1 (edytowany przez pasza 2013-02-15 23:19:26)

Temat: kopałem kopałem i wykopałem coś Rewelacyjnego

Szukałem czegoś o bootowaniu z karty sieciowej i MyBokkLive znalazłem w całym necie 2 wpisy :-(
http://taoscodeplace.blogspot.it/2012/1 … oment.html

I tylko z tego powodu zmieniłem oryg firmware na dd-wrt ale jak się okazało w openwrt też  oczywiście można to zrobić.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2931
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?t=792

Znalazłem takie coś http://boot.salstar.sk/ipxe/  na serwer tftp w mybooklive  skopiowałem plik "ipxe.kpxe"
W DD-wrt wpisałem w okienku Services->DNSMasq  "dhcp-boot=ipxe.kpxe,MyBookLive,192.168.0.100"

I mam w karcie sieciowej MINILINUXA a tam  w  menu następne dziesiątki linusów i programów do wyboru i koloru i wszystko świeżutkie        foto http://boot.salstar.sk/screenshots/menu1.png
Przykładowo taki  "Linux Partition Magic" najnowszy z 2013 pobrał się w parę minut (20mbit łącze) a w nim jest prawie wszystko od netu do widgetu z temp CPU  prog z  testem wydajności/stabilności CPU.
System sam wykrywa CPU 64/32bit i podaje takie Linuksy (można zmienić na 32bit dla CPU 64bit), jest też konsola  itd. itd. itd. itd.   FOTO polecenie "config" w konsoli http://ipxe.org/_media/screenshots/config_ui.png
Tu pliki menu itd.  http://boot.salstar.sk/   menu.ipxe fedora.ipxe itd. itd.  dosyć to skomplikowane.

To jest sprawa wręcz niesamowita  i moim zdaniem wszelakie  alternatywne firmware powinno mieć to już w sobie to jest plik ważący tylko 370Kb.

A tu dupa blada nic  konkretnego na ten temat znaleźć można a w PL  to jest już całkowita ciemność.
Są niby jakieś poradniki itp ale nic gotowego ZERO.

Jedyne gotowe ładne i działające menu znalazłem na ploplinux http://download.plop.at/files/ploplinux … xeboot.zip  FOTO http://www.plop.at/images/ploplinux/splashshot.png ale nie działam mi ładowanie iso z ftp mybooklive ani z netu.

Możliwości tego są wręcz niewyobrażalne , już widzę reklamy płyt głównych  takim firmware w siecówkach.

Tu nawet można skompilować i pobrać sobie tego Linuxa  lub firmware http://rom-o-matic.net/  ale u mnie to nie działa.

2 (edytowany przez pasza 2013-02-16 00:57:07)

Odp: kopałem kopałem i wykopałem coś Rewelacyjnego

Z tego co rozumiem to w openwrt serwer tftp działa już domyślnie na starcie,  ja w MyBookLive musiałem go instalować

Jak to jest?

Przykład7 ad2  [menu]
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … -przyklady
""enable-tftptftp-root=/home/tftpbootpxe-prompt="Press F8 for menu.", 30pxe-service=x86PC, "Boot from local disk",0pxe-service=x86PC, "Install Debian", /debian/pxelinuxpxe-service=x86PC, "Install Ubuntu", /ubuntu/pxelinuxpxe-service=x86PC, "Run netboot.mel", netbootme""

To menu idzie z DHCP? wiec i na starcie mozna wybierać system/rom jaki ma się ładować.
Wtedy ten wpis który mam w dd-wrt jest już zbędny , ładuje ròzne romy czy też czy iso itd.?

Ale coś tu nie gra jak odpalić iso bez romu i jak wpisy mają wyglądać jeśli dhcp jest na routerze a pliki i serwer tftp na NAS.

3 (edytowany przez pasza 2013-02-16 10:22:42)

Nie potrzeba nawet tego ściągać i uruchamiać na routerze serwera tftp.
Wystarczą takie meleńkie wpisy i powinno odpalić się samo z netu.

W -->"dnsmasq.conf"   
------------------------------------------------
dhcp-boot=ipxe/ipxe.kpxe,ftp.upjs.sk,158.197.16.70
------------------------------------------------

W  --> "/etc/config/dhcp"
---------------------------------------------
# openwrt configuration file    
config dnsmasq     
option dhcp-boot 'ipxe/ipxe.kpxe,ftp.upjs.sk,158.197.16.70'
---------------------------------------------

pasza napisał/a:

Nie potrzeba nawet tego ściągać i uruchamiać na routerze serwera tftp.
Wystarczą takie meleńkie wpisy i powinno odpalić się samo z netu.

