1

Temat: Routery oparte na AR7241 oraz AR9331 - problemy z zasilaniem USB

Witam,

Na forum można spotkać wiele wątków opisujących problemy z zasilanim usb w routerach TL-MR3420 (AR7241), TL-MR3020(AR9331) oraz innych opartych na tych samych układach Atheros'a (komunikat: unable to enumerate USB device).
Większość z tych problemów udaje się rozwiązać poprzez zastosowanie aktywnego huba usb.

Czy ten problem udaje się rozwiązać poprzez zastosowanie mocniejszego zasilacza? TL-MR3420 ma zasilacz 12V/1A w zestawie a TL-MR3020 5V/1A. Chciałbym uniknąć stosowania huba usb.

Jeśli nie można tego problemu rozwiązać w ten sposób to czy router TL-MR3420 v2 oparty na układzie AR9341 też ma problemy z zasilaniem usb? Zasilacz w zestawie 12V/1A.

A może ktoś może polecić jakąś inną tanią alternatywę?

Pozdrawiam
frutis

2

Odp: Routery oparte na AR7241 oraz AR9331 - problemy z zasilaniem USB

AR9331 ma w ogóle problem ze stabilnością USB (zasilanie da się łatwo  ominąć hubem), zresztą często gęsto aby urządzenie działało właśnie hub trzeba wstawić. Na forum openwrt.org jest potężny wątek o tym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

frutis napisał/a:

Czy ten problem udaje się rozwiązać poprzez zastosowanie mocniejszego zasilacza? TL-MR3420 ma zasilacz 12V/1A w zestawie a TL-MR3020 5V/1A. Chciałbym uniknąć stosowania huba usb.

Jeśli nie można tego problemu rozwiązać w ten sposób to czy router TL-MR3420 v2 oparty na układzie AR9341 też ma problemy z zasilaniem usb? Zasilacz w zestawie 12V/1A.

A może ktoś może polecić jakąś inną tanią alternatywę?

Zastosowanie wydajniejszego zasilacza w MR3420 częściowo rozwiązuje ten problem, ponieważ router jest zasilany 12V i jest wbudowana przetwornica-niestety efektem ubocznym jest nagrzewanie się routera (stosowałem takowe rozwiązanie przez 6-mcy ale dłużej nie chciałem ryzykować-zwłaszcza latem ), za to do MR3020/703n można łatwo zastosować wydajniejszy zasilacz (ja używam od Nokii E52 1,2A i to pewna marka). Innym lepszym na start routerem 3-4G jest AirRouter (w zestawie zasilacz 5V/2A, testowałem przez tydzień 24h/24h z kartą BDI na E398 działał bez żadnej niespodzianki).

4

Cezary napisał/a:

AR9331 ma w ogóle problem ze stabilnością USB (zasilanie da się łatwo  ominąć hubem), zresztą często gęsto aby urządzenie działało właśnie hub trzeba wstawić.

Huba tak jak już pisałem chciałbym uniknąć. Ale nie tylko ten chipset ma problemy. Można znaleźć sporo wątków gdzie problematyczne są routery oparte na AR7241. Czy ten chipset ma takie same problemy z USB?

jarek7714 napisał/a:

Innym lepszym na start routerem 3-4G jest AirRouter (w zestawie zasilacz 5V/2A, testowałem przez tydzień 24h/24h z kartą BDI na E398 działał bez żadnej niespodzianki).

AirRouter jest oparty na AR7241 tak jak TL-MR3420. Jeśli ten router nie sprawia problemów to zasilacz i/lub pozostałe podzespoły wykorzystane przy budowie routera mają duże znaczenie.

A jak radzi sobie TP-Link z problemem zasilania usb we własnym oprogramowaniu?

5

No problemu zasilana nie przeskoczy - hub, hub i jeszcze raz hub

6

W wlutowanie rezystora R113 nie rozwiązuje problemu z zasilaniem w routerze TL-WR703N (bo akurat taki mam)?

7

Wątpię. Chyba że trafiłeś na wyjątkowo dobry egzemplarz.

8 (edytowany przez frutis 2013-02-04 15:48:08)

Dołożenie mocniejszego zasilacza chyba nic nie da skoro regulator napięcia TPS2041BDBV ma limit 1A.

9

Cezary, kiedyś robiłeś recenzje routera Ubiquiti airRouter. Czy jesteś w stanie powiedzieć jaki tam w środku regulator napięcia się znajduje? Ze zdjęć zamieszczonych w recenzji niestety nie da się odczytać.

Potrzebuję coś kupić co będzie stabilnie działało z modemem 3G i zastanawiam się między TL-MR3420 v2 oraz airRouter.

10

Chyba żadnego nie ma. Zasilany jest z 5V, przez R18 o wartości 0 omów idzie ścieżka bezpośrednio USB.

11

A czy jesteś w stanie powiedzieć jaki regulator napięcia znajduje się w TL-MR3420 v2? Tam już coś musi być bo zasilacz mamy 12V smile

12

Nie, nie mam takiego sprzętu.