braki na stronie głównej. Instalowałem 1.1.7 z obrazu firmware i sysupgrade. W obu przypadkach miałem to samo.

18

Czyli śmiało możesz napisać do Vargaleksa obraźliwego mejla że takie obrazy wypuszcza. No sorry, widać że ich nawet nie uruchamiał skoro takie kwiatki są.

19

Nie, nie... to kwestia mojej niewiedzy (domyślać się dopiero zaczynam co to trunk). Chciałem się oprzeć właśnie na jakimś "wszystko mającym" systemie, ale widzę, że w przypadku openwrt to raczej nie będzie możliwe.
Wersja 1.1.5 działała bez problemu, ale obecnie dodanie modułów, przy braku starego repozytorium sprawia mi problemy. Przesiadka na 1.1.7 niby pomaga w kwestii świeżości modułów, ale rodzi inne (w/w) problemy.
Trochę mi to przypomina dryfowanie na rozlatującej się, powiązanej sznurkami tratwie - załatasz przód, musisz wiosłować w tył po pogubione części z rufy.

20

Bo używasz trunka. Przecież to kilka razy dzienne się zmienia, deweloperzy wprowadzają zmiany. Nie da się tego używać jako stabilnego systemu na co dzień, nie jest w ogóle do tego przeznaczone. Ot tak jak byś zabrał windows z wersji 10 z desktopu programisty.

Więc - skoro Vargalex daje obrazy bazujące na wersji niestabilnej to teraz odpowiedź mi jaki ma w tym cel?

21

Cezary napisał/a:

Więc - skoro Vargalex daje obrazy bazujące na wersji niestabilnej to teraz odpowiedź mi jaki ma w tym cel?

Pojęcia nie mam. Pewnie jest jak ze wszystkim, czyli doda coś, coś być może poprawi, a całość próbuje spiąć do kupy tym co akurat ma pod ręką - jakąś świeżą, niedopracowaną wersją luci, żeby tylko ładniej wyglądało w numerze wersji.
Sama jego wersja - jako dla osoby nie znającej linuxa, trunków-srunków - najbardziej do mnie przemawiała. Jako laik chciałbym mieć podstawowe funkcjonalności zaszyte w obrazie i dostępne z GUI. Chciałbym też mieć łatwość instalacji modułów brakujących, których potrzeby posiadania sobie wcześniej nie uświadamiałem. Z grubsza zapewniała to wersja vargalexa. Problem pojawił się, gdy chciałem doinstalować moduł i okazało się że jego repo jest już nadpisane nowszymi wersjami. Znalazłem wersje do starszego kernela, ale wypluwają przy instalacji błedy, których nie rozumiem i nie ogarniam. Stąd pewne rozgoryczenie.

22

Więc czemu po prostu nie zainstalujesz AA + luci i wpakujesz mu tyle modułów na ile starczy Ci flash?

23

Prosta odpowiedź smile bo nie mam bladego pojęcia jak to zrobić, a rozgryzanie:
1) skąd pobrać AA, jakie są wersje, czy oby mam wersję nową, czy oby stabilną
2) jak to zainstalować
3) jak znaleźć odpowiednie luci
4) jak dodać luci
5) jak rozwiązać jakieś cząstkowe problemy, które po drodze na pewno się trafią
jest zadaniem co najmniej na miesiąc i nie mam chwilowo zaparcia, żeby przez to przebrnąć. Dlatego taki tuman jak ja szuka obrazów gotowych do wgrania.

24

Patrz, 90% odpowiedzi masz tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-attitude-adjustment

Obrazy z openwrt mają już luci wbudowane - więc jak już to z gui tylko masz doinstalować pakiety które potrzebujesz.

25

Dzięki. Chyba chwilowo nie skorzystam ponieważ bardziej zaintrygowało mnie coś innego. Obraz AA, który podałeś oparty jest na kernelu 3.3.8? To taki, na jakim stał vargalex w wersji 1.1.5. Być może uda mi się doinstalować brakujący mi moduł komod-fs-cifs? Muszę wrócić do vargalexa 1.1.5 i spróbować.