Temat: Instalacja openwrt na edimax br-6104kp

Witam Chciałem się serdecznie przywitać, ponieważ to mój pierwszy post.

Szukałem informacji na temat instalacji openwrt na wyżej wymienionym routerze. I mam pytania:

1. Skąd można wziąć gotowy obraz, który jest przeznaczony do tego routera?
2. Czy da się wgrać ten obraz przez putty pod windowsa? Jeśli się da to jak to zrobić? Wiem, że wgrywa się to po przez port szeregowy w routerze?

Dodam jeszcze, że zabawę z linuxem dopiero zaczynam.

Bardzo dziękuje za wszelką pomoc

pozdrawiam

2

Odp: Instalacja openwrt na edimax br-6104kp

Przeszukaj to forum, było tu dwóch userów którzy to robili, są na bieżąco.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Gotowego obrazu raczej nie znajdziesz, a jeśli nawet to trochę juz leciwe np. takie jak. Midge, Squidge,
Dzięki koledze Okczenaj, który dał mi swoje binarki i konfigi zrobilem swój własny obraz.  Ja miałem kłopoty z oficjalną wersją Backfire 10.3 więc polecam ściągnięcie trunka przez svn i budowę obrazu na jego podstawie.
Oczywiście mogę dać Ci mój obraz, ale możesz miec problemy z kompatybilnością   z oficjalnymi pakietami ipk
Obraz chyba da się przez oryginalne webui Edimaxa (ten z webui w nazwie),  ale jeśli coś pójdzie nie tak to i tak musisz posłużyć się portem com i minicomem. Więc polecam wlutowanie tych kilku igiełek do portu com na płycie Edimaxa.
Gorąco nie polecam używania Hyper Terminala do wgrywania firmware. Nie wiem czemu ale przez ten program wgrywanie trwa okolo godziny, a linuxowym minicomem okolo 5 minut.

4

ok dzięki za odpowiedź

Mam takie pytanko jeszcze, bo w ostatecznej wersji tego routera chciałbym podłączyć do usb takie urządzenia jak bluetooth, karta wlan i karta dźwiękowa.
Więc najprawdopodobniej będzie za mało miejsca w pamięci routera. Będzie trzeba jeszcze dołożyć jakiegoś pendrive, aby rozszerzyć pamięć. Więc moje pytanie brzmi jakie pakiety w pierwotnej wersji openwrt muszę zawrzeć żeby uruchomić pendrive?

pozdrawiam

5

usb2/usb-storgage + system plików (ext2/ext3)

6

Ja robilem wg ponizszego opisu. Jest to obraz startujący z rootfs na pendrive
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 70&p=1

7

Witam. Trafiłem tu dopiero co - to mój pierwszy post.
Mam Edimax-a (wersja bez USB) i próba wgrania OpenWrt przez webgui zakończyła się niepowodzeniem. W sieci znalazłem, że nie jest to odosobniony przypadek, więc jak ktoś nie ma w planach podłączenia się z RS-em to niech nie rusza. Przy okazji mam pytanie: wgrałem jakiś obraz Kamikaze znaleziony w sieci i jakoś tam działa i mogę dopisywać wszędzie pliki i są pamiętane po wyłączeniu, natomiast zbudowałem jakiś (domyślny) obraz z repozytoriów  i działa fajnie... ale gdziekolwiek coś dopiszę to znika po wyłączeniu zasilania. Co robię nie tak?

8

jffs nie masz. A on powinien się z automatu utworzyć. wynik mount pokaż.

9

root@OpenWrt:/# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,size=6892k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,size=512k)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=600)
mini_fo:/tmp/root on / type mini_fo (rw)
root@OpenWrt:/#

Podczas startu systemu zauważyłem taką linijkę:

jffs2: Too few erase blocks (1)

10

Wiec nie masz.

mini_fo:/tmp/root on / type mini_fo (rw)

Tą zapisywalną część masz w ramie, dlatego ginie po reboocie. Dodatkowo jak wspomniałeś - jest problem z utworzeniem jffs, więc nici z jffs. Zrób reflash jeszcze raz.

11

Już wiem co jest grane: obraz wgrywany go flasha był za duży i nie było miejsca na zrobienie jffs2. Wyrzuciłem kilka pakietów z kompilacji i jest ok.

12

Witam

Mam jeszcze takie pytanie, podobno żeby wgrać openwrt przez rs-232 należy użyć jakiegoś konwertera napięć. No i właśnie pojawia się problem skąd takie coś można wziąść/zrobić?

dziękuje za odpoweidź

13

Zrobić/kupić na allegro.

Normalny rs232c to zakres napięć +12v i -12v. Ruterki z racji oszczędności operują w zakresie 0 - 5v. I potrzebujesz konwertera napięć na max232 lub czym podobnym.

14

Zrobić/kupić na allegro.

Normalny rs232c to zakres napięć +12v i -12v. Ruterki (z racji oszczędności - uproszczenie konstrukcji) operują w zakresie 0 - 3,3v. I potrzebujesz konwertera napięć na max232 lub czym podobnym. Schematy bez problemu znajdziesz na sieci; są to normalne schematy aplikacyjne dla w/w scalaka.

Ew. kup tani kabel gsm np. od noki 6210 czy generalnie kabel CA-42 byle by nie oryginalny. Z jeden strony ma usb, a z drugiej właśnie rs232 operujący na wymaganym zakresie napięć.

15

Witam

Mam taką przejściówkę z usb na rs232 Prolific PL-2303. Czy takie coś się nada?

pozdrawiam

16

Pewnie że tak, powinna być idealna.

17 (edytowany przez michal121212 2010-12-19 19:48:33)

Mam jeszcze kilka wątpliwości a mianowicie:

w routerze wykorzystuje się piny:
1 - Rx
2 - +3,3V
7 - TX
8 - GND

To jest proste, ale z drugiej strony od strony wtyczki rs-232 to by były następujące piny:
2 - Rx
3 - Tx
5 - GND

No i moje pytanie brzmi, a gdzie przylutować kabelek od +3,3V?

18

Kabelek zasilany jest z usb, wiec do 3,3v nic nie podłączasz. Zostawiasz to w spokoju.

19 (edytowany przez michal121212 2010-08-09 18:57:51)

No tak zasilany jest z usb ale jak to możliwe jak przy routerze mam 4 kable a w wtyczce tylko 3 to jakim sposobem zostanie dostarczone zasilanie do tego pinu +3,3V? (Ciągle chodzi mi przejściówkę usb na rs232)

20

Jakie zasilanie? Ruter daje zasilanie 3,3v na ten pin. Ponieważ kabel jest juz zasilany z usb, to nie potrzebujesz tego podłączyć. Przecież ruter ma swoje zasilanie, co Ty kombinujesz?

21

acha chyba czaje ale chce się jescze upewnić czyli konwerter napięć jest potrzebny, ponieważ na pinach rx i tx jest odpowiednio +12 i -12V? A konwerter obniża to napięcie do +3,3V? A ten pin z +3,3V routerze jest potrzebny do transmisji danych?

22

Po prostu w ruterach wyprowadza się zwykle gnd, vcc, tx i rx. Zdarzają sie kable/konwertery które moga być zasilane w ten sposób - i tu jest potrzebne napiecie. Nie bierze on udziału w transmisji. To po prostu wyprowadzone napięcie jest.

23

czyli równie dobrze nie jest konieczne wyprowadzanie tego +3,3V i w moim przypadku wystarczy tylko 3 kable w routerze tx, rx, gnd i takie same w wtyczce rs-232 i wszystko powinno się wgrać?

24

Dokładnie.

25

Witam ponownie

Dziękuje za wszystkie dotychczasowe sugestie

Ciągle czytałem na temat openwrt i wkońcu zainstalowałem sobie linuxa i się ucze. Ale napotkałem problem z przejściówką usb-rs232, a mianowicie nie jest obsługiwana system wykrywa ją jako hl-340 i dowiedziałem się, że obsługuje ją sterownik pl2303, który powinien być w jądrze (2.6.32), ale nie mogę go nigdzie znaleźć szukałem w (/usr/src/linux2.6.32.26generic/drivers/usb/serial). A potrzebuje go poto by zmienić identyfikator sprzętu, który jest nieprawidłowy.

Jak wpisałem w wyszukiwarce plików ubuntu "pl2303" znalazł plik pl2303.h, ale niestety plik jest pusty.

pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc