Temat: Dysk Bezprzewodowy

Parę słów na temat projektu dysk bezprzewodowy http://eko.one.pl/?p=openwrt-dyskbezprzewodowy
z punktu widzenia użytkownika iPada.

Bardzo ciekawy projekt. Oprócz fanbojów opisywanych przez Ogrodnika Januarego w blogu Applefobia, są osoby, które używają toto w pracy.  Ipad oprócz wielu zalet (jakość wyświetlacza, w pewnym wieku zaczyna to mieć znaczenie)  ma oczywiście wiele bardzo upierdliwych cech w porównaniu z tradycyjnym laptopem:
-niemożność używania pendrive
-niemożność wpięcia w sieć przewodową.
-problemy z drukowaniem - drukarki AirPrint są ciągle rzadkością, do iPada nie można podpiąć drukarki USB.

Najważniejsza jest moim zdaniem pierwsza sprawa, nawet ważniejsza niż dysk bezprzewodowy. Ale to wymagałoby zwolnienia łącza USB. Czy w tym sprzęcie da się dolutować w środku dodatkowe łącze (jak w 3020?). A może dokleić jakiś elegancki hub na zewnątrz, czy włożyć bebechy w nową, większą obudowę?

Patrząc na zamiłowanie do  gadżeciarstwa użytkowików Appla -  projekt ma jak najbardziej szanse komercyjne, byle go "ubrać" w atrakcyjną obudowę.

2

Odp: Dysk Bezprzewodowy

Poza zasilaniem na usb to projekt nie jest przywiązany do jakiegoś określonego modelu urządzenia. Prace robię na 3020 1043 z zewnętrznym hubem, jak mam go wynieść w domu to wtedy właśnie 3040 wkracza do akcji. Więc tak, da się.

Tak wygląda jak jest kilka dysków podłączonych: https://lh3.googleusercontent.com/-Iabs … wodowy.png

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Aż się prosi, aby dorobić porządny serwer wydruku (skompilowac filtry foomatic na openwrt?) wewnętrzny hub z większą obudową, gdzieś to produkować i sprzedawać.

4

Akurat nie robiłem tego ze względów na ipada smile. Jest małe ale - w 4M flash nie wiele już się zmieści. Więc rozbudowa projektu o inne elementy generalnie wymagała by innego sprzętu.

5

Witam ktoś wie gdzie to pobrać ??? na powyższej stronie jest taki napis "Pliki można podbierać z adresu: (...)" i brak linku
dziękuje pozdrawiam

6

Nie upubliczniłem jeszcze tego.

7

a kiedy będzie dostępne ?

8

Jak zrobię tam wszystko co chciałem.

9

to powodzenia.., ciekawy projekt,
czekam z niecierpliwością

10

Dzięki.

11

Witam. Panie Cezary Ja i mój MR3020  wink czekamy na pański projekt.Można prosic o jakąś informacje kiedy będzie można go przetestować.

12

Nie wiem smile mogę udostępnić go w takiej formie jak mam teraz.

13

Witam.Prosze o pomoc.Wgrałem fw dysk bezprzewodowy do mr 3020.Fajnie śmiga ale brak jest tego ładnego menu.Pytanie jak powrócić do Gargoyle?Dodam ze winscp nie przyjmuje  hasełka (1234567890)bo chciałem wrzucić na ruter a.bin i przywrócić gargoyle przez putty. prosze oswiećcie mnie co i jak

14

Tzn jak brakuje? Przez http://192.168.1.1 sprawdzałeś?

To jest hasło do wifi. Na system nie ma żadnego, trzeba się podłączyć przez telnet i sobie ustawić.

15

Winscp logowanie przez 192.168.1.1 (SCP) nazwa użytkownika wpisuje dysk /lub puste pole i ok pora na hasło nic nie wpisuje i ok i pojawia sie dostep zabroniony

16

Telnet, nie scp. Uzytkownik root, a hasła nie ma. Faq proszę przeczytaj.

17

dzieki Cezary winscp pozwolił na przegladanie plików rutera ale dopiero po tym ja ustawiłem hasło w putty czyli root hasło password jeszcze raz wielkie dzieki

18

Czy można dodać sobie samą funkcje dysku do posiadanej wersji openwrt, bo z tego co widzę jądro to nadal openwrt tylko GUI ma inną funkcjonalność.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

19

Pytanie z tych "dziwnych". Przecież ten projekt to nic innego jak udostępnienie zasobów po sambie, więc - tak.

20

heh smile no tak, chyba muszę więcej czytać a nie same obrazki oglądać smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

21

a gdzie są obrazy plików dla WR1043nd bo kurde jakoś nie mogę znaleźć w dziale download ?

22

Nie ma. Projekt nie był projektowany na takie routery.

23

a będzie jakiś odpowiednik tego na wyżej wspomnianego routera ?

24

Nie planuję tego.

25

Czyli nie ma co się spodziewać pod wr1043 ? szkoda :-(