26 (edytowany przez Kusiu 2013-03-06 16:45:27)

Odp: Witam, najlepszych :) Dobór Ruterka..

@marczelo przekonujesz smile Zamówiłem już: WDR3600 smile

Na jednym z for gdzie zadałem takie samo pytanie dostałem odp.

- "no to niestety muszę cię zmartwić. potrzebujesz rutera z dwoma gniazdami WAN.
I tak jak wspomniałem po taniości raczej nic nie ma. a najtańsze napewno niepotrafią wykryć 'mulenia' co najwyżej całkowity brak.
edit
teraz zajarzyłem że ty chcesz podłączyć do rutera modemy usb, -w sumie nie wiem na 100, ale na 99,9% niebędzie to działać (nawet z jednym)"

oraz

- "Ja bym tutaj widział najprostszy serwer na Linuxie. Dało by się skonfigurować dwa Wany na USB, udostępnianie netu na LAN + jakiś najprostszy AP. Sam komputer dostałbys nawet w cenie dobrego routera Wifi. Minus taki że musisz dokupic AP i w miare dobrze znac sie na Linuxie i konfiguracjio sieci. Ale wszystko jest do zrobienia wink"

27

marczelo a czy ten modem WDR3600 bo oglądam specyfikację współpracuję w ogóle z modemami huawei? Np coś takiego:

http://www.play.pl/telefony/huaweie3131/ w specyfikacji nie mogę nic znaleźć..

28

Cezary napisał/a:

Czysta matematyka. Specyfikacja USB 2.0 mówi że port usb ma dostarczyć 0.5A. Niektóry się tego trzymają, niektórzy kładą bezpieczniki polimerowe na 0.14A (RPi smile), a taki modem LTE np. jak jest na skraju zasięgu to i z 0.8A potrafi potrzebować. Więc już masz odpowiedź.

Są nieliczne wyjątki w których zasilanie do usb jest doprowadzone bezpośrednio. To czy będziesz potrzebował huba to już zależy od tego w jakich warunkach będą modemy pracować.

Dodam jeszcze że jeżeli używamy internetu bezprzewodowego 3-4G jako łącza stałego, aktywnego całą dobę to przy średnich warunkach zakup aktywnego HUB-a USB więcej niż wskazany przy każdym z ww produktów. A co do flash to im więcej tym lepiej-zwłaszcza w przypadku open-wrt (wzorcowe w tym przypadku są routery Buffalo-niestety zbyt drogie).

29

jarek7714 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Czysta matematyka. Specyfikacja USB 2.0 mówi że port usb ma dostarczyć 0.5A. Niektóry się tego trzymają, niektórzy kładą bezpieczniki polimerowe na 0.14A (RPi smile), a taki modem LTE np. jak jest na skraju zasięgu to i z 0.8A potrafi potrzebować. Więc już masz odpowiedź.

Są nieliczne wyjątki w których zasilanie do usb jest doprowadzone bezpośrednio. To czy będziesz potrzebował huba to już zależy od tego w jakich warunkach będą modemy pracować.

Dodam jeszcze że jeżeli używamy internetu bezprzewodowego 3-4G jako łącza stałego, aktywnego całą dobę to przy średnich warunkach zakup aktywnego HUB-a USB więcej niż wskazany przy każdym z ww produktów. A co do flash to im więcej tym lepiej-zwłaszcza w przypadku open-wrt (wzorcowe w tym przypadku są routery Buffalo-niestety zbyt drogie).

Rutera będzie podłączone z tunerem tv i wi fi sporadycznie na lapku do stron. "zakup aktywnego HUB-a USB więcej niż wskazany przy każdym z ww produktów." Co mam przez to rozumieć?
W ogóle to  WDR3600 współpracuje z modemami np: http://www.play.pl/telefony/huaweie3131/ ? w specyfikacji nie mogę nic znaleźć.