Potwierdzam działa  OK z tymi wpisami (z openwrt) na dd-wrt tylko 2 sekundki trzeba poczekać na załadowanie "ipxe.kpxe" z netu, no to ludziska ustawcie bootowanie z k.sieciowej lub F8/F11 i testujcie to.

Ja później protestuje to menu z dhcp i poprzerabiam trochę  http://download.plop.at/files/ploplinux … xeboot.zip

4 (edytowany przez Paco52327 2013-02-16 12:41:23)

Żeby to nie był Twój monolog to zrobiłem to na Debianie x86. W moim wypadku używam tftpd-hpa i dhcp3 (nie dnsmasq) i ograniczyłem się do dopisania w /etc/dhcp/dhcpd.conf tych linijek, wzorując się na Tobie:

filename "ipxe/ipxe.kpxe";
next-server ftp.upjs.sk;

Katalog /var/lib/tftpboot pusty.
Wszystko działa.

5 (edytowany przez pasza 2013-02-23 11:12:39)

Potestowałem to trochę i wszysto jest ekstra super.
Oprócz syslinuksa , mam 4 gotowe netowe systemy jak ten na Słowackim serwerze.

Ale co najważniejsze mozna zabotować się bezpośrednio z Grub4Dos z "grldr" a to już daje setki gotowych projektów i przykładów uruchomienia prawie wszystkiego.
Mało tego można z pxe linuksa uruchomić grub4os (grldr, exe) i odwrotnie.

Ale mam takie dwa problemy jeden błachy drugi poważny, ci co znają linuks proszę o pomoc.
[1]Uruchamiając z syslinuksa-》grub4dos , powiedzmy /grub4dos/glrdl   ,gub4dos nie znajduje pliku z menu,  on znajduje go ale dopiero kiedy leży tam gdzie syslinuks z którego został uruchomiony, próbowałem też z parametrami itd.

[1] Tu mam problem z tftp.

Jeśli udostępniany jest np. /srv/tftp  wszystko działa bez problemu tyle że ja tam nie chcę bo brak miejsca i po wgraniu firmware zniknie wszystko.

Do miejsca z danymi mogę wjść przez "/nfs"  ,  "/share"  lub    "/DataVolume"  (wszyskie prowadzą w to samo)
Ale jeśli podam np. "/share/Public/tftp"  czy  /nfs/tftp
To już nie działa próbowałem z aftftpd  i   tftpd-hpa.

Polecenie df -h

MyBookLive:~# df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/md0              1.9G  878M  947M  49% /
tmpfs                  50M     0   50M   0% /lib/init/rw
udev                   10M  6.7M  3.4M  67% /dev
tmpfs                  50M     0   50M   0% /dev/shm
tmpfs                  50M  5.0M   45M  10% /tmp
ramlog-tmpfs           20M  3.2M   17M  16% /var/log
/dev/sda4             1.9T  201G  1.7T  11% /DataVolume
MyBookLive:~# ~

Czyli jak gdyby były dwie partycje jedna 1.9GB (tyle co .img firmware) druga na dane  1, 9TB , i tej właśnie nie mogę udostępnić?

6

Ok działa  muszę wskazać "/DataVolume/TPTP"   bo już  "/DataVolume/shares/TFTP/"  i reszta   nie działa.

Tylko czy tego mi nie wykasuje? przy zmianie firmware.
Problem tylko taki że nie będę widział tego folderu przez sambę  jako dysk sieciowy, bo ten widzi .../shares/Public

7 (edytowany przez pasza 2013-05-31 09:59:57)

Prośba czy może ktoś sprawdzić czy działa mu ten pxe z ftp.upjs.sk
Bo mi już nie nie rusza i teraz nie wiem czy już nie działa czy ja namieszałem w biosie?
Przerabiałem bios i zmieniłem m.in.
MEI firmware z 8.0.2.1410 na najnowszy 8.1.40.1416
Następnie LAN ORom z 1.3.72 build 89 na najnowszy Intel LAN Rom 1.4.10 PXE 2.1 Build 092 ( tu dodatkowo musiałem zmieniać id Intel LAN Rom bo do innego chipsetu był przeznaczony, ale tej samej karty)
Dodatkowo w MEI uaktualniłem  Intel Gbe z 1.3  do v1.5

Startuje:
--------------------------------------------------------------------------------------
CLIENT MAC ADR:XXXXXXXX        GUID:XXXXXXXXXXXX
CLIENT IP:192.168.1.109   MASK:255.255.255.0  DHCP IP:192.168.1.1
GATEWAY IP:192.168.1.1
PXE-E32 TFTP open timeout
---------------------------------------------------------------------------------------
Czy GATEWAY IP nie powinien mieć 158.197.16.70 ?

