1

Temat: Buczenie głośników i connection refused

Witam

Przede wszystkim wielkie dzięki dla Cezarego i innych użytkowników tego bardzo pomocnego forum.
OpenWRT dopiero poznaję, ale już jestem oczarowany możliwościami małego białego routerka.
Szukałem tylko czegoś żeby podpiąć modem GSM, a tu taka niespodzianka smile

Dzięki wam ustawiłem na TL-WR842ND OpenWrt z dyskami i takimi tam.

Wszystko ładnie chodzi, no prawie wszystko...

Podłączyłem kartę muzyczną mpd ładnie gra, ale na głośniki przechodzi buczenie jak jest włączony HDD.
Najmocniej słychać to na wyciszonych głośnikach. Coś wyczytałem o "pętli masy", ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.

Druga sprawa, to zdarza się tak że router działa, rozdaje sieć ale nie można się do niego zalogować ani przez http ani SSH.
Od czego zacząć poszukiwania?

Pozdrawiam
Kamil

2

Odp: Buczenie głośników i connection refused

Buczenie jest zwykłe przy problemach z uziemieniem, kiepską kartą dźwiękową itd. Za wiele tu po za wymianą  karty się nie da zrobić. Możesz sprawdzić inny hub usb.

Logi przekieruj sobie na dysk a później obejrzyj co w nich jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Konfigi nic do tego nie mają. Możesz sprawdzić też zasilacze dysku/huba lepszej jakości, filtrowane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Dzięki za odpowiedź. Zdążyłeś też odpowiedzieć na post, który usunąłem, ponieważ przy wklejaniu zobaczyłem błędy, z którymi się uporałem.

Na razie musi zostać buczenie tak jak jest przy podkręceniu głośności na połowę nie słychać.

Pozostało mi brak startu na początku mpd pomimo włączenia enable i zmuszenie alsa do grania 5.1 może być stereo. Ale to będę szukał w innych wątkach.