Temat: Który router spełni moje wymagania? Proszę o pomoc w wyborze.

Witam,

Chcę dokonać zakupu routera który spełniał by poniższe wymagania:
1. Obsługiwał modemy 3G (zależy mi na AERO2)
2. Obsługiwał urządzenia masowe (przenośne HDD, pendriwe)
3. Umożliwiał podłączenie drukarki pod USB

Router nie musi mieć dwóch portów USB ale chciałbym aby po zainstalowaniu Gargoyle PL spełniał wyżej wymienne wymagania.
Czy wszystkie niżej podane spełnią wymagania? Jeśli tak to z jaką wersja oprogramowania szukać?
    TL-MR3220
    TL-MR3420
    TL-WR1043ND
    WRT160NL
    TL-WDR3600

Chciałbym nie przekroczyć  250zł jeśli jest to w ogóle możliwe smile
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

2

Odp: Który router spełni moje wymagania? Proszę o pomoc w wyborze.

Każdy z w/w jeśli ma USB (bo nie pamiętam wszystkich) poradzi sobie z tymi założeniami do 200 zł na pewno TL-WR1043nd nie wiem jak reszta sprawdź sobie w necie.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

3

Co do 2 punktu: 2. Obsługiwał urządzenia masowe (przenośne HDD, pendriwe), to chyba jednak nie każdy sobie poradzi z dyskami FAT32, NTFS - tl-mr3220 i tl-mr3420 maja małą ilość pamięci Flash (4MB) i obsługa takich dysków nie mieści się w standardowym obrazie dla nich, ale można zrobić tak by te routery obsługiwały dyski FAT32 i NTFS
(jeśli się mylę to proszę mnie poprawić wink

TL-WR1043ND i TL-WDR3600 mają po 8MB pamięci Flash - czyli już jest lepiej, ale TL-WR1043ND ma 1 usb
co do WRT160NL - nic o nim nie wiem

wg mnie TL-WDR3600 jest najlepszym wyborem bo jest najnowszym modelem z tych tplinków, ma 2 usb i cena ok 220~250 zł

WDR3600 + Huawei E398 LTE: 78Mbps/43Mbps smile http://www.speedtest.net/my-result/3457038087

4

Jeśli nie robisz extroot to masz racje ale od tego właśnie jest aby instalować duuużo więcej smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

5

"co do WRT160NL - nic o nim nie wiem"
Ja mam ten router, poradzi sobie bez problemu ze wszystkim. Ja nie testowałem modemu 3g ale skoro taki modem podłączamy na usb więc nie powinno być problemu. Router ma jedno wyjście usb więc trzeba zaopatrzyć się w jakiegoś huba oczywiście. Ja u siebie pod chyba mam podpiete: pendrive 8GB, dysk 1T z własnym zasilaniem, konwerter 1wire-USB, hub bez zasilania, wszystko działa, zero problemów.

6

@wabikboy to prawda wszystkie mają port USB ale czy to jest równoznaczne z tym że obsłużą modem np. z AERO2?
TL-WR1043ND nie posiada w oficjalnym firmware obsługi 3G pomimo tego, że ma wbudowany port USB.
Czy sprawdzałeś może osobiście modem USB 3G na TL-WR1043ND ?

@mariuszb zgodzę się z Tobą, że model TL-WDR3600 byłby najlepszym wyborem jednak chciałbym mieć pewność, że obsłuży mi również modem 3G.
W oficjalnym firmware producent mimo dwóch portów USB nie przewiduje połączenia modemu 3G więc się zastanawiam czy Gargoyle PL na pewno obsłuży AERO2. Jeśli miałbym pewność, że spełnia moje wymagania to kupiłbym ten model bez zastanawiania się smile

@telewy a masz może możliwość podłączenia i modemu i sprawdzenia czy to działa?

Dopytuje się ponieważ nie chciałbym wysypać kasy i się rozczarować,  że coś miało działać a jednaj nie działa.
Tak jak wspomniałem nie jest niezbędny drugi port USB (aczkolwiek miło byłoby gdyby posiadał 2xUSB) i wystarczy jeden ale chciałbym mieć pewność, że spełni moje wymagania które wypisałem w pierwszym poście.

Zapewne wszystkie informacje które znajdą się w tym temacie pomogą nie tylko mnie ale również i innym mniej początkującym użytkownikom w wyborze odpowiedniego routera smile

7

smile jasne że testowałem, Patrz moja sygnaturka, co prawda dopiero dopisałem smile a po za tym jezeli masz zamiar wsadzic openwrt to kwestia sterowników a nie routera, na oryginalnym sofcie nie ma nic w wr1043 za to po wgraniu OPENWRT wyciągasz max co tylko można smile

8 (edytowany przez mariuszb 2013-02-09 20:14:37)

TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach

Czy można podłączyć modem 3G?

Na oryginalnym oprogramowaniu - nie. Oferowane są podobne możliwości jak w modelu WR1043ND - ftp, media serwer, drukarka. Nie przewidziano możliwości podłączenia modemu. Na alternatywnym - tak.

A to czy to będzie Play, Plus, Orange, T-mobile, Aero2, itd. to już zależy od ustawień i możliwości modemu usb

WDR3600 + Huawei E398 LTE: 78Mbps/43Mbps smile http://www.speedtest.net/my-result/3457038087

9

Wybór padł na WDR3600 tylko chciałbym jeszcze się zapytać czy muszę szukać WDR3600 v.1 czy może być tez v1.1?
Pytam się ponieważ obrazy najnowszej wersji Gargoyle PL znajdujące się TUTAJ są do v.1 więc nie wiem czy mogę kupić router w v.1.1 i wgrać do niego obraz w v.1
Zapytałem się kilku sprzedawców sprzedających na znanym portalu aukcyjnym czy posiadają w ofercie WDR3600 v.1 i niestety wszyscy posiadają v.1.1 natomiast WR1043ND – v 1.8 oraz 1.10
Pozdrawiam

10

v.1.1 1.8. czy 1.10 to są wszystkie v1 sprzętowo. Numer po kropcie w tplinkach oznacza tylko numer kolejny firmware.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedz.
Teraz już wszystko jasne smile