W DD-WRT->Services->DNSMasq->Additional DNSMasq Options:wpisujemy

OPENWRT
W -->"dnsmasq.conf"   

W  --> "/etc/config/dhcp"
# openwrt configuration file   
config dnsmasq     
option dhcp-boot 'ipxe/ipxe.kpxe,ftp.upjs.sk,158.197.16.70'

8 (edytowany przez pasza 2013-05-31 10:18:31)

Sorry jednak działa
Nie działa pod VMware choć zawsze działało wcześniej?
Z biosu jednak startuje choć wczoraj nie startowało?

Tu bardzo fajny poradnik/artykuł o  PXE i openwrt
http://jazz.tvtom.pl/bootowanie-z-lanu-pxe-na-linuksie/

9

Dużo w temacie bootowania można znaleźć na forum http://reboot.pro
Np: bootowanie Windows na bezdyskowym kompie z SANa po WiFi
albo z pliku VHD.

10

A ciekawe czy jest możliwość bootowania z sieci routera?

11 (edytowany przez pasza 2013-06-01 22:22:02)

p4trykx napisał/a:

A ciekawe czy jest możliwość bootowania z sieci routera?

Jasne że możliwe , tu jest częściowo opisane
http://jazz.tvtom.pl/bootowanie-z-lanu-pxe-na-linuksie/
Testowałem na Vargalex i miałem system pxe na USB w WDR4300 i to samo zrobisz na Gargoyle, mi botuje się z MybookLive podłączonego do routera.
Masz router z rożnymi Linuksami-Windowsami (Live), programami czy instalatorami Windows/Linux

12

Myślałem raczej, żeby uruchomić system operacyjny na routerze zamiast z flasha z sieci. Choć teraz jak się zastanawiam to nie wiem czy to ma jakieś zalety. Jedyne co przychodzi do głowy to np. testowanie różnych wersji openwrt. Zamiast za każdym razem wgrywać firmware można by szybko sprawdzać kolejne kompilacje.

13

Problem w tym że musiał byś mieć specjalną wersję która nie będzie grzebała po flash i próbowała robić partycję. Czyli normalnie jak byś na routerze uruchamiał z ramdysku. Możesz kexec też użyć po prostu na działającym systemie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

14 (edytowany przez pasza 2013-06-02 20:57:51)

Trochę testowałem i ruszyłem z tematem ponownie, wcześniej miałem spore problemy z serwerem TFTP na MyBookLiwe dopiero najnowszy "tftp-hpa" działa b.dobrze.

Sprawdza się to naprawę rewelacyjnie i szybko, nawet po samym TFTP, choć piszą że jest b.wolny
ISO Parted Magic   "pmagic_2013_05_31.iso  313MB" po TFTP  ładuje się do ramu w 32 sekundy czyli ~10MB/s
Następnie po załadowaniu wyskakuje menu z wyborem wersii,języka itd.  później kolejne 18 sekund do pulpitu.
Parted Magic  można odpalić także nie jako ISO a z "bzImage64" następnie "initrd.img" ale dtedy brak będzie wyboru wersji itd.

Najnowszy MintLinux v15--64 bit od wyboru w meni pxe do pulpitu 31 sekund!!!!!
Tu "vmlinuz 5.10MB" i "initrd.lz 37,7MB" idzie po TFTP a dopiero  "filesystem.squashfs  870MB" po szybszym NFS
(System rewelacja i działa jak rakieta.)
Ale nie wiem jak odpalić  samo ISO po szybszym NFS,FTP aby był wybór języka?

--MintLinux NSF--

LABEL LinuxMint Livecd 15 64-NFS--V2
    MENU LABEL --LinuxMint Livecd 15 64bit-NFS--V2  [ DZIALA OK OK !!!!!!!!!]--
    KERNEL ISO/Mint-15-64bit/casper/vmlinuz
    INITRD ISO/Mint-15-64bit/casper/initrd.lz
    APPEND boot=casper netboot=nfs nfsroot=192.168.1.100:/nfs/Public/#TFTP#/#SYSTEM/ISO/Mint-15-64bit/

---Parted Magic---

LABEL pmagic-amd64
    MENU LABEL PartedMagic TFTP (64-bit)  [--DZIALA OK--]
    LINUX ISO/pmagic_pxe/pmagic/bzImage
    INITRD ISO/pmagic_pxe/pmagic/initrd64.img
    APPEND edd=off load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw vga=normal loglevel=9 max_loop=256

---Parted Magic  .ISO---

LABEL pmagic-amd64-ISO    
    MENU LABEL PartedMagic (64-bit) TFTP test ISO  [--DZIALA OK--]
    linux memdisk
    INITRD /ISO/pmagic_2013_05_31.iso
    APPEND iso

Myślę że każdy kto ma ekstroot na routerku  takiego Parted Magic 300MB powinien tam  mieć obowiązkowo w razie czego.
To maleństwo ma wszystko, wszystkie potrzebne narzędzia GUI  ,net itd, widzi partycje windy w ntfs ale mało tego widzi je a dyski mam raid 0.

Później napiszę jak to PROSTO w gargoyle zrobić, narazie jadę na dd-wrt  bo jest znacznie wygodniejszy do testów z pxe .

15

p4trykx napisał/a:

Myślałem raczej, żeby uruchomić system operacyjny na routerze zamiast z flasha z sieci. Choć teraz jak się zastanawiam to nie wiem czy to ma jakieś zalety. Jedyne co przychodzi do głowy to np. testowanie różnych wersji openwrt. Zamiast za każdym razem wgrywać firmware można by szybko sprawdzać kolejne kompilacje.

A co za różnica dla routera skąd wczyta firmware ?
tftp 0x1000000 uImage
go 0x1000000

Jak chcemy na stałe to wpisuje do env (oczywiście dodatkowo rootfs) i wszystko działa.

16

rybirek napisał/a:

tftp 0x1000000 uImage
go 0x1000000

Jak chcemy na stałe to wpisuje do env (oczywiście dodatkowo rootfs) i wszystko działa.

Nie we wszystkich ładowanych do routerów wersjach U-Boot dostępne jest polecenie "go" więc troszeczkę się zagalopowałeś. Raczej rozchodzi się o jedno z poleceń, z serii "boot".

17

pepe2k napisał/a:
rybirek napisał/a:

tftp 0x1000000 uImage
go 0x1000000

Nie we wszystkich ładowanych do routerów wersjach U-Boot dostępne jest polecenie "go" więc troszeczkę się zagalopowałeś. Raczej rozchodzi się o jedno z poleceń, z serii "boot".

Raczej chodziło mi o ideę  ...
Mam pytanie, czy w prowadzonym przez Ciebie projekcie nowego uBoota nie dałoby rady zaimplementować mulitboota wyzwalanego jakimś przyciskiem na obudowie, a jeszcze do pełni szczęścia obsługi usb ?
Wiem mnogość konfiguracji sprzętowych, ale ....
Czasami brakuje mi opcji zamiast ładować wszystko do flash, to bootować od razu z usb, a najlepiej jakimś przyciskiem wybrać z której partycji...

18

rybirek napisał/a:

Mam pytanie, czy w prowadzonym przez Ciebie projekcie nowego uBoota nie dałoby rady zaimplementować mulitboota wyzwalanego jakimś przyciskiem na obudowie, a jeszcze do pełni szczęścia obsługi usb ?
Czasami brakuje mi opcji zamiast ładować wszystko do flash, to bootować od razu z usb, a najlepiej jakimś przyciskiem wybrać z której partycji...

U-Boot, przynajmniej w wersji używanej przez TP-Link (może w nowszych wersjach jest inaczej - nie wiem), nie obsługuje typu kontrolera USB zastosowanego w AR9331, więc odpowiedź na większość Twoich pytań brzmi: nie.

Nie wiem natomiast co masz dokładnie na myśli pisząc o "multiboot"?

19 (edytowany przez rybirek 2013-06-03 11:56:18)

pepe2k napisał/a:
rybirek napisał/a:

U-Boot, przynajmniej w wersji używanej przez TP-Link (może w nowszych wersjach jest inaczej - nie wiem), nie obsługuje typu kontrolera USB zastosowanego w AR9331, więc odpowiedź na większość Twoich pytań brzmi: nie.

Nie wiem natomiast co masz dokładnie na myśli pisząc o "multiboot"?

