Odp: TP-Link TL-WR740N v4.23 + VLAN'y Pomocy.
Nic w sumie. Jeżeli chcesz forwarding pomiędzy lan a lan2 to zrób to w firewallu. Jeżeli jest dołączone do np. 1/2 to muszą się pingować w sumie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link TL-WR740N v4.23 + VLAN'y Pomocy.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nic w sumie. Jeżeli chcesz forwarding pomiędzy lan a lan2 to zrób to w firewallu. Jeżeli jest dołączone do np. 1/2 to muszą się pingować w sumie.
zresetowałem router do firstboot i tez się kompy między sobą nie pingują. A co do forwardingu to właśnie chciałbym vlany odseparować od siebie a to mi nie wychodzi. Cały czas mogę połączy się przez vnc z adresu np. 192.168.1.101 z kompem o adresie 192.168.2.101
Wszystko działa ok. Dziękuję bardzo za pomoc. Trochę zamarudziłem ale nauczyłem się naprawdę wiele.
Kluczem było zrozumienie ponumerowania portów. Druga rzecz to to, żr zawsze można pingać na adres routera bez różnicy w jakim zakresie IP jest. Dopiero podłączenie drugiego kompa pozwoliło na prawidłowe testy.
Niestety nie udało mi się uruchomić pinga. Mimo iż w firewall ustawiam możliwość pinga to ping wewnątrz sieci nie działa.
Druga rzecz to jestem ciekawy czy można jakoś zmienić numerację portów aby była po kolei a nie jakoś tak pomieszana.
Nie można w sumie. Nie masz żadnego wpływu pomiędzy tym jak fizycznie są wyprowadzone złącza a jaka jest ich numeracja w strukturze switcha.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link TL-WR740N v4.23 + VLAN'y Pomocy.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc