1 (edytowany przez Yoki 2013-02-19 12:16:23)

Temat: Exroot hdd 1TB i ciagłe restarty

Witam

Od trzech nocy nie śpię i szukam rozwiązania dla mojego problemu. Niestety w sprawach linuxa jestem nowicjuszem choć entuzjastą więc nakład sił musi być wielokrotnie większy. Nie pomaga też 15 różnych poradników bez opisu w którym miejscu się jest i czy to jest poradnik do AA. Dowiedzieć się po paru dniach, że po zrobieniu exroot fstab to już widzę ten drugi na penie bezcenne smile

Sprzęt: tp-link 4300, 2 hdd (500GB ext4 i 1TB ext3), pen 4 GB pod exroot, hub usb aktywny belkin

Problem podłączenie drugiego dysku 1TB, gdyż robi ciągły restart po 15 sekundach mniej więcej od załadowania wszystkiego

Co robię exroot na pewno dobrze tu już nie ma bata, żeby było źle. Następnie fstab tu musi być dobrze bo jeden dysk mi czyta drugi też ale nie mogę sprawdzić dokładnie mam tylko 15 sekund z zalogowaniem włącznie.

Odpada błąd dysku gdyż, pod oryginalnym tp-linka działa, tak samo pod gargoyle bez exroot na usb-plugin (odinstalowałem oczywiście), odpada błąd huba bez niego też jest problem.

Szukałem już różnych możliwości nawet zmieniłem z ntfs na ext3 nie pomogło. Nie wiem gdzie dalej szukać problemu.

Czy komuś przychodzi do głowy co może być przyczyną? Nie testowałem jeszcze tylko opcji zwiększenia swap z 512 MB na 1024MB, gdzieś wyczytałem, że powinno być 1MB na 1GB dysku swap jest z exrootem na penie.

Jeżeli chodzi o logread to mam częściowy i nic tam nie widzę, zamieszczę po powrocie do domu.

Bez exroot ciężkie życie i nie pójdę do przodu (minidlna, cloud, transmission) dlatego jeszcze walczę.

pls help

2

Odp: Exroot hdd 1TB i ciagłe restarty

Kabel szeregowy żebyś zobaczył czemu się restartuje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok dzięki, pomyślę nad tematem.

4

W samych logach ciężko będzie Ci zobaczyć. Możesz odłączać po kolei urządzenia i zobaczyć czy to nie przez np. zasilanie.

5

Może być przez zasilanie lecz 2 dyski pociągnął sam router. Teraz dołożyłem tylko pena a dyski przeniosłem pod aktywnego huba. Wydawało mi się, że jest okej sprawdzę ewentualnie czy na pierwotnej Twojej paczce pociągnie kompletny zestaw bo sprawdzałem tylko 2 dyski bez pena i aktywnego huba

6

Cezary dziękuje za pomoc dla mnie i innych ale ja przechodzę do konkurencji smile węgierski vargalex wymiata.

Postawienie exroota 2 minuty i jedno klikniecie nawet nic nie muszę wpisywać. Wszystkie dyski działają, 80% to klikanie, samba, ftp minidlna wszystko zainstalowane. Polecam początkującym. Ja jestem na razie zadowolony smile

7

To nie jest konkurencja. Nie mam monopolu na budowanie obrazów smile