1 (edytowany przez Kusiu 2013-03-05 23:46:57)

Temat: Witam, najlepszych :) Dobór Ruterka..

Witam, jestem na kupnie rutera - będzie służył głównie do dwóch internetów mobilnych, orange free oraz play. Chce by internet na nich był nie przerwanie, jeśli jeden zamuli by pojawił się automatycznie na drugim i wrócił z powrotem na główny czyli Play smile Jaki wybrać ruter oraz czy trudna będzie konfiguracja? Jak poprawić zasięg gdy czasem rozłącza lub zamula?

Pozdrawiam serdecznie, liczę na wyrozumiałość i wasze doświadczenie smile

Proszę również o wypowiedź jak chodzi ten orange free oraz czy jest coś lepszego z internetów mobilnych.

2

Odp: Witam, najlepszych :) Dobór Ruterka..

Z tańszych MR3220/MR3420 + hub usb

3 (edytowany przez Kusiu 2013-03-06 08:59:47)

marczelo napisał/a:

Witam ja bym ci polecił TL WDR4300 lub WDR3600 oba routery są dobre pod openWirta pozdrawiam.

Dwa mobilne internety będę dobrze na tym chodzić - > TL WDR4300? Będzie jakaś straszna różnica między: TL WDR4300? Hub usb jaki dokupić wtedy? Słyszałem że też różnie wtedy na hubie te mobilne chodzą..

Czym się różni TL WDR4300 od WDR3600?

Pozdrawiam, dzięki za odp.

4

eko.one.pl -> masz tam link opisujący różnice.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Jak kupisz dobrego huba najlepiej aktywnego to te MR3220/MR3420 powinny Ci wystarczyć do tych 2 modemów, tylko nie wiem czy obejdzie sie bez extroota. Chyba że chcesz robić więcej to lepsze te wydajniejsze maszynki typu WDR3600. Różnice z tego co pamiętam tylko w radiu.

6

kamillo napisał/a:

Jak kupisz dobrego huba najlepiej aktywnego to te MR3220/MR3420 powinny Ci wystarczyć do tych 2 modemów, tylko nie wiem czy obejdzie sie bez extroota. Chyba że chcesz robić więcej to lepsze te wydajniejsze maszynki typu WDR3600. Różnice z tego co pamiętam tylko w radiu.

Dołożę do HUBA i nie wiele taniej wyjdzie, postanowiłem zabrać - WDR3600 smile Powiedz kolego trudna jest konfiguracja dwóch modemów? By np. z Play był aktywny cały czas a gdy braknie, jakiś zanik by przełączył się na ORANGE i gdy PLAY będzie dostępny z powrotem na PLAY? Dzięki raz jeszcze wszystkim za zainteresowanie się tematem i pomoc smile

Pozdrawiam

7

Witam.

Mam pytanie odnośnie tego tematu...

WDR3500 vs WDR3600?
(cena: 165 vs 219zł)

1. Czy WDR3500 jest obsługiwane przez OpenWRT?
2. Czy do flasha WDR3x00 da się władować OpenWRT + Samba+printserwer+minidlna bez extroota? Jeżeli nie to chyba nie ma sensu kupować WDR3600... Lepiej kupić WDR3500 + dobry hub USB.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

8

1. tak
2. powinno się zmieścić jeszcze.

9

@Kusiu: potrzebujesz cudo nazwane multiwan lub mwan2/mwan3. Opisy są i tu moje i użytkowników, znajdziesz je też na forum openwrt.org.

10

@Cezary: ok, będę miał sprzęt będziemy działać smile Powiedz mi jeszcze do tego WDR3600 on ma dwa USB nie potrzeba już aktywnego HUBA? Te USB w tych ruterach nie wyrabiają czy jak?

Pozdrawiam

11

Czysta matematyka. Specyfikacja USB 2.0 mówi że port usb ma dostarczyć 0.5A. Niektóry się tego trzymają, niektórzy kładą bezpieczniki polimerowe na 0.14A (RPi smile), a taki modem LTE np. jak jest na skraju zasięgu to i z 0.8A potrafi potrzebować. Więc już masz odpowiedź.

Są nieliczne wyjątki w których zasilanie do usb jest doprowadzone bezpośrednio. To czy będziesz potrzebował huba to już zależy od tego w jakich warunkach będą modemy pracować.

12 (edytowany przez Kusiu 2013-03-06 12:17:38)

Więc chyba nie ma sensu brać tego modemu tylko MR3420 i hub usb, do zastosowań moich wystarczy. HUB USB coś takiego:

- http://allegro.pl/hub-7-portow-usb-akty … 46698.html

Właśnie @marczelo zastanawiam się nad tańszym smile

13

Zauważ że mr3420 ma tylko 4MB flash. Więc jak będziesz chciał coś zrobić więcej to od razu się extroot będzie kłaniał.

14

Ten HUB jest ok? ehh smile Biorę więc WDR3500 smile on ma 8MB z tego co widzę.

@edass: gdzie widzisz WDR3500 za 165? smile

15

Nie wiesz czy ten hub jest ok. Dopóki nie sprawdzisz to nie będziesz widział.

16

Cezary napisał/a:

Nie wiesz czy ten hub jest ok. Dopóki nie sprawdzisz to nie będziesz widział.

Coś polecić możesz?

17

Też nie. Ruletka jest straszna z hubami.

18

Kusiu napisał/a:

Ten HUB jest ok? ehh smile Biorę więc WDR3500 smile on ma 8MB z tego co widzę.

@edass: gdzie widzisz WDR3500 za 165? smile

http://www.amigopc.pl/tp-link-dual-band … 25127.html

Możesz go odebrać osobiście w salonie bez dodatkowych kosztów.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

19

@Kusiu Co do aktywnego huba to musisz chyba patrzeć na natężenie jakie jest w stanie dostarczyć zasilacz. Ten z linka ma tylko 1 amper. @Cezary Mam pytanie co do MR3420 jak bym chciał w nim zrobić miltiwan w przyszłości + jakiś dysk to starczy wewnętrznej pamięci? (żadnych torentów i innych kombinacji)

20

Jak będziesz miał bez gui przy ręcznej konfiguracji to Ci miejsca starczy.

21

Nikt nie pisze o TP-LINK TL-WR842ND 
który kosztuje tyle samo co mr3420 a ma 8MB Flash.

22

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa...

Czy przesiadka z MR3420 na WDR3500 albo WDR3600 będzie skutkowała poprawą stabilności/szybkości działania ?

MR3420 jest wykorzystywany do:
- podziału łącza internetowego WAN DHCP przewodowo
- samba
- pn9100d
- miniDLNA
- w przypadku awarii internetu ręcznie przełączam (i podpina m modem) się na AERO2 (są to sytuacje bardzo rzadkie - zdarzają się rzadziej niż 1 raz na miesiąc).

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

23

Skoro teraz Ci działa to na jakim obszarze chcesz polepszyć stabilność/szybkość?

24

Wiesz nie jestem ekspertem w dziedzinie routerów ale mam jakieś tam obeznanie w kompach i tam np. dołożenie dodatkowej pamięci RAM daje czasami niezłego kopa (np. WinXP 256MB RAM a 1GB) to samo się tyczy procka WDR 3x00 ma 160MHz więcej czyli więcej o 40% co nie do końca przekłada się bezpośrednio na wydajność.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

25

I tu tez tak jest. Tyle że - jak kupisz wdr3500 to on też jest 100, więc większej wydajności na usb nie osiągniesz bo i jak.