1

Temat: MR3020 instalacja luci

Mój główny router to wr1043nd, natomiast mr3020 to powiedzmy dodatkowy który służy mi za poligon doświadczalny. Stało się właśnie tak że mój poligon poległ. Sytuacja wygląda tak że, mr3020 wpelni działa wifi jest włączone ale nie jest podpiety do niego kabel z internetem, brak luci.
Teraz chce zainstalować luci na nim, wiec podpinam kabel z internerem do mr3020, wchodzę na ssh 192.168.1.1 (łączę się przez WiFi) ale przekierowuje mnie to do wr1043. Próbowałem zmienić adrres mr3020 na 192.168.2.1 tym poleceniem

uci set network.lan.ipaddr=192.168.2.1
uci commit network
reboot

Ale później nie mogę się połączyć z mr3020. Prosiłbym o instrukcje jak zainstalować teraz luci na mr3020 i ogólnie przywrócić go do używalności, ponieważ chciałbym wykorzystać go do projektu mr3020.

2

Odp: MR3020 instalacja luci

Sekcję wan zrób z interfejsem eth0. Bo domyślnie jej nie ma.

Lub zainstaluj gotowy obraz z openwrt.org w nim jest luci już.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Albo zmień adres w wr1043 i z DHCP sam sobie pobierze adres.

4

A mogę prosić jakiś tutorial ?

5

A wystarczy poszukać

http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3020#konfiguracjasieci

6

To wiem, ale bardziej chodzilo mi oto jak wgrac to luci, albo odrazu zmodyfikowany obraz z dyskiem bezprzewodowym

7

Jeżeli nie masz gui to jak wgrać masz w faq, na górze strony.

8

problem polega na tym, ze nie mam jak wrzucic obrazu firmware bo siedze na OS X. Natomiast wan jest ustawiony na eth0 na mr3020, no chyba ze mowa byla o wr1043 wtedy.

9

Przecież masz tam ssh/scp standardowo, więc jak nie masz jak wrzuć? Nawet wystarczy że odpalisz dowolny serwerek http czy ftp i już masz jak ściągnąć na mr nowy soft. Coś problemy sztuczne robisz...

10 (edytowany przez duchu 2013-03-07 13:36:42)

No to teraz chyba faktycznie zrobilem problem, bo zmienilem option ipaddr '192.168.1.1' na option ipaddr '192.168.2.1' i kurde nie moge się połączyć z routerem hmm Ehhh masakra jakaś wielka...Wiec teraz to juz nawet nie moge się z nim połaczyc ani nic zrobic, a zadnych przyciskow na nim nie ma zeby jakos werjsc w failsafe mode, czy moze jest jakis sposob ?

A co ciekawe gdy podłącze router kablem do lapka to komputer dostaje adres 169.254.91.234

11

Na górze obudowy masz przycisk, nim wchodzisz w failsafe...

12

niestety ale  chyba po zmianie tego option addr cos musialem namieszac, bo nie da sie wejsc do failsafe mode przy pomocy przycisku. Probowalem szybko wciskac, przytrzymac, probowalem tez jak jest pokazane na tym filmiku ale tez nic nie pomoglo.

http://www.youtube.com/watch?v=axQvgqvlhcU

13

Jak zapala się led po starcie pod przyciskiem (wps) to go wciskasz - zaczyna szybko migać. I tylko w tym momencie.

14

a widzisz dzieki za rozjasnienie sprawy. Dobra wrocilem to czystego openwrt. Czyli teraz mam postawic ftp na os x i polaczyc sie do niego przez ssh z routera tak ?

15

Nie, wgetem ściągnij  plik z niego.

16

no to juz wiem, tylko problem w tym ze nie moge zlokalizowac gdziie jest domyslny folder ftp zeby wrzucic tam obraz firmware. A jak szukam w google to znajduje mi wszystko zwiazane z OSX Server  hmm i tak do usranej smierci bede to robil sad

17

A co zainstalowałeś na osx do ftpa?

18 (edytowany przez duchu 2013-03-07 15:47:11)

mam cyberduck, co ciekawe cyberduck laczy sie bez problemu. Natomiast wget wywala komunikat ze nie moze sie polaczyc z remote host hmm

19

Z opisu wynika że cyberduck jest klientem ftp, nie serwerem.

20

OS X ma w sobie mozliwosc uruchomienia FTP i to zrobilem. Natomiast Cyberduck sprawdzilem czy da sie do niego dostac i dziala. Ale tak jak wczesniej powiedzialem, wget nie potrafi sie placzyc do niego hmm

21

firewalle czy inne antywirusy masz?

22

Firewall wlasnie wylaczylem i poszlo, dzieki wielki dobry i cierpiliwy czlowieku smile Powinna tutaj byc dodana opcja dotacji ;D

23

Jest na eko.one.pl na samym dole strony.