1

Temat: TP-LINK mr3420 - zepsuty firmware?

Witam
kupiłem sobie ten ruter aby zainstalować sobie na nim openwrt bo chcialem zrobic mały serwerek w domu. No dobra to zainstalowałem sobie fw openwrt backfire stąd:
http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/
a konkretnie ten obraz:
openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin
Moja wersja rutera to v1.2. Wyczytałem na tej stronie, że dioda sys wskazuje na stan rutera. Jak miga - uruchamia się, jak świeci stale - ruter jest gotowy do pracy. Problem polega na tym że po wgraniu openwrt ta dioda w ogóle się nie świeci! Dodatkowo nie przydziela mi ip. Co może być problemem? Czy da się jakoś to naprawić?
Z góry dzięki.
Pozdro

2

Odp: TP-LINK mr3420 - zepsuty firmware?

Ping na 192.168.1.1 działa? (ustaw sobie najpierw na stałe adres ip na karcie sieciowej na 192.168.1.2)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie ma pingu hmm. Ustawiłem swoje ip na 192.168.1.1 maskę na 255.255.255.0 bramę na 192.168.1.1 i nic. Zapomniałem dodać w poprzednim poście, że gdy podłączam ruter do zasilania to najpierw przez chwilę zapalają się wszystkie diody (pwr, sys, wlan, switch itd) a potem świeci tylko PWR no i po jakimś czasie zapala się dioda od switcha z numerkiem pod którym jest podpięty kabel do kompa. Dioda świeci się stale czasami mrugnie. Proszę od odpowiedź.
Dzięki

4

To niestety uwaliłeś go. Teraz zostaje tylko rozebranie go i podłączenie kabla szeregowego. Opisy jak flashować przez bootloader masz na eko.one.pl przy okazji opisywania mr3420. Lub oddaj go na gwarancję (jeżeli jeszcze masz).

5

NOO NIEE! sad( ehh trudno. Dobra to wiem jak flashować ale co to jest ten kabel szeregowy? I jak go zrobić? Wiem tyle, że na PCB w ruterze jest takie miejsce do dolutowania portu szeregowego. Ale czym połączyć ten port z komputerem, tzn jak zrobić ten kabel?

6

To jest interfejs RS232C, ale pracujący w innym zakresie napięć -od 0 do 3.3v (normalnie jest -12v  +12v). Więc musisz zaopatrzyć się w jakiś konwerter - zbudować go na układzie np. max232 i podłączyć do komputera do wyjścia szeregowego (jak masz), lub kupić gotowca ze sklepu/allegro i podłączyć go np. do usb. Działają też niektóre kable usb do telefonów (np, nokiowy CA-42).

7

No właśnie znalazłem jak zrobić kabel do rutera z kabla dku-5. Kabel jest niedrogi więc chyba na to się zdecyduje. Jutro kupie, przerobie i zobacze co z tego wyjdzie.

8

Znalazlem w szafie stary kabel od nokii 2630 ktory w systemie jest wykrywany jako dku-5. Kabel jest chinski jx-u8a. Sa tam trzy kabelki o kolorach: pomaranczowy, czerwony, niebieski. Gdy zmierzylem miernikiem napiecia wyszlo tak:
czerwony i niebieski = 0 V
pomaranczowy i czerwony = 0,20 V
pomaranczowy i niebieski = 3,50 V

wnioskuje z tego ze pomaranczowy to GND a niebieski i czerwony to tx i rx. Dobrze mysle?

9

Całkiem prawdopodobne. Podepnij i zobaczysz.

10

Dobra udało się za big_smile czasami są krzaczki w putty ale to nic tongue Teraz tylko tftp i jazda big_smile. A mam pytanie jaki firmware flashować oryginalny czy od razu openWRT?

11

Jak chcesz, wszystko jedno.

12

Ok działa big_smile teraz będzie zabawa. Dzięki za pomoc, temat rozwiązany.

13

Podepnę się do rozmowy . Jakie jest hasło do root na obraz z 2012-05-18 19:47:31 http://ecco.selfip.net/backfire/ar71xx/ … pgrade.bin , bo pyta o hasło brak nic nie daje i stare z przed flasha też nie.
login as: root
root@192.168.1.1's password:
Access denied
root@192.168.1.1's password:
Pozdro

14

Nie ma żadnego. Backfire nie ma ustawionego hasła, przez telnet się podłącz i sobie ustaw.

15

toko_k czy w Twoim kablu czerwony - Rx, paramańczowy - GND, niebieski - Rx?

16

Dzięki łaczyłem się przez SHH

17

wiem....

18

Witam po wgraniu nowego firmware http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … pgrade.bin na chyba 1.5.4 miga dioda sys i nie mogę wejść przez putty co mogę zobić ? Ping jest. Pozdrawiam

19

Włączyć włączyć, sprawdzić czy działa failsafe. Jak nie - rozebrać, reanimować przez kabel szeregowy.

PS. to wersja 1.5.9.6 nie 1.5.4.

20 (edytowany przez moniek 2013-03-08 11:02:12)

Dzięki za szybka odpowiedź wgrywałem na wersje 1.5.4 .Dodam tylko nie wiem czy to istotne , że miałem extroota i nie odłączyłem modemu z kartą czy to mogło cos namieszać? Możesz trochę jaśniej z failsafe ? smile dzięki

21

Więc odłącz i uruchom bez nośnika.

22

Odłączenie nie pomaga możesz powiedzieć jak zrobić failsafe ?

23

Na eko.one.pl masz opis.

24

W failsafe nie ma komunikacji przez putty. Czy pozostaje tylko kabel i czy można użyć usb-ttl  ?

25

Tak, usb-ttl, byle by na 0-3.3v