30

Pod openwrt? Tak. Pod oryginałem - nie, bo tam w ogóle wsparcia dla 3G nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

31

Kusiu napisał/a:

Rutera będzie podłączone z tunerem tv i wi fi sporadycznie na lapku do stron. "zakup aktywnego HUB-a USB więcej niż wskazany przy każdym z ww produktów." Co mam przez to rozumieć?
W ogóle to  WDR3600 współpracuje z modemami np: http://www.play.pl/telefony/huaweie3131/ ? w specyfikacji nie mogę nic znaleźć.

Co do możliwości zasilania po USB to bądźmy realistami-to tanie produkty (gdzieś musiały zostać poczynione oszczędności, zresztą jest bardzo mało routerów z wydajnym zasilaniem po USB i ich cena zaczyna się od ok. 400zł). Co do współpracy z modemami to robisz firmware update Gargoyle od Cezarego i masz support 3-4G modem w GUI. smile

32

jarek7714 napisał/a:

A u mnie Aero na E3131 działa 24h (dociążone na max. smile - cały czas 512Kb/s downlink) od jakiś dwóch miechów stabilnie i bez żadnych problemów. Modem wpięty bezpośrednio do WDR3600 ale ma dolutowaną (tak, złącze w modemie padło po 4 miesiącach) antenę zewnętrzną i zasięg cały czas w okolicach 70%. Uptimy rutra to zwykle 4-7 dni (od czasu do czasu coś tam kombinuję i jest konieczny restart). Więc jakoś bez huba da się żyć.

Wally

33

Wally napisał/a:

Więc jakoś bez huba da się żyć.

Pewnie że się da, jednak działanie modemu na przykładzie Aero2 to niezbyt fortunny przykład (w żaden sposób nie da się jego z weryfikować-nawet jak router będzie miał status pracy 30dni to połączenie z siecią tylko 1h i modem w tym czasie może być 150 razy fizycznie rozłączany od routera). Ja w tej chwili mam status w ramach jednej sesji, pod jednym IP :

wwan0    Typ: dhcp
Adres: 87.251...
Maska sieci: 255.255.255.252
Brama: 87.251...
DNS 1: 212.2.96.52
DNS 2: 212.2.96.51
Połączony: 29d 15h 38m 34s 

smile

34 (edytowany przez Wally 2013-03-07 10:09:47)

jarek7714 napisał/a:
Wally napisał/a:

Więc jakoś bez huba da się żyć.

Pewnie że się da, jednak działanie modemu na przykładzie Aero2 to niezbyt fortunny przykład (w żaden sposób nie da się jego z weryfikować-nawet jak router będzie miał status pracy 30dni to połączenie z siecią tylko 1h i modem w tym czasie może być 150 razy fizycznie rozłączany od routera).

Jak pisałem, modem jest cały czas dociążony, a więc cały czas ciągnie swoje 512Kb/s poza cogodzinnym zrywaniem i wznawianiem połączenia. Więc to raczej dobry przykład.

jarek7714 napisał/a:

Ja w tej chwili mam status w ramach jednej sesji, pod jednym IP :

wwan0    Typ: dhcp
Adres: 87.251...
Maska sieci: 255.255.255.252
Brama: 87.251...
DNS 1: 212.2.96.52
DNS 2: 212.2.96.51
Połączony: 29d 15h 38m 34s 

smile

Rzuć okiem na [Test] Pobór prądu E3131s-2 i E353s-2. Modem najwięcej prądu pobiera właśnie podczas wyszukiwania sieci i łączenia a podczas działania jest w miarę stabilnie. Więc takie częste skoki prądowe przy Aero2, to niezły test wydajności zasilania USB smile

Wally

35

Cezary Zawsze znajdzie odpowiedź na wszystko, więc będzie grało już się wystraszyłem smile Dzięki raz jeszcze wszystkim smile

36 (edytowany przez edass 2013-03-07 17:16:30)

marczelo napisał/a:

Kurdę chłopaki powiem tak jak właśnie zrobiłem przesiadkę z MR3420 na właśnie WDR3600 i od wczoraj nie żałuje tej decyzji
ładnie chodzi wszystko nie mam problemu lepszy procek Kusiu BIERZ ten WDR3600 a WDR3500 za tą cenę 165 coś tani trochę
i nie będziesz miał na pewno problemu pozdro

Możesz napisać coś więcej o tej przesiadce?
WDR3600 szybciej reaguje/lepiej śmiga sieć?
Używasz może miniDLNA albo Transsmision?

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

37

Wally napisał/a:

Rzuć okiem na [Test] Pobór prądu E3131s-2 i E353s-2. Modem najwięcej prądu pobiera właśnie podczas wyszukiwania sieci i łączenia a podczas działania jest w miarę stabilnie. Więc takie częste skoki prądowe przy Aero2, to niezły test wydajności zasilania USB smile

smile Nie nazywajmy tego testem-tj co najwyżej szczątkowy teścik. Wskazuje różnicę w poborze energii na starcie między konkretnymi modemami w dobrych warunkach zasięgu (użyteczny raczej przy zakupie modemu) i dalece nie wiarygodny przy aktywnym przerzucaniu danych przez modem-a nie tylko przy utrzymywaniu połączenia z siecią (dalece różny jest pobór energii przy intensywnym użytkowaniu sieci-512kbps do daleko od możliwości tych modemów-np. mój E367 w realu na iPlus przerzuca x10 i wówczas grzeje się na maxa). Nie musimy w ciemno kupować aktywnego HUB-a USB ale musimy mieć świadomość że być może będzie niezbędny, innym uzupełnieniem jest zastosowanie zewnętrznej anteny kierunkowej (stabilizacja zasięgu wpływa bardzo korzystnie na mniejsze zużycie energii), 3/4 problemów z utrzymaniem połączenia 3-4G na ww routerach zamieszczanych w postach jest spowodowane ułomnością zasilania modemów po USB, najczęściej w parze ze stabilnością zasięgu sieci. wink

38

jarek7714 napisał/a:
Wally napisał/a:

smile Nie nazywajmy tego testem-tj co najwyżej szczątkowy teścik. Wskazuje różnicę w poborze energii na starcie między konkretnymi modemami w dobrych warunkach zasięgu (użyteczny raczej przy zakupie modemu) i dalece nie wiarygodny przy aktywnym przerzucaniu danych przez modem-a nie tylko przy utrzymywaniu połączenia z siecią (dalece różny jest pobór energii przy intensywnym użytkowaniu sieci-512kbps do daleko od możliwości tych modemów-np. mój E367 w realu na iPlus przerzuca x10 i wówczas grzeje się na maxa). Nie musimy w ciemno kupować aktywnego HUB-a USB ale musimy mieć świadomość że być może będzie niezbędny, innym uzupełnieniem jest zastosowanie zewnętrznej anteny kierunkowej (stabilizacja zasięgu wpływa bardzo korzystnie na mniejsze zużycie energii), 3/4 problemów z utrzymaniem połączenia 3-4G na ww routerach zamieszczanych w postach jest spowodowane ułomnością zasilania modemów po USB, najczęściej w parze ze stabilnością zasięgu sieci. wink

E367 to rzeczywiście grzałka smile miałem okazję się przekonać. E3131 jest chłodniejszy nawet po kilkugodzinnym downloadzie w okolicach 5-6Mb/s ale też potrafi być cieplutki. Generalnie nowe modele Huawei są mniej prądożerne. Ale tak jak napisałeś, dobry zasięg to podstawa i to właśnie dlatego zawsze warto dorzucić antenkę (u mnie zasięg w domku bez anteny jest na granicy czułości, z anteną 3dB na zewnątrz - 68-74% wg 3ginfo). No i nie zapominajmy o przełączaniu pasm - to dopiero prądożerna operacja więc też warto ustawić wymuszanie tylko tego jednego dostępnego.
Suma sumarum - najgorsze dla zasilacza zawsze są momenty włączania i wyłączania (szczytowe prądy) oraz wszelkiego rodzaju skoki (jak np. przy łączeniu modemu) prądowe. Stabilne obciążenie do mniej więcej 80% wartości granicznej (nie szczytowej) ma niewielki wpływ na zasilacz (no chyba, że jest to jakiś chiński wynalazek o "papierowych" parametrach i na częściach z bambusa smile ). Więc w przypadku modemu pobór prądu rzędu 300-400mA z USB to powinien być max. dla stabilnej pracy, a niestety są modemy, które potrzebują więcej. Wystarczy wczytać się we wcześniejsze posty, gdzie modemy (ZTE?) bez aktywnego huba wieszały się właśnie przy łączeniu.

Wally

39

@marczelo
Dzięki za info.

@all
Kupiłem WDR3500 za niewiele więcej niż MR3420 chciałbym tylko zapytać jaki soft do niego mogę władować?

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

40

Każdy - openwrt, gargoyle.

41

Wróć...

Miałem na myśli którą dokładnie wersję i z tego co widzę to będzie ta sama co dla WDR3600.

Pozdro!

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

42

Nie. To lekko inne sprzęty.

43 (edytowany przez jarek7714 2013-03-08 21:28:33)

edass napisał/a:

Kupiłem WDR3500 za niewiele więcej niż MR3420

Rozsądnie, MR3420 pod Open-Wrt to dziś dla ... . Przy obecnej ofercie rynkowej TL całkiem się zdeklasował (chyba że ktoś używa tego sprzętu okazjonalnie do obsługi modemów 3-4G na oficjalnym firmware). WDR3500 wg mojej oceny nr 1 dla użytkowników łącz stałych opartych na sieciach WCDMA/LTE pod Open-Wrt. Mimo że nie posiada gigabit-ethernet jak tj w WDR3600 to za różnicę w cenie można dokupić dobry aktywny HUB USB i mieć bardzo uniwersalny router pod Open-Wrt. Tylko dlaczego nie ma wsparcia Open-Wrt dla tego routera skoro to jedna rodzina produktów 3500/3600/4300?

44

Przecież jest, jak nie ma.

45

Cezary napisał/a:

Przecież jest, jak nie ma.

Sorki! Nie zajrzałem do Twoich zasobów tylko zaufałem Google. smile

46

Podpowiedzcie jeszcze czy przejście na Gargoyle z oryginalnego FW (WDR 3500) przebiega bezproblemowo (np. tak jak w MR3420)?

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

47

Jak w każdym tplinku, po prostu wgrywasz, tak.

48

Mam pytanie do ekspertów. wink
Jaki polecacie router, który potrafi równocześnie nadawać w 2,4 i 5 GHz?
Mam w domu dwa laptopy i mają karty wifi intel 4965AGN oraz intel 6320 (nie wiem czy ta druga potrafi połączyć się na raz w dwóch zakresach - aby zwiększyć przepustowość). Muszę zmienić router bo mimo RSSI -50 dBm bardzo rzadko negocjuje mi > 240 Mbps, ale faktyczna przepustowość to ok 60-70 Mbps. Wieczorem potrafi spadać wynegocjować kilka Mbps (nawet przez putty nie mogę się połączyć z routerem, pingi po 3-5 sek). Z wiadomych względów musi mieć anteny za zewnątrz... Jest coś co spełni moje wymagania?

49

Netgear WNDR3700/WNDR3700v2/WNDR3800
TP-LINK WDR3500/WDR3600/WDR4300/WDR4900
D-LINK DIR825

I kilka innych jeszcze.

50

Chyba się skuszę na TL-WDR4300 (3x3). Cena również nie jest zabójcza. Mam nadzieję, że wtyczka jest taka sama jak w WR1043ND (nie będę musiał lutować zasilacza. wink