Odp: TL-WR741ND i OpenWRT nie startuje
a tak przy okazji skąd wiedziałeś żeby uruchomić wifi trzeba zainstalować moduł kmod-mac80211 kmod-ath9k
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-WR741ND i OpenWRT nie startuje
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a tak przy okazji skąd wiedziałeś żeby uruchomić wifi trzeba zainstalować moduł kmod-mac80211 kmod-ath9k
Bo są sterowane sprzętowo.
Tylko failsafe lub kabelem jeżeli normalnie nie działa.
Cezary nigdzie nie mogę znaleść opisu czy wogóle model ma RS i jak go podpiąć. Widziałeś może opis?
jak się uda zareklamować w serwisie zrobie chybia małe FAQ
Ja opisu nie zrobiłem bo fizycznie sprzętu nie mam ![]()
Cezary znalazłem opis do WR841 http://nuwiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr841nd

Mam pytanie jak do RS poszczególne kabelki podłączyć? i za pomocą jakiego programy nawiązać połączenie?
Cezary zrobiłem zdjęcia od środka TL-WR741ND
http://files.myopera.com/tomi513/albums … 070783.JPG
Wydaje mi się że oznaczenie SJ1 to RS232c
i wydaje mi się że należy je podłączyć od prawej do RS232C BD9
obraz BD9 ![]()
TX - do pin3
RX - do pin2
GND - do pin5
5V - tu nie wiem
http://files.myopera.com/tomi513/albums … 070784.JPG
Tak te cztery piny to zapewne rs232c
Który pin jest który - albo odszukaj ale sprawdź jakimś miernikiem, będzie vcc, tx, rx, gnd. Potrzebujesz albo kabel szeregowy z konwerterem napęc (na max232) i to do rs w kompie podlączasz lub kabel gsm od telefonu (np. ca-42 od nokii) i wtedy do usb. A program - zwykły putty lub hiperterminal.
ale nie wiem gdzie 5V podłączyć? czy AP musi być podłączony do zasilacza?
ap musi. +5 nie potrzebujesz. wystarczą tylko tx,rx,gnd. Chyba że masz kabel na max232, wtedy zasilanie do scalaka potrzebujesz - najlepiej z tego samego złącza tedy bierzesz, bo tam też jest napięcie.
i jak podłącze przez RS232c co dalej robie? jakie komendy żeby przywrócić obraz?
Ja włączysz zasilanie to coś się zgłosi, jakiś bootloader. I za nim zaczniesz grzebać w nim to poczekaj, bo potem uruchomi sie openwrt i przez rsa będziesz mógl normalnie wszystko ustawić ponownie.
Jezeli nie - to pewnie będzie to tak samo jak dla 1043, a to już masz opisane.
no jestem ciekawy czy koledze się połączy mnie na wr740n nie udało się po rs połączyć się. Co prawda to inny router co by nie powiedzieć ale mimo wszystko niech kolega się podzieli jakich pinów użył do połączenia(kolejność).
U mnie brakowało elementów obok pinów a tu widzę że są i pewnie to była ta przyczyna. Można kolegę prosić o jakieś lepsze zdjęcie (dokładniejsze) tak aby elementy było widać - chodzi mi w szczególności o okolicę pinów RS na maila rpc[at]rpc.one.pl
ok, zdjęcia porobie nie ma problemów, ale zdjęcia są w wysokiej rozdzielczości jak wyżej, powiedz mi jak podłącze rs to postępuje jak to Cezary opisywał w trybie failsafe?
jak podłącze źle piny to czy mogę spalić RS232c?
Nie, raczej nie. Przynajmniej mi się zdarzyło.
nie jestem elektronikiem tylko się upewniam podłanczam tak
od prawej strony TL-WR741ND
WR741ND Pin1 -> BD9 TX pin3
WR741ND Pin2 -> BD9 RX pin2
WR741ND Pin3 -> BD9 GND pin5
BD9![]()
Czy dobrze podłanczam?
Nie. Konwerter napięć potrzebujesz, bezpośrednie podłączenie kabla nic Ci nie da. Np taki: http://www.openwrt.pl/doku.php/naprawa:rs232 i tu masz schemat jak to podłączyć.
żeby była jasność. Podłączasz poprzez RS232 TTL czyli nie możesz podłączyć zwykłego RS bo coś spalisz. Musisz mieć konwerter rs232 np. taki kabelek od nokii ca-42 na usb. Zmierz sobie piny miernikiem. Jeden z nich ma 3.3V więc go nie używasz. Inny zaś ma zwarcie z masą to ten GND więc zostaje tx i rx.
w laptopie mam taki RS "Kontroler interfejsu Intel(R) ICH8M LPC - 2815" - COM1 czy bezpośrednio do niego mogę podpiąć?, jak mam mieżyć napięcie? mierząc piny od prawej do lewej i tak pokolei? mam kabel z noki N73 czy on może być?
Nie. N73 ma USB a nie zwykłego rs...
Nawet jak masz w komputerze zwykłego rsa (masz złacze db9 wyprowadzone?) to i tak jeszcze konwerter napięć potrzebujesz.
zmierzyłem napięcie na TL-WR741ND
od prawej
Pin1 - 3,3 V
Pin2 - GND
Pin3 - 0,0V
Pin4 - 1,6V
vcc,gnd, rx,tx pewnie
pewnie tak tylko teraz będę musiał kupić RS232 TTL
kabel gsm jest tańszy. I pewnie w najbliższym sklepie gsm go dostaniesz...
kup sobie kabelek CA-42 usb do nokii za grosze i będziesz miał kabelek
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-WR741ND i OpenWRT nie startuje
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc