1

Temat: DHCP nie przyznaje adresów dla RPI

Witajcie.
niedawno sprawiłem sobie Raspberry PI.
Podobno wystarczy wpiąc kabelkiem RPI pod jakikolwiek router z dhcp i wszystko ładnie działa.
U mnie nie działa.

Adres IP musiałem ustawić na sztywno. Tak samo brame.
Po restarcie wszystko ruszyło poza dostępem do netu.

Próbowałem tez wymusic pobranie adresu z dhcp poleceniem dhclient eth0 . RPI podjeło kilka prób i za 6ta sie udało. Po zamianie konfiguracji na dhcp i restarcie, RPI nadal nie ma przyznanego adresu.
Dodam też ,że obecne połączenie kablowe z statycznym IP co chwila sie zwiesza.
Wiem, że przyczyną może być zasilanie RPI, ale u mnie jest 5V, czyli w normie.

Wydaje mi się ,że problem leży po stronie OPENWRT. Jak zdiagnozować przyczynę ?

PS. trafia mnie już szlag. ( edytował ktoś kiedyś plik w vim przy zawieszajacej się sesji SSH ? )

2

Odp: DHCP nie przyznaje adresów dla RPI

po wgraniu OpenWrt Rp Pi ma ustawione złącze RJ jako LAN więc podłączając go do routera kłócą się. Router chce przypisać DHCP i RpPI też przypisuje swoje dhcp. Podłącz Rp PI bezpośrednio do kompa i przez program WinScp skonfiguruj sobie plik /etc/config/network
jest w nim tak:

config interface lan
    option ifname    eth0
    option proto    static
    option ipaddr    192.168.1.1
    option netmask    255.255.255.0

a skoro chcesz go podłączyć do routera to musisz zmienić żeby port był WAN-em czyli na takie coś:

config interface 'wan'
    option ifname 'eth0'
    option proto 'dhcp'
    option macaddr 'XX:XX:XX:XX:XX:XX'

za xx musisz dać maca karty z Rp Pi

3

dzieki za szybką odpowiedz.

Jestem winien małe sprostowanie. Zapominałem napisać, że na RPI mam raspbiana.

Plik iterfaces edytowałem i to tam właśnie mam na stało ustawione IP dla eth0 które to ustawienie działa ( ale połączenia się weszajaą )

4

no to dziwna sprawa bo mi na rspbianie nic sie takiego nie działo. Ja bym próbował odwrotnie czyli na raspbianie normalnie z dhcp ustawił a na routerze dał stałe IP dla Rp PI. Ewentualnie spróbuj tak jak masz to teraz dopisać na raspbianie do dnsów adres bramy routera.

5

dobra, problem rozwiązany
Zrobiłem ostatni, desperacki, krok. Zainstalowałem system na nowej karcie i problemy znikneły.
Jako ciekawostkę powiem, że karte kupiłem razem z modułem z KAMAMI. Jutro się do nich udam i spróbuje zareklamować.

Dzięki za poświęcony czas smile

Pozdrawiam