1 (edytowany przez www2 2010-06-06 20:52:15)

Temat: DD-WRT na TL-WR1043ND

czy ktos sie bawil tym? z tego co kojarze to jest tam duzo GUI przez przegladarke tak?

pytam, bo malo mi sie "chce"  zmieniac z openwrt bo mam tam duuuzo zrobione, ale rownoczesnie ciekawi mnie czy ktos sie tym bawil i moze ma jakies uwagi, wnioski do tego?

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

2

Odp: DD-WRT na TL-WR1043ND

Jeżeli chodzi o stabilność do zależy która wersja. To ma status rozwojowy więc raz jest lepiej raz jest gorzej i coś tam znów nie działa a powinno.

Natomiast jeżeli chodzi o gui to jest demo, możesz sobie zobaczyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

http://www.dd-wrt.com/demo/

no tak, ale wtedy bede mial WDS pewnie nie? smile

da sie na tym uruchamiac programy jak na openwrt? ewentualnie mysle (kiedys) azeby odpiac pendrive na ktory mam pliki openwrt, wgrac dd-wrt potestowac, a jak mi sie nie spodoba wgrac spowrotem openwrt i wrzucic pendrive - powinno to tak zadzialac?

ewentualnie poczekam jeszcze troche... bo ogolnie to nie wiem co sie spodziewac - gui bardzo rozbudowane ale co wiecej to daje? ;-)

4

Programy to akurat nie z openwrt, ale masz optware. Czyli robisz numer jak w tomato, masz dostęp do optware i praktycznie co zechcesz.

Czego możesz się spodziewać - ja bym powiedział że całej masy rzeczy które działają nieprzewidywalne ale tego nie powiem bo zaraz by mnie ktoś tu zbeształ za to.

5

ok dzieki za odpowiedz

mozna sie spodziewac ze cos co jest rozwijane to zawsze jakies bledy beda... smile

6

A tu muszę powiedzieć, że na DD-WRT dosyć niestabilnie działa WiFi - bywa że się przywiesza i trzeba reboot zrobić ręcznie (zasilaczem ;P). Są w nim starsze sterowniki z tego co się orientuje żeby zachować jakieś funkcje, o ile się nie mylę mowa o WDS - jeśli jest na OpenWRT to poprawcie mnie, to mój pierwszy post.

PS.
Przyszedłem tu, bo te zwisy WiFi na dd-wrt są męczące. Ogólnie BARDZO lubie/lubilem dd-wrt więc zrozum desperację...

7

Sprawdzicie więc ostatnie openwrt  - to u mnie zbudowane jest z najnowszą wersją sterowników.

8

Cezary ja testuje i działało ok dwa dni na trybie 802.11g (poza tym jednym restartem) natomiast wczoraj wgrałem pakiet QOS (i nic więcej nie robiłem) i działało ok. 2 godzin a teraz mam pingi po 500 ms do tp-linka. Wgram ponownie firmware i zobaczymy. Jak na razie nadal ten tp-link z openwrt nie nadaje się na bazę sad.

9

Na bazę to się w ogóle nie nadaje. Sterowniki są mało ustabilizowane żeby zostawić to bez opieki.

10

ciekawe dlaczego na oryginalnym firmware sie ten tp-link nie sypie czy ma inne sterowniki ?

11

Ma inne sterowniki. Chyba jakiś klon madwifi w binarnej postaci jak jeszcze to pamiętam.

12

Na mnie wrażenie zrobiła sama platforma (jej specfikacja), ale niestety myślałem że będzie stabilniej działać na DD-WRT. Czy jest jakieś szersze demo LuCi? Czy będę musiał ręcznie ustawiać takie usługi jak PPTP albo QOS? Nie żeby to był problem, ale DD-WRT już mnie przyzwyczaiło... smile

13

Było, już nie ma. Tak, takie rzeczy można wyklikać.

14 (edytowany przez meto 2010-06-17 20:33:35)

Super spróbuje więc najnowsze buildy DD-WRT a jak nie pomoże to installne OpenWRT + LuCi. Czy mogę użyć obrazu do faktory albo sysupgrade? Nie ma nic o tym w opisie instalacji.

15

U mnie jest smile

sysupgrade wystarczy.

16

Dobra to installnę na jednym z moich 3 1043nd i zobaczymy. WDS działa?

17

Teoretycznie tak, ja nie sprawdzałem

18

Dobra to już nie męczę - poczytam sobie o wszystkim innym, ważne żeby chodziło szybko i stabilnie. Jednak jak będzie stabilna samba oraz Printserwer który podzieli HP LaserJet P1005 to będę w pełni zadowolony choć i bez tego przeżyję przy stabilności smile

19

WDS  jest w DD-WRT na 1043ND ??? smile

i dziala komus? :>

20

Czy WRT160NL z OpenWrt działa równie niestabilnie jak Tp-link?
Oryginalnych driverów do radia nie można użyć?

21

Z wrt160nl nie ma zadnych problemów. Przynajmniej ja tego nie doświadczam.

22

Brakuje już mi pomysłów i coraz bardziej skłaniam się w kierunku, że mam uwalonego TP-Linka lub z wadą. Dla przykładu:

AP to ASUS 520GU z oryginalnym firmwarem - AP'ek wykorzystywany produkcyjnie podczas testu kilku klientów korzysta z netu:

http://yfrog.com/jm520guj

a tu TP-LINK 1043ND z oryginalnym firmwarem niepodłączony interfejs WAN czyli zero ruchu w świat oraz odległość 1 metr od klienta, aczkolwiek na openwrt jest identycznie albo i gorzej:

http://yfrog.com/j9tplinktj

Jakie Wy macie pingi na tym TP-LINKU bezpośrednio z klienta po radiu bo po kablu jest ok pingi 1ms i mniej.

23

Jak na oryginale się tak zachowuje to może faktycznie jest walnięty.

24

A może to uzależnione jest od rev ja mam 1.6, ale z tego co ponoć 1.6 ma extra dwa kondensatory obok pamięci, ale może też i w układzie radia coś dodali lub zabrali.

25

to 1.1. Rozbierałem taki 2 dni temu, wszystkie nowsze tak mają.