Mówiłem, że usb to "marzenie".
Pozostaje zatem proteza mulitboota.
Mam np. we flash dwa kernele pod różnymi adresami, przy pomocy jakiegoś przycisku na obudowie wybieram który ma się załadować i z jakimi parametrami.
Nie mam w tej chwili konsoli żeby sprawdzić jak wygląda uBoot w tplinku, ale miałoby to wyglądać analogicznie do :

set bootdesc_0 'system1'
set bootcmd_0 'set bootdesc_default 0; saveenv; run bootargs_0; run bootkern_0'
set bootkern_0 'cp.b 0xa5000000 0x3c00000 0x300000; bootm a5000000'
set bootargs_0 "set bootargs console=ttyAS0,115200 root=/dev/mtdblock0 rw rootfstype=jffs2 init=/bin/devinit"

set bootdesc_1 'system2'
set bootcmd_1 'set bootdesc_default 1; saveenv; run bootargs_1; run bootkern_1'
set bootkern_1 'cp.b 0xa5000000 0x3c00000 0x300000; bootm a5000000'
set bootargs_1 "set bootargs console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda3 rw rootdelay=6  init=/bin/devinit"

i jakimś przyciskiem wybieramy, która konfiguracja ma się załadować.

20

Huh... to będziesz miał z tym problem.
Już Ci wyjaśniam co jest nie tak z wersją U-Boot ładowaną w TP-Linkach:

1. Nie ma zmiennych środowiskowych (tzw. env). Tak naprawdę są, ale wkompilowane na stałe więc możesz je edytować, dodawać, usuwać tylko w trakcie pracy, potem - wracają domyślne. I tak jest we wszystkich TP-Linkach jakie miałem w ręce, a miałem ich ho ho ho...

Musiałbyś sobie zrobić wersję przechowującą env gdzieś we FLASH lub skompilować U-Boot z dodatkowymi zmiennymi, które chcesz mieć na potrzeby ładowania jaj z różnych adresów. W praktyce - zapomnij potem o wykorzystywaniu oficjalnych obrazów np. OpenWrt. Będziesz musiał sam to sobie skompilować uwzględniając zmiany dot. adresów i dodać kolejną partycję, w której będziesz sobie trzymał env, tak żeby Ci OpenWrt tego nie skasowało przy pierwszym uruchomieniu smile O tym, że domyślne kompilacje uwzględniają wyłącznie start z FLASH, a nie z RAM, to już nawet nie będę wspominać wink

2. Nie jestem pewien jak jest z parametrami przekazywanymi do jajka. Wydaje mi się (może Cezary mnie poprawi), że np. OpenWrt w ogóle z nich nie korzysta stąd nie wiem czy wersja U-Boot w TP-Linkach w ogóle prawidłowo je przekazuje. Teraz nie pamiętam, ale wydaje mi się, że w mojej modyfikacji w ogóle wywaliłem bootargs z env żeby zaoszczędzić trochę miejsca smile A jeżeli nie wywaliłem, to wiem że na pewno można, bo to sprawdzałem.

Teoretycznie, da się zrobić to o czym piszesz. W praktyce - dużo roboty, z której skorzystają... no właśnie, komu to potrzebne? Poza Tobą może znajdzie się jeszcze jedna albo dwie osoby na całym świecie? Stąd prosty wniosek - bierzesz źródła i robisz sam, a potem je publikujesz i dzielisz się pomysłem/realizacją smile

21

2. Są domyślne wkompilowane już w kernel.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

22

pasza napisał/a:

Później napiszę jak to PROSTO w gargoyle zrobić, narazie jadę na dd-wrt  bo jest znacznie wygodniejszy do testów z pxe .

Kiedy byś to opisał ?

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

23 (edytowany przez pasza 2013-06-04 20:59:56)

DarioX7 napisał/a:

Kiedy byś to opisał ?

Za kilka dni 2-3 dni.
Ale na szybkiego dla ruterów z usb

Dopisać do  "/etc/dnsmasq.conf"

enable-tftp       #----włącza tftp
tftp-root=/mnt/sda1/srvTFTP  #---- dysk, folder TFTP
dhcp-boot=pxelinux.0,192.168.0.1 #----- plik do uruchomienia z katalogu  # IP routera

Bez USB:

dhcp-boot=ipxe/ipxe.kpxe,ftp.upjs.sk,158.197.16.70 #--uruchomi się system PXEz netu 
#plik, nazwa-servera, IP-serwera

Lub z pliku 87kb http://boot.salstar.sk/ipxe/undionly.kpxe

enable-tftp       #----włącza tftp
tftp-root=/tmp/srvTFTP  #---- folder TFTP
dhcp-boot=undionly.kpxe,192.168.0.1 #----- plik do uruchomienia z katalogu , # IP routera

uruchomi ten sam system  co wyżej ale szybciej, otworzy "undionly.kpxe" a ten połączy się ""ftp.upjs.sk,158.197.16.70""

Albo z NAS  jak ja mam , a nawet z TV przez FTP (z SamyGo NSF) jest tam chyba 300MB i wejdzie Parted Magic lub http://tinycorelinux.net/4.x/x86/release/