1

Temat: Openwrt na Mikrotik 411/411R - problem z instalacją

Witam

Chciałem wgrać OpenWrt, ale niestety coś mi nie wychodzi.
Po przełączeniu Mikrotika na bootowanie z Ethernetu dostaję coś takego:

RouterBOOT booter 2.12                                                          

RouterBoard 411                                                                 

CPU frequency: 300 MHz                                                          
  Memory size:  32 MB                                                           

Press any key within 2 seconds to enter setup..                                 
writing settings to flash... OK                                                 
trying dhcp protocol...... OK                                                   
[b]failed to resolve mac address[/b]                                                  
Gateway: 10.0.0.1                                                               
kernel loading failed

Nie wiem czemu nie wyświetla mi się adres MAC. Serwer DHCP mam postawiony na isc-dhcp-server oraz korzystam z aftpd.
Pomału tracę już nadzieję, 3 dzień już chyba nad tym siedzę.

2

Odp: Openwrt na Mikrotik 411/411R - problem z instalacją

Wejdź w ustawienia bootloadera i zobacz czy tam się wszystko zgadza.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Openwrt na Mikrotik 411/411R - problem z instalacją

Ok, udało mi się wgrać OpenWRT poprzez Windowsa.
W Ubuntu wyglądało to tak jakby się jakieś usługi/pakiety ze sobą gryzły/zakłócały, przykładowo gdy zresetowałem wszystkie dhcp i uruchamiałem Mikrotika przy wyciągniętym kablu LAN, to było więcej przypadków pozytywnych (pokazywał się adres resolve MAC) niż przy podłączonym kablu na stałe.
Swoje próby wykonywałem na kilku maszynach. Aha korzystałem głównie tylko z Ubuntu, może w tym jest problem.
Ogólnie temat do zamknięcia.