1 (edytowany przez rou56 2013-02-27 16:15:15)

Temat: Modem adsl jako bridge a wykorzystanie switch

Mam modem Netgear DG834PN w trybie bridge, podłączony jest do TP TL-WR1042ND lub TP TL-WDR3600 z obydwoma działa poprawnie.
Ponieważ modem ma switch chciałbym go wykorzystać (ze względu na topologię rozmieszczenia w budynku) i podłączyłem go dwoma kablami LAN do routera jeden do Wan, drugi do switch.
Z TP TL-WDR3600 działa poprawnie, modem nawiązuje połączenia a urządzenia podpięte do switch w modemie otrzymują adres z DHCP routera.
Z TL-WR1042ND - po podłączeniu 2 kabla lan, nie działa poprawnie.
Wiecie może dlaczego i czy w ten sposób można wykorzystać switch w modemie?

2

Odp: Modem adsl jako bridge a wykorzystanie switch

Znacie jakiś inny sposób na monitorowanie parametrów łącza aDSL w modemie z sieci?
Jak łączycie się z pracującym modemem?

3

Wpisz w przeglądarce stronę modemu i masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Wpisuję adres IP sieci wew. nadany modemowi np. 192.168.0.2, modem mam podpięty do Wan w routerze ?
jeśli tak to nie działa, mogę dostać się do routera jednak do modemu połączonego do niego nie.

5

A modem masz w bridge? Jeżeli tak i używasz openwrt to http://wiki.openwrt.org/doc/howto/acces … ough.nat?s[]=accessing&s[]=modem

Jeżeli gargoyle to wystarczy że podasz adres w  /etc/ppp/ip-up.d/modemaccess.sh

6

Mam:
Modem Netgear w trybie bridge 192.168.0.2 <----port WAN----> Router WR1042ND, OpenWrt z Gargoyla od Ciebie, nawiązuje połączenie z internetem po PPPoE 192.168.0.1 <------ LAN --------> komputer

Nie mogę dostać się z komputera na modem :-(, potrzebuje tylko do restartu (telnet) czy www.

7

Więc tak jak napisałem - gargoyle ma mechanizm do tego, ustaw sobie tylko ip modemu w tym pliku i będziesz mógł się do niego dostać przez przeglądarkę.

8

:-)
Dziękować.
Zmieniłem IP modemu (nie z zakresu sieci), oraz IP z zakresu modemu w /etc/ppp/ip-up.d/modemaccess.sh