1 (edytowany przez oranos7 2013-02-11 23:41:17)

Temat: Stabilny firmware z działającym podziałem łącza simpleshaper tl-wr740n

Witajcie
Polećcie  mi jakis dobry firmware pod tp-linka tl-wr740n v4 z działającym simpleshaperem który nie zawiesza się zbyt często.
Obecnie testy wygladają nast:

attitude_adjustment:
->  12.09-beta  -   nie testowałem
->  12.09-beta2  - simpleshaper działa, jednak kilka razy dziennie firmware łapie zawiechy tzn router na około 10-15 sekund przestaje reagować po czym wszystko wraca do normy, bardzo denerwujące
->  12.09-rc1  -  nie działa na nim simpleshaper

-> najnowszy trunk z lutego  - nie działa simpleshaper
-> Gargoyle 1.5.9 (najnowszy)  - simpleshaper działa, jednak router co 1-2 dni stwarza problemy, albo przestaje działać internet  i potrzebny jest restart (najczęściej), albo router całkowicie sie zawiesza (rzadziej)

Najlepiej z simpleshaperem działał mój trunk z przed roku, router zawieszał sie max 1 raz na 1-2 tyg, ale zachciało mi sie aktualizacji i mam... Może ktoś poleci jakis sprawdzony firmware który działa stabilnie (może starsza wersja gargoyle?) ???

p.s. ktos mi kiedys polecał firmware własnej roboty, niestety wolnej pamieci nie bylo nawet na zainstalowanie luci, a co dopiero na simpleshapera i dodatkowe pakiety.

2

Odp: Stabilny firmware z działającym podziałem łącza simpleshaper tl-wr740n

Można w cronie wrzucić autoreboot raz na dobe w godzinie nocnej na przykład i wtedy okres problematyczny zostanie wyeliminowany,

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3 (edytowany przez oranos7 2013-02-12 17:44:01)

Właśnie zauważyłem na gargoyle że idealnie co do minuty,  po 24h przestał działać mi internet . Nic w ustawieniach nie grzebałem, poza dodaniem statycznie adresów ip po macu, konfiguracją wifi i instalacja simpleshapera. Czy ktos wie czemu równo po 24h od uruchomienia routera ginie połączenie z internetem (router działa, mozna sie na niego logować, ale internet zaczyna ponownie działać dopiero po restarcie routera) ?? Jeszcze jutro sprawdze czy to nie zbieg okoliczności, że akurat idealnie po 24h urwało mi połaczenie z internetem, żeby być w 100% pewnym

p.s. fakt mogę restartować router cronem co 24h ale czasem pobieram cos w nocy zeby innym łącza nie zapychać i wtedy automatycznie przerwe sobie pobieranie, które pewnie się nie wznowi automatycznie.

4

No to można tester zainpletować on pinguje do DNS, jak nie ma odpowiedzi to robi ifup wan
-> http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

5 (edytowany przez oranos7 2013-02-12 19:05:08)

Dzięki wielkie, poczekam jeszcze dokładnie 24h jeśli znowu po tym czasie internet zniknie, zaczekam jeszcze do pożnej godziny nocnej (wole zeby w nocy następował restart, zamiast w dzien), zrestartuje router i użyje skryptu smile. Tak na marginesie Gargoyle w interfejsie graficznym nie posiada funkcji restartowania interfejsu WAN?? Szukałem ale nigdzie nie znalazłem

6

Można przeładować funkcje sieciowe, wtedy sie restartuje wan

7

oranos7 napisał/a:

dokładnie 24h... Tak na marginesie Gargoyle w interfejsie graficznym nie posiada funkcji restartowania interfejsu WAN??

W GUI Gargoyle jest restart całego systemu. Czy przypadkiem problemem nie jest adresacja i ustawienie połączenia WAN? (automatyczny DHCP i odświeżenie adresu).

8 (edytowany przez oranos7 2013-02-12 19:49:12)

Tak ale cały restart systemu trwa zbyt dlugo, a system działa tylko ginie połączenie z internetem , wiec moze sam restat WAN'a pomoże. Konfiguracja i adresacja jest standardowa taka jak po instalacji, brama 192.168.1.1, PC'ty od .100 do .105 . Adres po WAN'ie sie nie zmienia, dostałem od Toyi własne zewnętrzne IP. Tak zgadza się DHCP jest automatyczny, z czasem wygaśnięcia ustalanym  automatycznie na 24h (użycie "Renew Lease Now" przy WAN'ie nie pomogło, internet nie wstał), moge  dać statyczny i ręcznie wpisać ustawienia. Myślisz że to moze mieć wpływ?? Okresu Czasu na jaki przydzielane jest  ip po wanie nie moge zmienic, ale na openwrt z luci działało wszystko ok na dynamicznym DHCP.

9 (edytowany przez jarek7714 2013-02-12 20:55:22)

oranos7 napisał/a:

Myślisz że to moze mieć wpływ?? Okresu Czasu na jaki przydzielane jest  ip po wanie nie moge zmienic, ale na openwrt z luci działało wszystko ok na dynamicznym DHCP.

Na 99% to jest przyczyną (można przypisać statycznie-niestety nie gwarantuje to na 100% że problem zniknie). Ostatnio walczyłem z podobnym problemem u siebie-Mikrotik-bridge-wifi-5GHz i mój router wdr3600 open-wrt z luci ( Mikrotik rozdawał adresy poprzez DHCP i przy klonowanym mac i DHCP-WAN adres pobierał a przy statycznym przypisaniu adresu po restarcie maca nie pamiętał a że przy ustawieniu WAN poprzez DHCP wysypywały mi się ustawienia kont sip-voip to w końcu z konsoli zmieniłem maca i tu niespodzianka po kilku godzinach padnięcie połączenia, interwencja u ISP-rekonfiguracja sieci do moich potrzeb, problemy ustąpiły).

10

Wygląda na to , że na starycznym IP dla WANu działa ok, połaczenie z internetem nie padło tak jak zwykle po 24h. Niestety potrzebuje dalszych testów co do stabilności gargoyle 1.5.9, ponieważ jeszcze przed zmianą IP na staryczne router złapał raz zawieszkę na 15 sek (zero reakcji, nie można sie zalogować, po 15 sek wszystko wróciło do normy bez restartowania). Jeśli znów tak się stanie sproboje wersji 1.5.7

11

Czekaj, skoro używasz gargoyle to czemu nie wyklikasz sobie tego w qos gargoyle zamiast robić to simpleshaperem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12 (edytowany przez oranos7 2013-02-15 14:50:36)

Simpleshaper bardzo dobrze działał wiec z przyzwyczajenia od razu po inlstalacji gargoyle zainstalowalem go i skopiowałem plik z ustawieniami. Chociaż zastanawiam sie czasami czy to on przypadkiem nie może być powodem tych kilkunasto sekundowych zawieszeń routera bo to juz 3 firmware na ktorym mi się to dzieje ... Jak to się powtórzy wyłacze simpleshapera i skonfiguruje QOS w gargoyle, wtedy się wyjaśni czy to wina ss czy firmware.

13 (edytowany przez oranos7 2013-02-17 11:15:50)

Niestety po 2 dniach testów stwierdzam, że SIMPLESHAPER nie działa wcale lub działa niestabilnie na nowych wersjach firmware, powoduje samoistne zawieszanie sie routera na kilkanaście sekund (sprawdzane na 5 wersjach firmware).